De reuring van Logman

Nieuwe galerie voor actuele kunst

Op 31 mei opent Logman in hartje Utrecht. Een galerie met actuele kunst. Passend in de line-up van bestaande galeries. Tussen Galerie Sanaa, Kunstruimte KUUB, Kunstliefde en dan nu Logman is een prettige route te wandelen. In de buurt de Academiegalerie, AK24 en Moira. ‘Als je het puur over verkoop van hedendaagse kunst hebt dan ben ik straks, naast Sanaa, de tweede in Utrecht,’ zegt Henk Logman.

Logman heeft zichzelf beloofd dat hij het eerste jaar zoveel mogelijk mag uitproberen om te kijken wat bij hem en bij zijn galerie past en goed werkt. De getoonde kunst moet natuurlijk wel verdiensten opleveren.
‘Ik ben een beginnende galeriehouder en ik vind het leuk om met jonge kunstenaars samen op te lopen. Maar ik toon ook werk van mid-careers. Performances zijn ondergesneeuwd, maar er zijn zulke goede performers, die wil ik echt een podium geven. En experimentele muziek, waarom niet’.
‘Als galeriehouder moet je natuurlijk verstand van kunst hebben en veel zien. Op een beurs haal ik niet de kunstenaars op, maar wel de trends. Op Art Cologne ben ik puur gaan kijken hoe de galeriehouders zich kleden’, lacht Henk. ‘Als het aan mij ligt wordt het heel divers wat ik in eerste instantie ga brengen. In ieder geval reuring, ik ben nog steeds een beetje punk’.

Wat bied je de kunstenaar? ‘De kunstenaar kan zich overal tonen. Daarin heb ik geen restricties. En ik wil geen beloftes doen die ik niet kan ankomen. Ik kan alleen beloven dat een kunstenaar zes weken lang werk kan laten zien en dat ik dan mijn uiterste best doe om dat werk te verkopen.' Logman maakt het eerste jaar geen solotentoonstellingen, wel presentaties met twee tot vier kunstenaars. Hij wil uitdokteren wat werkt qua verkoop, want daar heeft hij nu geen beeld bij. En hij gaat netwerken en samenwerken. In eerste instantie met Sanaa. Het plan is om de The Young Collectors Circle naar Utrecht te halen. Deze jonge mensen met veel geld en ambities wil hij een leuk en interessant programma bieden.

Interieur in wording

In het gehuurde pand aan de Nobelstraat 16 in Utrecht, vlakbij Genootschap Kunstliefde, is Logman flink aan het verbouwen. Er is al voor veel geld verspijkerd. Het systeemplafond is eruit gesloopt, de muren zijn gestuct en het glas van de ramen is vervangen door hoge rendementsglas. Heel precies is er nagedacht over de juiste ingrepen om deze voormalige muziekinstrumentenwinkel om te bouwen tot galerie. Achter de pui zit een brede vensterbank die opengeklapt kan worden, daardoor kunnen grote schilderijen makkelijk beneden in de opslag geplaatst worden.
‘De mix van de buitenkant, het oude karakter en de pijpenla is leuk. De vloer blijft ruw. Ik heb niets aan deuren, dus die zijn eruit gehaald. Beneden zijn twee kelders, voor de stock en voor video. 'Perfect', zegt Logman. ‘Ik heb veel muur. De locatie is geweldig, een drukke straat, maar niet in het winkelgebied en dat is goed. Mensen kopen daar een broek.’

Voor Logman is het bedenken van zijn ruimte puur plezier. Op zijn tweeëndertigste deed hij een voltijd avondopleiding architectuur aan de HKU. Ruimtelijk inzicht is aanwezig en de droom om eindelijk een eigen galerie te hebben sluimerde al langer. Logman komt uit een familie waar kunst belangrijk is. Zijn tante zat bij de Gooische Schildersvereniging en was de eerste vrouwelijke kunstenares die daar lid was. Haar oeuvre wordt beheerd door een nichtje. Henk zelf verzamelde al op jonge leeftijd grafiek. Om zijn vijftigste verjaardag te vieren organiseerde hij zijn eerste expositie en voelde zich als een vis in het water. Daarna begeleidde hij voor Kunstliefde tijdelijk De Belofte, een traject voor net afgestudeerden aan de academie. In 2017 organiseerde hij in Amersfoort Het Stijlpaviljoen, een gigantisch project dat in korte tijd professioneel uit de grond werd gestampt. En vervolgens bood hij zijn diensten aan bij Galerie Sanaa. Nu is het zover, tijd voor Logman.

Links Kunstliefde, rechts Logman nog in verbouwing

En Utrecht? ‘Utrecht is een ondergeschoven kindje vergeleken bij Amsterdam en Rotterdam. In de kunstwereld van die steden gaat het er heel hyper aan toe. Ze concurreren elkaar de tent uit.’ Utrecht is een prima plek, volgens Logman. ‘Hier wil iedereen samenwerken. Je hoeft elkaar niet in de weg te zitten, je kunt elkaar eerder versterken. Aan Art Utrecht is ook een positief kunstklimaat te danken.’ Maar de representatie van Utrechtse kunstenaars in het verkoopcircuit is best laag. Als het aan Logman ligt, maakt hij daar korte metten mee.


Verwacht bij Logman:
BEYOND CONTROL
Marie Reintjes en Vincent de Boer
31 mei – 6 juli 2019 opening 31 mei, 20.00 uur

ARTISTS TALKS
Marie Reintjes in gesprek met Maarten Buser
Vincent de Boer in gesprek met Sjoukje van der Meulen
Donderdag 13 juni, 20.00 uur

© LUCY, 21 mei 2019. Tekst Elaine VIs