Schuilhut van wol

Weef 3: Marijke Schurink

Marijke Schurink maakte voor Weef een wolhuisje, zacht als een cocon. En een serie aaibare objecten van wol, dekens en hout. 

Muurschildering Marisa Rappard en Rozemarijn Westerink

Een beeldverslag

Sinds kort is in Amersfoort een nieuwe muurschildering te zien in de fietstunnel tussen Liendert en De Hoef in Amersfoort. Een samenwerkingsproject van Marisa Rappard en Rozemarijn Westerink.

Kunstinitiatief van een 'materialen fetisjist'

Een bezoekje aan Jolanda Meulendijks van De Vensterbank

Soms word je verrast door een bijzonder initiatief. Ik vraag me dan af: ‘waarom ken ik dit nog niet en waarom ben ik er nog nooit geweest?’. Een tijdje terug ontmoette ik Jolanda Meulendijks, kunstenaar, curator en organisator. Zij woont en werkt in Amersfoort en is daar vanuit haar huis het initiatief De Vensterbank gestart. Al sinds 2013 toont zij hier een boeiende selectie van in Nederland werkende kunstenaars. Het is een bescheiden, maar uiterst sympathieke en persoonlijke ruimte voor kunst: haar eigen vensterbank, aan de voorkant van een modern ogend, stijlvol wit huis, vlakbij het centrum van Amersfoort.

Geschiedenis en losse draadjes

Bart Lunenburg bij WEEF

WEEF knoopt erfgoed, de geschiedenis van Amersfoort en hedendaagse kunst aan elkaar. Bart Lunenburg dook er diep in en leerde ook zelf weven.

Beeldverslag Belofte 15

Een jubileumeditie van De Belofte, waarbij vier oud Belofte-deelnemers een samenwerking aangaan met vier kunstenaars die in 2019 afstudeerden. Te zien t/m 11 oktober.

Springplank

Als corona roet in het eten gooit, moet je zelf wat verzinnen... Zeven Product Design alumni lieten zich niet uit het veld slaan door een pandemie en nemen het heft in eigen hand.

LUCY tipt !

Impakt Festival
Welkom op Planet Impakt. Het jaarlijkse mediafestival vindt dit jaar online plaats van 28 oktober... LUCY tipt

Veldwerk

LUCY nodigt in de rubriek Andere Kijk kunstenaars uit een autonome beeldende column te maken voor... Veldwerk

instagram

corona in het atelier
atelier Jessica Skowroneck
Volg LUCY op instagram met de serie over Utrechtse kunstenaars, rechtstreeks uit de ateliers! ...

LUCY in Uitmagazine

uit agenda
Sinds mei 2016 verschijnt elke maand een LUCY tipt rubriek in Uit magazine!

Honger naar huid

de vlag van Nadine van Veldhuizen
In 2020 maken zes kunstenaars/ontwerpers een vlag voor de gevel van het K.F. Hein Fonds. De vijfde... Honger naar huid

Archief

Oudere recensies, verhalen, interviews vind je terug op de pagina geweest (archief).

Veldwerk - Ronald Nijhof

No. 36 / donderdag 15 oktober 2020

Lucy tipt!

Sohier, Sodaar 70 jaar

Met de titel Sohier Sodaar is meteen al duidelijk dat humor een belangrijke rol speelt in het werk Roland Sohier. In zijn vaak manshoge tekeningen tuimelt de mens langs de lusten en lasten van het leven. Soms met moeite, soms met plezier. Zijn figuren kruipen en zwoegen, gaan gebukt onder zware lasten of dansen eroverheen. Ze klimmen tegen wand en plafond, altijd in beweging, en komen en passant diverse fantasieën, kabouters en andere fratsen tegen. Het is zowel tragisch als hilarisch werk. Absurd en onlogisch en toch deels herkenbaar.
Sohier werkt vaak op grote formaten, die soms ook specifiek op de ruimte zijn afgestemd. In het Centraal Museum is ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag een serie wandvullende tekeningen te zien van de afgelopen jaren. Onderwerp is ‘een reis naar het einde van de nacht.’ Benieuwd welke droombeelden en nachtmerries daarin Sohier en Sodaar zullen opduiken. (MS)

Sohier Sodaar 70 jaar
Centraal Museum
26 september - 29 november 2020
www.centraalmuseum.nl

instagram reeks

Kunstenaars tijdens corona

LUCY vroeg in de afgelopen weken ruim 30 kunstenaars, studenten en schrijvers hoe zij de tijd doorbrachten in de stilte tijdens corona. Meer werk, minder werk, ander werk? Een mooie reeks verhalen op instagram.

Diep Gaan revisited


Nu ik alle gevoel voor tijd zo ongeveer kwijt ben, alle dagen op elkaar lijken, het nut van sommige dingen soms ver weg lijkt en de stilte af en toe verstikkend is, vroeg ik me af: hoe hou ik dit vol? En toen dacht ik aan Diep Gaan, het kunstproject dat we met LUCY organiseerden in 2015 bij de start van de Tour in Utrecht. Over de parallellen tussen topsporters en kunstenaars en de neiging van beide de grens op te zoeken. Een project met precies dat als thema: hoe hou je het vol? Hoe ga je diep? Hoe blijf je jezelf motiveren?
We spraken met kunstenaars en topsporters, filosofen en psychologen over herhaling, monotonie en flow. Over diep gaan, doorzetten en volhouden. Inspirerende verhalen die nog steeds het lezen waard zijn. En wellicht hier en daar nog tips bieden voor deze tijd. Lees ze hier terug. (MS 28-04-2020)