LUCY nieuws juni 2015

Diep Gaan

Eerbetoon aan fysieke arbeid in openingsperformance WEG

Na het warm draaien op de website met artikelen en interviews en een talkshow eerder dit jaar, opent zondag 7 juni de expositie van Diep Gaan. De openingsperformance van kunstenaar Maurice Meewisse bekijken we om 15.00 uur op het plein aan de Korte Minrebroederstraat (achter het stadhuis) in Utrecht. Meewisse brengt daar van 8.00 uur tot middernacht een eerbetoon aan (zware) fysieke arbeid. Na vele uren zwoegen en ontelbare kruiwagens zand krijgt de constructie van hout, zand, doorzettingsvermogen én spierkracht zijn definitieve vorm.

De opening van Diep Gaan

Om 15.30 uur klinkt zondag bij Galerie Sanaa dan het fluitsignaal voor de start van de expositie. Marja Bosma, conservator moderne en hedendaagse kunst van het Utrechtse Centraal Museum, zal daar de openingsspeech verzorgen. Deelnemende kunstenaars zijn: Armando, Joost Conijn, Jeroen Eisinga, Natasja van Kampen, Kadir van Lohuizen, Christien Meindertsma, Maurice Meewisse, Joyce Overheul en Guido van der Werve.

 

Ook kunstenaar Joyce Overheul begint zondag aan een fysieke uitdaging. Zij begin dan met het uitvoeren van haar project 1000 cranes. Totdat haar monnikenwerk klaar is en zij 1000 kraanvogels uit haar handen getoverd heeft, zal zij dagelijks in de galerie aan het werk zijn. Overheul wil zelf ervaren hoe het is om voor een langere periode een fysiek inspannend werk te maken. ‘Het gaat mij erom dat ik van te voren weet dat ik het ga doen en het af maak. Dat ik mezelf zal moeten dwingen ermee door te gaan. En misschien gaat het voldoening opleveren, maar dat weet ik nu nog niet.’

Opbouw van de expositie

Deze week hebben we de tentoonstelling opgebouwd. De teksten zijn geschreven, de werken zijn voorzichtig uitgepakt, de galerie is opgepoetst. Kortom: we zijn er klaar voor!
Het volledige programma van Diep Gaan is terug te lezen in de flyer, die op vele plekken in de stad is te vinden. De flyer is door Herman van Bostelen ontworpen.

Randprogramma

Op 21 juni en 5 juli vinden talkshows plaats waarin enkele deelnemende kunstenaars, een filosoof en een psycholoog praten over het verleggen van grenzen, persoonlijke motivatie en strijd. Op 25 juni is er een lezing door Joost Conijn over zijn werk en vertoont hij zijn film Olland, een verkenning per fiets van de binnenlanden van Marokko en haar bewoners. Tijdens festival De Beschaving houdt Ruben Nienkemper op 27 juni zijn eigen tijdrit: hij maakt binnen 24 uur een kunstwerk op het festivalterrein.

Op de site: de heroïek van fysiek zware arbeid en meer

De mens als natuurkracht, de esthetiek van fysieke arbeid en je eigen wereld bouwen met niet meer dan simpele middelen en je eigen spierkracht. Lees het interview met Maurice Meewisse over zijn werk én over zijn performance WEG.


Ook op de site: een interview met Joyce Overheul over haar interesse in menselijk gedrag, 1000 cranes, haar reis naar Noord Korea en over het niet willen doen van concessies.

 

Meer informatie over Diep Gaan en interviews op onze website: www.lucyindelucht.nl

Volg Diep Gaan ook op Facebook, LUCY in de lucht en Twitter, @lucyindelucht.


Onze partners voor Diep Gaan zijn: Grand Départ Utrecht, Galerie Sanaa, Culturele Zondagen, Festival De Beschaving. Diep Gaan wordt mede mogelijk gemaakt door: K.F. Heinfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Grand Départ Utrecht, Culturele Zondagen.