LUCY - nieuws juni 2015

Diep Gaan geopend!

Afzien bij de opening van Diep Gaan

Veertien uur non-stop. Zo lang duurde de werkdag van Maurice Meewisse afgelopen zondag bij de opening van Diep Gaan. Tijdens zijn performance op het plein achter het stadhuis verplaatste hij 30 ton zand en legde hij 32 kilometer af. Zeker 400 keer beklom hij een spiraalvormig pad, om vanaf het hoogste punt een kruiwagen zand te storten. Langzaam verrees er een miniatuurberg met het pad er nu omheen, zijn monument voor fysieke arbeid.
Sporters en kunstenaars maar eigenlijk alles en iedereen verrichten tijdens hun leven nutteloze handelingen. Heeft iets nut, of heeft het zin? Die gedachte spiegelde conservator bij het Centraal Museum Marja Bosma ons voor tijdens haar openingswoord van Diep Gaan in een bomvolle Galerie Sanaa. Maar toch leiden die handelingen ergens toe: tot zin krijgen in, lust krijgen in, genieten, je ergens in storten. Joyce Overheul vouwde zondag de eerste exemplaren van 1000 cranes. De ruit van Galerie Sanaa komt de komende weken steeds voller te hangen met gevouwen kraanvogels.

Diep Gaan is t/m 5 juli te zien in Galerie Sanaa, Jansdam 2, Utrecht.

Info: http://www.lucyindelucht.nl

Bekijk hier de foto's van de opening

21 juni: Talkshow

Tijdens de Culturele Zondag op 21 juni organiseert LUCY een talkshow in het kader van Diep Gaan. Thema van de dag is ‘The Battle’, een mooi mentaal opwarmertje voor de start van de Tour. Kunstenaar Joyce Overheul, sportpsycholoog Jan Huijbers en filosoof Rob van Gerwen gaan met elkaar in gesprek over de strijd aan gaan met jezelf. Waarom doen kunstenaars en sporters dit? En op welke manier? Hoe houden ze het mentaal vol? Huijbers geeft mentale training en begeleiding aan topsporters. Rob van Gerwen is kunst- en wetenschapsfilosoof en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Joyce Overheul is ervaringsdeskundige als het gaat om afzien voor je eigen kunstprojecten.

Talkshow ‘De strijd met jezelf’, 21 juni, Galerie Sanaa, Jansdam 2, Utrecht. Aanvang: 15.00 uur

27 juni: Een kunstwerk in 1 dag

Kunstenaar Ruben Nienkemper zal in een race tegen de klok binnen 1 dag een kunstwerk maken tijdens Festival de Beschaving. Zijn plan is om op het festivalterrein een installatie te bouwen uit sportattributen. De verwijzing naar de sport zit hem straks ook in het karakter van het totaalbeeld, dat doet denken aan de vele ceremonies die er na een eindzege in de sport worden gehouden.

Tijdrit van Ruben Nienkemper, 27 juni, Festival de Beschaving, Botanische Tuinen, Budapestlaan 17, Utrecht

Op de site: Natasja van Kampen

LUCY interviewde Natasja van Kampen. Haar reusachtige tekening Stadion (2011) van 265 bij 390 cm is nu te zien in Galerie Sanaa. Ze huurde er speciaal een groter atelier voor. Op het handgeschepte papier tekende ze een stadion vol met anonieme bezoekers. Een zware klus was het om dit werk te maken. Het werk Stadion heeft ook een politieke lading. 

Ook op de site: een beeldverslag van de opening van Diep Gaan afgelopen zondag.

Meer informatie over Diep Gaan en interviews op onze website: www.lucyindelucht.nl

 

Volg Diep Gaan ook op Facebook, LUCY in de lucht en Twitter, @lucyindelucht
Onze partners voor Diep Gaan zijn: Grand Départ Utrecht, Galerie Sanaa, Culturele Zondagen, Festival De Beschaving. Diep Gaan wordt mede mogelijk gemaakt door: K.F. Heinfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Grand Départ Utrecht, Culturele Zondagen.