Ga direct naar inhoud

Oproep Kunst moet rollen #2

··········

Oproep kunstenaars
Nog enkele plaatsen beschikbaar voor eventprogramma Kunst moet rollen #2

MELD JE AAN VOOR 6 APRIL

Beste kunstenaar,

Binnenkort gaat Kunst moet rollen #2 van start, waarin nog plek is voor enkele deelnemers. CBKU is al jaren actief in de opdrachtensfeer, en selecteert kunstenaars (nationaal, soms internationaal) op basis van een specifieke situatie of opdracht. In Kunst moet rollen #2 hebben wij de situatie omgedraaid: Wat kan de kunstenaar bieden? Kan hij zijn creatieve vermogen delen? Is hij in staat om inspiratie te bieden of juist te confronteren? Als je interesse hebt om je hiervoor op te geven (en tijd hebt!), lees dan hieronder het programma.

De aanleiding

In het najaar van 2011 huisvestte CBKU een tijdelijk uitzendbureau voor kunstenaars als onderdeel van de tentoonstelling Kunst moet rollen.  In totaal schreven zich zo’n 50 kunstenaars en ontwerpers in. De meeste kunstenaars bleken op zoek te zijn naar mogelijkheden om hun creatieve talent op een of andere manier in te zetten voor bedrijven of organisaties. De één focust hierbij wat meer op het product (het kunstwerk), de ander is zich ervan bewust dat zijn/haar kwaliteiten als kunstenaar verder kunnen gaan dan het werk alleen en noemen bijvoorbeeld het ‘out of the box’ denken, of ‘het bieden van een ander perspectief op bepaalde vraagstukken in het bedrijfsleven’ als toegevoegde waarde.
 
Voor Kunst moet Rollen #2 is CBKU op zoek gegaan naar bedrijven en organisaties met het verzoek om een vraagstuk neer te leggen en open te staan voor samenwerking met een kunstenaar; niet om iets leuks of ludieks te doen, maar om bijvoorbeeld een verandering of een innovatie teweeg te brengen. Er zijn drie organisaties die meedoen aan dit project.
Voor het programma hebben we bij de start plaats voor circa 25 kunstenaars. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.  Deze kunstenaars kunnen kosteloos deelnemen aan een training onder leiding van Robert Jan Hofhuis. Hierna krijgen maximaal 9 kunstenaars een opdracht om een plan uit te werken, waarvoor CBKU in de aanzet een bescheiden vergoeding heeft. Uiteindelijk zullen er 3 kunstenaars overblijven om na april een vervolg in te zetten.

Programma Kunst moet rollen #2

Showcase ‘best practices’
do. 12 april 20.00 uur
We gaan van start met een inspiratieavond met aansprekende voorbeelden. Kunstenaars en organisaties uit Nederland en België presenteren voorbeelden van geslaagde en verrassende samenwerkingsprojecten. Gespreksleider Patrick van der Hijden leidt de discussie. De avond is open voor publiek.
 
Oefenlab voor deelnemende kunstenaars
vrijdag 13 april (van circa 10 tot 16 uur)

In een aantal werksessies in besloten kring wordt met de deelnemende kunstenaars ingezoomd op hun eigen competenties en welke kwaliteiten waardevol zijn voor diverse opdrachtsituaties.  Het oefenlab is getiteld ‘Reflectie en Actie’  en wordt gegeven door Robert Jan Hofhuis (hoofddocent Visual Art & Design Management bij HKU Faculteit Kunst & Economie). Een klein gezelschap van intermediairs gaat aan het werk met kleinere groepjes kunstenaars, om die dag te komen tot hun eigen verhaal.  Dit verhaal wordt aan het einde van de dag plenair gepresenteerd.  
 
CBKU selecteert vervolgens samen met de intermediairs negen kunstenaars voor drie bedrijven. De kunstenaars worden hierover op 17 april geïnformeerd.
 
Presentatie bedrijven
do. 19 april (exact tijdstip in de middag wordt nog bekend gemaakt)
Op donderdag 19 april presenteren de bedrijven zich aan deze negen kunstenaars in een besloten sessie.  De kunstenaars kunnen hen uitgebreid bevragen. De negen kunstenaars buigen zich elk over een echt probleem of vraagstuk van een organisatie en hebben circa 1 week de tijd om een presentatie uit te werken. Hiervoor is een bescheiden vergoeding beschikbaar. Alle negen plannen worden op een voor  publiek toegankelijke avond gepresenteerd:
 
‘In de Ring’
do. 26 april 20.00 uur
De negen kunstenaars presenteren hun idee in een avond die losjes gebaseerd is op het programma ‘Dragons’ Den’. Presentator Jellie Brouwer, bekend van het radioprogramma Kunststof, leidt het gesprek tussen kunstenaars, bedrijven/organisaties en publiek. De avond levert drie 'winnaars' op. Voor de deelnemende bedrijven en organisaties is deze opzet ook een avontuur: Er wordt een open vizier van ze gevraagd en een investering in tijd, maar met een nog onbekend eindresultaat.
Als het lukt om een goede match teweeg te brengen, dan zal CBKU de partijen aan elkaar verbinden, waarna daadwerkelijke opdrachten voor de kunstenaars volgen.

Meedoen?

Wil je graag deelnemen aan dit traject? Stuur voor 6 april een CV en korte motivatie naar info@cbk-utrecht.nl onder vermelding van ‘Aanmelding Kunst moet rollen 2’.
De avond van ‘best practices’ is niet verplicht, maar dient vooral ter inspiratie. De overige data dien je wel beschikbaar te zijn.
  
Voor vragen kun je terecht bij Ineke van Tuinen (vantuinen@cbk-utrecht.nl of via 030 2307910).
Kunst moet rollen expo Daan Roosegaarde
Kunst moet rollen symp workshop1
Kunst moet rollen symp workshop2

Deel dit artikel

  • Facebook