Ga direct naar inhoud

Uitnodiging DE BASIS

··········

Kunst op Vliegbasis Soesterberg
10-11 september
17-18 september

Bezoek de eerste site specific kunstwerken op Vliegbasis Soesterberg en ontdek meteen deze unieke locatie waarin natuur en militaire historie samensmelten. Je hebt twee weekenden de kans: dan gaan de hekken van de vliegbasis even open. Op 10 en 11 september vindt Festival DE BASIS plaats, met een uitgebreid programma van onder meer beeldende kunst, theater en film. Op 17 en 18 september zijn er speciale rondleidingen langs de kunstwerken.

Vijf internationaal vermaarde kunstenaars zijn door CBKU en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte uitgenodigd te reageren op dit bijzondere landschap in transformatie. Erik Odijk heeft samen met 7 gastkunstenaars een duistere munitiebunker nieuw leven in geblazen met een collectieve tekening in situ, Laurence Aëgerter toont in een benauwde ondergrondse legering gevoelens van vrees en vreugde, Roosje Klap en Kaleb de Groot ontrafelen de geheimen van de basis met The Receptor en Ali Kazma presenteert zijn film over de schoonheid van de oorlogsmachinerie in relatie tot de natuur. Naast de kunstwerken op locatie is er in een voormalige atoombunker een filmprogramma te zien met films van onder meer Köken Ergun, Robbie Cornelissen, Yael Bartana, Roy Villevoye en Jan Dietvoorst.

Uitgebreide informatie over het kunstprogramma >>

Verleden en toekomst

Vliegbasis Soesterberg is al meer dan 40 jaar gesloten voor publiek. Het immense terrein kent veel geheimen en draagt nog duidelijk de sporen van de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen ten tijde van de Koude Oorlog. De komende jaren wordt het gebied ontwikkeld tot natuurgebied, waarbij de gebouwen tevens geschikt gemaakt worden voor culturele activiteiten. Het jaar 2013 wordt een belangrijk jaar met de viering van de Vrede van Utrecht en de viering van 100 jaar militaire luchtvaart. Het is tevens het moment waarop de totale collectie van site specific kunstwerken, die de komende jaren verder uitgroeit, te zien is. Vanaf 2014 gaat Vliegbasis Soesterberg definitief open voor publiek, waarbij de kunstwerken toegankelijk blijven.

Openingstijden en rondleidingen

Festival DE BASIS
Zaterdag 10 september: 11.00 - 23.00 uur
Zondag 11 september: 11.00 - 22.00 uur
Toegang tot het terrein en de kunstwerken is gratis.
Let op! De kunstwerken van Erik Odijk (bunker 76), Laurence Aëgerter (ondergrondse legering) en het filmprogramma (bunker 600) zijn te bezoeken tot zonsondergang (ca. 20.00 uur)

Rondleidingen kunstwerken
Reserveren voor de speciale rondleidingen op 17 en 18 september kan via info@cbk-utrecht.nl. Vermeld je naam, telefoonnummer, voorskeursdatum en tijd, en het aantal personen. De rondleidingen zijn gratis.
Zaterdag 17 september: 11.00 uur en 14.00 uur
Zondag 18 september: 11.00 uur en 14.00 uur

Hoe kom je er?
Kijk hier voor meer informatie over bereikbaarheid >>

Kaartverkoop theatervoorstellingen

Tijdens Festival de BASIS presenteert Vrede van Utrecht een mooi theaterprogramma en verschillende andere activiteiten op de bijzondere locaties van de vliegbasis. Voor kaartverkoop en het volledige programma kijk op www.vredevanutrecht2013.nl/debasis
En er is meer, met een dagelijks programma in 'de huiskamer', speciale natuurwandelingen door het Utrechts Landschap, een interactieve installatie van Born Digital...
 
Wordt dit bericht niet goed weergegeven?
Bekijk het dan online >>
Erik Odijk e.a., detail Crown of Creation (foto: Pieter Crucq)
Erik Odijk e.a., detail Crown of Creation
Ali Kazma, Absence
Archieffoto Jayne Mansfield
Commandobunker 600
Köken Ergun, TANKLOVE
Yael Bartana, Profile
Luchtfoto Vliegbasis Soesterberg
shelter
Festival DE BASIS

Deel dit artikel

  • Facebook