De Kaping

nieuw in Amersfoort

1412 de kaping entree

Er is opnieuw kunst te zien in het voormalige pand van Kunsthal KadE in Amersfoort, dat is verheugend. Initiatiefnemers en jonge kunstenaars Christiaan Schuinder, Laura van der Zee, Jitske Bakker en Marijn Abelman hebben serieuze plannen met de nieuwe artist run space, omgedoopt tot De Kaping. Ze richten zich op jong talent en nog niet gevestigde kunstenaars. Vanaf 22 november zijn ze officieel geopend. De eerste expositie kreeg de naam Power Brokers.

Macht

Wat De Kaping wil bieden is ‘een plek voor bevraging en reflectie, twijfel en anarchie. In de ruimte die wij tot onze beschikking hebben geven we hier actief invulling aan met exposities, experiment en een kunstenaarscafé.’ De kunstenaars gaan voor kwaliteit en autonomie, hun idealisme spat eraf. Voor Power Brokers, met werk van elf kunstenaars, zijn de zalen beneden en de grote ruimte op de 1e verdieping benut. De rest is nog leeg, afgezet met linten en verboden toegang voor publiek. In een afwisselende tentoonstelling met ruimtelijk en tweedimensionaal werk stellen de kunstenaars allerlei hedendaagse vormen van macht en machtsmiddelen aan de kaak. Filosoof en schrijver Onno Zijlstra schreef er een begeleidende tekst bij.

Licht en donker

Als je vanuit het café de grote zaal binnenkomt, treffen meteen de grote menssculpturen van Jasper van den Burgh. Ze zijn terplekke gemaakt van gips, staal, purschuim en klei. Druipende, kwetsbare beelden en koppen waar ijzerdraad en touwtjes uitsteken. Maar er is ook hoekig kleiwerk van Jelle Steendam en een 3d schilderij waarin je je even kunt verliezen, een schilderij in grijstinten van Inez de Brauw en verfijnde fotografie van Nina van de Ven en Robert Glas.
   Op de eerste verdieping kom je in contrast met deze lichte werken in een heel andere sfeer terecht. Een hoge sokkel met een dreigend zwart geteerde sculptuur van hout, pijlen en een tuinstoel. Een raket van grijze vuilniszakken begint zich sissend op te blazen zodra je langsloopt. En aan de muur hangen twee indrukwekkende zwarte banieren van Ars Potentas Est, volgens het infobordje het enige fascistische kunstenaarsgenootschap van Nederland. Dit laatste werk is van Nelle Boer, die zichzelf professioneel leugenaar noemt. Het genootschap is dan ook nep. Net als zijn fake personage Nizar Mourabit, een Marokkaans-Nederlands politicoloog en columnist, onder wiens naam hij een jaar artikelen en columns schreef in de grote Nederlandse kranten voor hij zichzelf bekend maakte.

1412 kaping jasper

Jasper van den Burg, At the mercy of the machine, 2014

1412 kaping steendam

Jelle Steendam, Untitled, 2014 klei en ontstoken vuurwerk

Stadstuintjes

Daarnaast toont De Kaping een kleine wisselende expositie van jonge product ontwerpers met toegepaste en autonome installaties. Hier kun je voor een euro uit een automaat leuzen trekken om zelf op muren te kalken - werk van sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries.
   De Kaping onderzoekt met welke andere projecten en initiatieven ze zich kan verbinden. Zo staat er al een samenwerkingsproject op stapel met een Amersfoorts stadstuinenproject. Serai Bressers en Harmen Zijp zullen verrijdbare moestuintjes voor het gebouw plaatsen. Dat zal meteen helpen de zichtbaarheid van De Kaping te vergroten. Op deze herfstige zondagmiddag waren de meeste mensen die langs de expositieruimte liepen zich van De Kaping niet bewust, hun oog meer gericht op het even verderop gelegen Eemplein met zijn winkels en kermisattracties. En dat is jammer, want wat mij betreft kan de eerste expositie van De Kaping concurreren met die van KadE aan het Eemplein.

Stichting De Kaping, kunsthal en exposities
Smallepad 3, Amersfoort www.dekaping.nl

Power Brokers nog tot 24 januari 2015
open za-zo 13-17 uur
toegang expositie 3 euro  

© LUCY 16-12-2014. Tekst: Celesta Lente; Beelden: kunstenaars en Stichting De Kaping

1412 kaping peerdeman

Maarten Peerdeman, Rise, 2013 mixed media

De Kaping

Kunstinitiatief in het voormalige pand van Kunsthal KadE
Smallepad 3, Amersfoort
www.dekaping.nl

 

Power Brokers 
tot 24 januari 2015
open za-zo 13-17 uur
toegang expositie 3 euro