De sneeuwbal van het K.F. Hein Fonds

in gesprek met Quinten Peelen

Binnen het kunstenveld in de provincie Utrecht is het 
K.F. Hein Fonds een belangrijke speler. Niet alleen door de ruim 1000 aanvragen die dit vermogensfonds per jaar behandelt, maar ook door de rol die het op zich neemt als netwerker en verbinder.
Elaine Vis sprak met directeur Quinten Peelen.

1812 kfhein directiekamer

Directiekamer K.F. Hein Fonds

1812 kfhein quinten peelen

Quinten Peelen (foto Allard Willemse)

Op de thuislocatie van het fonds, in de sfeervolle kantoorvilla aan de Maliesingel in Utrecht, staan de deuren van de werkkamers wijd open. Medewerkers buigen zich over aanvragen voor kunstprojecten, studiegelden, bijdragen individuele noden en restauratie van erfgoed. Het fonds geeft adviezen, giften, prijzen, beurzen, leningen en opdrachten.

Overal in het pand is werk van Utrechtse kunstenaars te vinden. Een glazen kroonluchter van Bernhard Heesen hangt boven de vergadertafel, aan de muur een enorme ingelijste krijttekening van Jacobien de Rooij en in de gangen werk van Mary Waters en Jop Vissers Vorstenbosch.
In het Tuinatelier, de artist-in-residence van het fonds, experimenteert Mitchel Breed met de mogelijkheden van het kopieerapparaat om zijn schilderkunst verder te ontwikkelen. 
Jong en oud, het K.F. Hein Fonds staat in nauw contact met de kunstwereld.

Saamhorigheid

‘Er gebeuren belangrijke dingen in Utrecht, ik heb de indruk dat de saamhorigheid weer helemaal terug is in de kunst’, zegt Quinten Peelen directeur van het fonds. ‘Er is altijd de behoefte aan een platform, om elkaar te ontmoeten, bij de musea, de fondsen, bij de kunstenaars. Een paar jaar geleden dacht je waar zijn die Utrechtse kunstenaars? En nu zijn ze veel zichtbaarder’.

We spreken over de Art Meat van Art Utrecht, één van de initiatieven die het fonds ondersteunt. In BAK werd onlangs de zevende Art Meat gehouden. Een meet-up met verschillende sprekers en presentaties in een bomvolle zaal. Kunstprofessionals uit de stad en provincie. Bij deze editie was het K.F. Hein Fonds co-host, samen met BAK.

Quinten: ‘Tweeënhalf jaar geleden ben ik hier begonnen en zag de potentie om als fonds meer te betekenen binnen de Utrechtse kunst. “Meer dan geld” is ons uitgangspunt. Natuurlijk zijn wij een vermogensfonds, maar lobbyen om werkruimten mogelijk maken en meedenken is ook belangrijk. En aan te jagen wat maar kan om de sector verbonden en weerbaar te maken’.

‘Het Tuinatelier is een goed voorbeeld. Wij lossen het ruimtegebrek niet op, maar het wordt wel gewaardeerd. Je luncht soms met de kunstenaar en je hebt een manier om dichter bij kunstenaars te zijn. De relatie met bijvoorbeeld de HKU, het Centraal Museum en met makers en kunstinitiatieven is de laatste jaren ook intensiever geworden’.

1812 kfhein art meat

Art Meat (foto Luuk Huiskes)

Podium

Tot 2016 was Quinten Peelen directeur van het internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Hij werkte met jonge musici, veelal pianisten die de hele wereld overtrokken om concerten te geven. ‘Ik zie veel overeenkomsten, maar het verschil met de beeldende kunst is dat het podium anders is. Als beeldend kunstenaars is je publiek vaak lastiger te zien en een podium krijg je misschien ook niet zo gemakkelijk als in de muziek’.

‘Daarentegen is voor beeldend kunstenaars met name de ontwikkeling heel belangrijk. Wij geven beurzen voor studenten, maar hoe kunnen wij een specifieke rol voor kunstenaars spelen? Hoe kunnen wij residencies toegankelijker maken? Want daar vind je inspiratie die nodig is om werk verder te ontwikkelen’.

De kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds heeft een zeer actieve rol. Het K.F. Hein Stipendium werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht schreven zich in met een voorstel voor nieuw werk. De inzendingen bleken een dwarsdoorsnede van het Utrechtse kunstenlandschap.

Het Kunstparticipatieproject is een meer sociaal maatschappelijk project van het K.F. Hein Fonds. Bij dit project loopt een jonge kunstenaar mee bij een maatschappelijke organisatie en zo ontstaat er een kunstwerk, een cadeautje van het fonds aan de organisatie. De betrokkenen, bijvoorbeeld bewoners van een verzorgingstehuis, voelen zich mede-eigenaar van het speciaal voor de organisatie gemaakte kunstwerk. 
Voor jonge kunstenaars is dit een geweldige ervaring. Het resultaat is een proces, dus je weet van tevoren niet wat het wordt. 
In 2019 zal Femme ter Haar, geselecteerd uit de afstudeerders van de HKU, werk ontwikkelen voor het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort.

Met het Tuinatelier faciliteert het fonds kunstenaars uit de regio. ‘Maar het is ook goed als inspiratie van verder komt. Er wordt nu onderzocht of in het buitenland een plek ontwikkeld kan worden. De huismeesterswoning van het klooster van familie Hein in Obermarsberg zou misschien wel dienst kunnen doen als residency voor kunstenaars uit onze provincie. De Kunstcommissie maakte een dezer dagen samen met een aantal kunstenaars een uitstapje om dat te onderzoeken’. 

Ook binnen de combinatie van kunst met natuur en duurzaamheid wordt verkend wat het fonds kan betekenen. 
In het Utrechtse Werkspoorkwartier ondersteunt het fonds niet alleen het herstel van erfgoed, maar helpt ook de SWK om vlakbij kunstenaarsinitiatief de Nijverheid nog meer atelierruimte te ontwikkelen.

En het K.F. Hein Fonds heeft zich op tijd sterk gemaakt dat er ruim baan is voor kunst in de nieuwe bibliotheek op de Neude. Geen kunsttoepassing als sluitpost in de inrichting, maar een podium voor Utrechtse kunstenaars. Quinten: ‘Er ligt een plan klaar, waarin naast een vaste opstelling ook een goede plek voor verwisselbare werken is opgenomen. De regio heeft namelijk fantastische kunstenaars. Het is helemaal niet nodig kunst van buiten in te vliegen’.

1812 kf hein netwerk stijlpaviljoen

bij de opening van het Stijlpaviljoen, 2017

Verbinden en netwerken

‘Wij waren blij met het idee van de Salon ‘18 in Amersfoort: een gezamenlijke tentoonstelling van kunstenaars uit de regio. Je kunt daar nog van alles aan verbeteren, maar het idee dat je je als regio profileert en alles bij elkaar brengt is hartstikke goed’. Het fonds denkt verder dan Utrecht stad. Zij steunen bijvoorbeeld ook kunstenaars die werken in een oude wagenschuur en veestal in Driebergen. En er is contact gelegd met de WAR, een kunstenaarsbroedplaats, in Amersfoort’.

‘Wij krijgen zoveel aanvragen. Elke aanvraag is een blik in de toekomst’, legt Quinten uit. ‘Het fonds kan een rol hebben als matchmaker. Door de vele aanvragen die bij ons binnenkomen en omdat wij met veel mensen praten, zie je kansen en samenhang. Je weet daardoor welke partijen met dezelfde dingen bezig zijn. Je kunt mensen dan aan elkaar verbinden. Het gaat hier immers om meer dan geld geven, om mensen bij elkaar te brengen. Een leuke rol voor ons als het fonds’

'De projectpoten van het K.F. Hein lopen soms door elkaar. Het leuke aan de beeldende kunsten is dat het met alles van doen heeft. Zoals bij de restauratie van Sonnenborgh, daar komt ook weer kunst aan te pas. En het Kunstparticipatieproject is zowel maatschappelijk als vanuit de kunsten opgezet. Kunst legt verbindingen tussen het sociale, het maatschappelijke en ook erfgoed'.

En, de valkuil van het fonds? ‘Wij zijn een kleine organisatie, we nemen veel hooi op de vork. Er lopen zoveel dingen tegelijk. Als je alleen al ziet wat de kunstcommissie doet. Alles willen we goed doen. Bijvoorbeeld een residency moet je ook weer begeleiden. Maar als je een kleine sneeuwbal laat rollen, wordt hij vanzelf groter’.

© LUCY, 18-12-2018. Tekst: Elaine Vis

1812 kfhein tuinatelier

Mitchel Breed in het tuinatelier (foto Juri Hiensch)

K.F. Hein Fonds