Energie in de kelder

Art Keller - AK24

Een nieuw initiatief in de binnenstad. Klein en nog wat zoekend, maar vol energie.

1802 artkeller hoogendoorn

Danielle Hoogendoorn

De trap af, onder lunch- en ontbijtcafé Puschkin en je staat in Art Keller 24. Op ruim honderd vierkante meter kelderruimte openende deze galerie begin dit jaar. De programmering tot de zomer was meteen rond: elke twee weken nieuw werk. ‘Verschillende disciplines met als bindende factor jonge en energieke kunst’, legt artistiek leider Edmond Landwehr uit.

Landwehr komt van de HKU Fine Art en heeft veel contact met jonge kunstenaars. Als ik vraag op welke kunst hij richt, antwoordt hij: ‘Wij willen juist van alles laten zien, heel breed: street art, graffiti, beelden, films, schilderijen, fotografie, alle mixvormen daartussen en installaties. Over een jaar gaan we  kijken hoe weer verder. Mijn criterium is vooral dat er energie in het werk zit.’ 

1802 artkeller team

het team van Art Keller 24: Kalle Nobbe en Edmond Landwehr

Berlijnse invloed

Kalle Nobbe, initiator van AK24, is eigenaar van de bovengelegen zaak Puschkin. Voorheen werkte hij een aantal jaren voor Jaap Sleper, een voormalige Utrechtse galerist die ook RAW bij Art Rotterdam opzette. Nobbe heeft er veel geleerd.

In Leipzig en Berlijn bezocht Nobbe kunstenaars voor de galerie. Zijn favoriete ontbijtzaakje met de gelijknamige naam Puschkin, vernoemd naar de grote Russische dichter Aleksandr Poesjkin, nam hij als het ware mee naar Utrecht. De rauwe sfeer van de DDR is te herkennen in het interieur, een sobere industriële no-nonsense inrichting. En in de programmering van Art Keller is het Berlijn en Duitsland van nu terug te vinden. Kunst op een verborgen plek. Maar wel kunst waar de energie vanaf spat.

----

ART Keller 24
Ridderschapstraat 1

Elke 2de en 4de woensdag van de maand een opening
van 18 -22 uur
www.ak24.nl
facebook.com/ArtKeller24

© LUCY, 6-2-2017. Tekst: Elaine Vis

1802 artkeller agenda

het programma voor het eerste half jaar