LUCY tipt! Print is undead

The last night of Kapitaal

Het negatieve advies van de adviescommissie Cultuurnota 2017-2020 over de ingediende subsidieaanvraag van Kapitaal was één, maar niemand had verwacht dat de Gemeente Utrecht het advies blind op zou volgen en dat de deuren drieënhalf jaar na de opening alweer zouden sluiten… Ook de redactie van LUCY was verbaasd. Joyce Overheul deed iets wat de commissie blijkbaar niet deed bij Kapitaal en ging op onderzoek uit. 

1611 kapitaal last night

Frustratie en onbegrip alom, en niet alleen onder de vrijwilligers; ook onder collega's en publiek. “We hadden dit niet verwacht, zeker niet op de manier waarop het nu is gegaan,” aldus Ramon Goedvree.
De adviescommissie deed het werk wat bij Kapitaal gemaakt werd af als middelmatig; iets wat raar is als je bedenkt dat grote namen hun projecten realiseren bij de werkplaats, waaronder bijvoorbeeld modeontwerper Bas Kosters, kunstenaar Ola Vasiljeva en illustrator Merijn Hos. Goedvree: “Is het wel middelmatig? Daar kan natuurlijk over gediscussieerd worden maar in onze ogen hebben we hier de crème de la crème van wat er in Nederland gemaakt wordt op het gebied van hedendaags grafische ontwerp en illustratie. Er komen vormgevers en kunstenaars uit binnen- en buitenland over de vloer. Maar daarnaast zijn natuurlijk ook amateurs en studenten welkom om te leren en eigen beeldend werk te maken. Als je zo’n open werkplaats (overigens de enige van Utrecht) wegbezuinigd, wat blijft hier dan over?”

1611 kapitaal muur

Er was naast het maken van drukwerk nog veel meer te doen: er waren filmavonden en spannende exposities. Je kon er pingpongen. Er was een leuke shop. Maar ondanks de successen van de afgelopen jaren ging niet alles van een leien dakje: het is Kapitaal bijvoorbeeld niet gelukt om na 3 jaar financieel zelfstandig te zijn. Volgens Goedvree is dit deels te wijten aan de gemeente, welke onder andere zou helpen met het verwezenlijken van een horecabestemming op het pand. Uiteindelijk kwam de vergunning echter niet rond. Om onterechte concurrentie met commerciële zeefdrukkers in de stad te voorkomen werd afgesproken dat er niet geproduceerd mocht worden voor externe partijen, een financieel gemis wat opgevangen zou worden met inkomsten uit de horeca. “Maar als dat dan tegengehouden wordt, wordt het heel moeilijk om alsnog op eigen benen te kunnen staan.” Desondanks is de spirit er niet minder om. Er wordt achter de schermen driftig gezocht naar een nieuwe locatie waar er de mogelijkheid is om de open grafische werkplaats te runnen. Goedvree: “We zien onszelf als een plek waar zowel gevestigde namen als jonge mensen die net van de academie af komen, kunnen experimenteren, werk kunnen maken en verder kunnen kijken. Het is veel meer toegepast dan alleen maar fine art, het uitgangspunt is vormgeving en grafisch ontwerp. Om de werkplaats laagdrempelig te houden, zijn onze prijzen laag waardoor ons budget niet heel hoog is. Daarnaast hebben we wel 200 vierkante meter nodig voor alle drukpersen en apparaten. Al met al geen eenvoudige combinatie.” Goedvree sluit positief af: “Dat de gemeente niet door wil met het verstrekken van subsidie voor hun eigen pand is jammer. Wij hebben echter vertrouwen in de makers van Utrecht en zij weten ons zeker te vinden Daarom hebben we heel veel zin om door te gaan!”

En zo is het.

Kapitaal houdt nog één keer groot feest in hun pand aan de Plompetorengracht op zaterdag 12 november.
Voor het volledige programma, zie: www.kapitaalutrecht.nl.
Tijdens het evenement worden er ook zelfgedrukte t-shirts verkocht met de toepasselijke tekst “Print is Undead”.

https://www.facebook.com/events/330261907339707/