New in town: We ART Utrecht

Utrecht kent een nieuw initiatief: de kunstroute van We ART Utrecht langs zes kleinere intiatieven. Zondag 16 september is het zo ver tijdens het Uitfeest: de allereerste editie van deze kunstroute. Zes locaties, een roze konijn op De Neude en een hoop enthousiasme zijn de ingrediënten voor deze nu al spraakmakende route.

LUCY blogt komende week over de jonge de drijvende krachten achter dit initiatief. Vandaag een interview met Dina Ziad, oprichter A014 en Culture Cube. LUCY sprak haar over de drive om de Utrechtse kunstscene te verrijken.

1809 Poster We ART Utrecht

Dina, wat heeft je doen besluiten A014 op te richten

Vertel eens Dina, wat heeft je doen besluiten A014 op te richten?

“Vergeleken met Den Haag, Rotterdam of Amsterdam is de kunstscene in Utrecht best karig. Er zijn wat galeries, maar er zijn heel weinig platforms waar jonge kunstenaars kunnen experimenteren en werk tentoon kunnen stellen. Toentertijd was er Das Spectrum en dat was het wel zo'n beetje, maar dat bestaat nu ook niet meer... Ik merkte dat zelf ook als kunstenaar, ik ben zelf afgestudeerd in 2015 in de richting Fine Art. Ik dacht, ik ga het gewoon zelf doen. Ik neem het heft in handen en ik wil dat er een experimenteel platform is in Utrecht waar veel gebeurt en waar verschillende tentoonstellingen gehouden kunnen worden. Ik wil vooral ook verschillende disciplines laten zien en aan elkaar verbinden, om mensen samen te laten werken. Zo'n tentoonstellingsplek is voor mij heel belangrijk als ontmoetingsplek. Het moet een plek zijn waar mensen kunnen netwerken, waar mensen elkaar kunnen leren kennen, waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Wat uiteindelijk dus zal gaan bijdragen aan die kunstscene die ik nu zelf mis in Utrecht.”

Samenwerken en samen zijn is key

A014 is in juni 2016 opgericht, ongeveer een jaar nadat Ziad afstudeerde. De ideeën voor deze plek ontstonden toen ze een atelier had aan de Vlampijpstraat, waar ze merkte dat het werken in een atelier haar niet genoeg voldoening gaf. Naast A014 richtte zij zeer recent ook Culture Cube op, allebei gelegen in de Hardebollenstraat. Culture Cube is ontstaan vanuit het bevragen van de white cube: waarom gebruiken we eigenlijk zo'n witte, cleane ruimte nog? Waar je dan op een opening met zo veel mensen wat staat te drinken dat het werk eigenlijk nauwelijks tot zijn recht komt.

“Ik heb heel sterk de behoefte om verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Voor mij is kunst niet alleen beeldende kunst, maar zeker ook muziek en bijvoorbeeld de manier waarop je jezelf presenteert aan de buitenwereld. Al die beweegredenen hebben ervoor gezorgd dat het concept Culture Cube is ontstaan. Uiteindelijk gaat het om een cultuur, een kunstcultuur, die we allemaal met elkaar delen. Het is een non-white cube, niet per se in de zin van geen witte muren, maar in het format hoe het werk wordt gepresenteerd en hoe de tentoonstellingen worden weergegeven. In Culture Cube komen kunst, muziek en streetwear samen.”

“Met Culture Cube vind ik het wederom ook heel belangrijk dat het een dynamische ruimte is waar verschillende disciplines, in dit geval kunst, muziek en fashion, bij elkaar kunnen komen; waar geïnteresseerden bij elkaar komen en elkaar kunnen stimuleren en inspireren. Dit is wat we in Utrecht heel erg missen en ik probeer dat in zekere zin te faciliteren. Ik geniet er zelf ook heel erg van om nieuwe mensen te ontmoeten en wanneer zo'n tentoonstelling dan klopt, dat is echt te gek. Tijdens de eerste opening hadden we bijvoorbeeld een cross-over tussen kunst en muziek van NONCHALANGE, verschillende dj's en streetwear van Noble Goods Co.”

Over We ART Utrecht...

“Ik merk dat er heel erg een scene mist in Utrecht. Je hebt natuurlijk Stichting Art Utrecht, ik zag dat ze tijdens het Uitfeest op De Neude gaan staan met een aantal galeries die zichzelf presenteren, maar wel als Art Utrecht. Dus als ik als buitenstaander naar Utrecht zou komen, zou ik denken dat dit is wat er in Utrecht gebeurt. Maar er is nog veel meer dan dit. De Utrechtse kunst is erg divers en ik denk dat het heel erg goed is om dat te laten zien. Ik merkte dat de jonge initiatieven ondergerepresenteerd waren, waardoor ik het idee kreeg om deze route zelf op te zetten. Tijdens een van de openingen van Moira sprak ik daarover met Marjolein Witte en Joyce Overheul, die waren ook enthousiast en boden hun hulp aan. Van het één kwam het ander. Ik denk dat het supertof is wat we aan het doen zijn en dat we zeker een punt maken.”

"De route is eigenlijk puur om te laten zien welke initiatieven er nog meer zijn. Op deze manier lichten we ook de jonge kunstenaars uit die daar hun werk laten zien. De deelnemende ruimtes zijn erg divers, van witte wand tot bruin café. Ik vind dat kunst niet per se alleen maar in een standaard tentoonstellingsruimte te zien moet zijn. Het is 2018, we zijn nu wel aangekomen in een tijd waar je anders tegen zoiets aan kan kijken."

Zichtbaarheid

Wie denkt aan We ART Utrecht denkt natuurlijk ook meteen aan Art Utrecht. Niet iedereen was even blij met die gelijkenis... Vertel.
“De naam is zeker met een knipoog bedoeld, ludiek en absoluut niet vijandig. We hebben absoluut geen kwade bedoelingen. Art Utrecht klinkt mij in de oren als 'wij zijn de kunst van Utrecht'. Maar Art Utrecht is niet alle kunst in Utrecht. We ART Utrecht is om te laten zien dat er nog meer is. De kunstenaars zelf hebben daarin een belangrijke rol. Alle kunstinstellingen die meedoen aan de route van We ART Utrecht worden gerund door kunstenaars of de kunstenaars krijgen er carte blanche om aan hun eigen presentatie en representatie te werken.”

Wat hopen jullie te bereiken met deze kunstroute?
"Dat is simpel. Zichtbaarheid, het vergroten van de vindbaarheid, dat het publiek de jonge initiatieven en hun locaties beter weten te vinden. Acceptatie van de kunstscene in Utrecht en in die zin ook dat ze zich realiseren wat voor initiatieven er zijn en dat we veel meer samen kunnen werken in de toekomst. Onze diversiteit kunnen we alleen maar versterken als we met elkaar samenwerken. Dat is wat ik hoop te bereiken.”


We ART Utrecht
wordt gehouden op zondag 16 september. De kunstroute vindt plaats van 12:00 tot 18:00 uur, na afloop is er bij Café Het Hart een afterparty met kunst, drank, hapjes en dj.

Deelnemende locaties: A014, AK24, Café Het Hart, Culture Cube, Kapitaal, Moira. Op de route tussen de verschillende locaties zijn kleine kunsttags te vinden van Marjolein Witte.

We ART Utrecht

De route is af te halen bij het roze konijn op De Neude

deelnemers zijn:


Culture Cube
www.culturecube.nl
Hardebollenstraat 1


A014
 https://www.facebook.com/atelier014/
Hardebollenstraat 10


Art Keller 24
 www.AK24.nl
Ridderschapstraat 1


Moira
www.moira-utrecht.nl
Wolvenstraat 10


Kapitaal
 www.kapitaalutrecht.nl
Kroonstraat 9

Café t Hart
www.hethart.com
Voorstraat 10