Reebok 4: op locatie

LUCY volgt filmregisseur Jacob Dijker en producent Róman Kienjet bij het maken van Reebok, een film die zich afspeelt in Amersfoort.
Deel 4: op locatie

Kattenbroek
Kattenbroek, Amersfoort

Dag 1: Kattenbroek

De straatnamen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek prikkelen de fantasie: Het Avontuur, De Verborgen Zone, Het Mysterie, De Herfstdraad.. Ook de fantasie zelf komt voorbij. Fantasie 33 als huisadres klinkt niet verkeerd. Het roept allerlei associaties op en dat was ook precies de bedoeling van architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra die de wijk eind jaren tachtig ontwierp. Als antwoord op de rechtlijnige portiekflats uit de jaren zestig en de sociale architectuur van de jaren zeventig koos hij een nieuwe, verhalende aanpak. Kattenbroek - gebouwd in 1988-1994 - heeft een geometrische structuur in het stratenplan, maar laat in de straatnamen en bouwwijze de verbeelding toe. Aan de buitenrand is er Het Masker, binnenin De Verborgen Zone. Een centrale as doorsnijdt de wijk, een cirkelvorm - De Ring - omsluit de kern. Het verhalende element stimuleerde de architecten om bij het ontwerpen van de woningen buiten de gebaande kaders te denken. Er zijn 'brugwoningen' en 'ruïnewoningen', pastelkleurige huizen, klassieke vormen enzovoort. De wijk is kleurrijk, fantasievol en afwisselend, maar het verhalende element doet na 25 jaar wat geforceerd aan. De huizen zijn beter tegen de tijd bestand dan de straatnamen.

Maar het moet gezegd, straatnamen kunnen wat in beweging brengen. Ooit las ik de Camera Obscura omdat ik in de gelijknamige buurt in Overvecht woonde. Voordat ik in Leidsche Rijn ging wonen had ik nog nooit van Burt Bacharach en Jerome Kern gehoord. Iets verderop in mijn huidige habitat ligt de Marjoleinweg... En terecht zou ik bijna zeggen, maar het is een bescheiden straatje. Terug naar het filmavontuur. Ook daarin spelen asscociaties een rol. Maar niets is toevallig. Integendeel, elke keuze is veelzeggend. Of iemand in een knalblauwe Lupo rijdt of in een oude Volvo stationwagon maakt een heel verschil.

Zwarteweg, Hoge Vuursche
Zwarteweg, Hoge Vuursche
MS

Dag 3: in het bos

Twee dagen later op de Zwarteweg. Een smalle weg in de bossen bij Hoge Vuursche. Een uurtje fietsen bracht mij hier, na een kort bezoek aan De Kuyl van Drakensteyn, wat een grasveld bleek te zijn waarop mensen recreëren en barbecuen, omringd door parkeerplaatsen. Rondom schieten fietsers op mountainbikes door de bossen. Google maps helpt me wederom op weg. Met minimaal bereik dit keer. (Verdwalen is nog mogelijk). Na het kasteel rechts, links en nog zowat en dan ben ik op de Zwarteweg. De weg slingert tussen de bomen door. Op een grasveldje ernaast staat een bus met apparatuur en zit een deel van de crew op een picknick kleed. Róman herschrijft het draaiboek voor de volgende dag, dat door een nieuwe locatie helemaal omgegooid moet worden. Niet alleen van plek, maar ook van inhoud. En een acteur wisselt door de nieuwe locatie van hobby. In plaats van modeltreinen is het vliegvissen geworden. In plaats van Zuid Holland Utrecht. Dat scheelt een hoop tijd op de laatste draaidag. De zon schijnt, en het wachten is op de filmploeg en de acteurs die verderop in het bos opnamen maken. Weer terug bevestigen ze de camera op een andere plek op de auto voor de volgende scène. Komen weer terug en alles herhaalt zich. Apparatuur verplaatsen, positie kiezen voor camera en geluid, de scène aan de rand van een bospad repeteren. Een wonderlijk proces hoe al deze losse keuzes en acties straks een vloeiend verhaal vormen in de uiteindelijke film. Zover is het nog niet. Daar gaat nog een heel traject van postproductie, montage, sounddesign en animatie aan vooraf. Intussen roert iemand in een pan met zelfgemaakt nep bloed, dat heel verrassend naar mokka blijkt te smaken. Een paar scènes later ligt het bloed op de motorkap en in het gras naast de auto.

wordt vervolgd..

© LUCY, 18-6-2019. Tekst en foto's Marjolein Sponselee

Reebok, 16062019, 7
MS
Reebok, draaidag 3, 1
MS
Reebok, draaidag 3, 2
MS
Reebok, draaidag 3, 3
MS
Reebok, draaidag 3, 4
MS
Reebok, 16062019, 5
MS

Reebok blog 3: en actie!

Lees ook blog 3 over de opnamen in Amersfoort