Reebok blog: première

LUCY volgt de makers van de film Reebok in het lange traject van eerste scenario (december 2018) naar de première. Een bijzondere samenwerking van een groep jonge professionals uit verschillende disciplines. Deel 12: de première!

Reebok
fragment uit Reebok

Amersfoort, vrijdag 17 juli 2020 20.00

De filmzaal van Theater de Lieve vrouw loopt vol. Geroezemoes klinkt. Vrienden en bekenden begroeten elkaar met zoenen en omhelzingen bij het weerzien. Om twee minuten over acht doven de lichten en wordt het stil. Alle stoelen zijn gevuld. Het filmdoek schuift open. Een groen scherm met witte letters brengt het publiek gedachten over een zondebok. Engelachtige stemmen klinken, verschillende personen komen in beeld. Daarna begint het verhaal. Of liever de verhalen, want het is er meer dan een. Met Erik, die een collega opzoekt die ziek thuis zit. In een rolstoel. Dat heeft iets met Erik te maken, maar hoe het precies zit zien we niet. Zijn schuldgevoel is echter duidelijk. Ook met de anderen is iets aan de hand, zo merken we geleidelijk tijdens de 23 minuten durende film. We zien ze zoeken en dwalen. Hun verhalen zijn als een mozaïek door elkaar gesneden in soms korte en soms wat langere fragmenten, die een mooie dynamiek vormen in wisselende acties en omgevingen. Prachtige bossen, een industrieterrein, een rijtjeswoning, een moderne villa en het donker van de nacht. Hun dwaling eindigt met een magisch moment in de nachtelijke stad.

Langzaam dooft het licht. De zaal houdt de adem in. Dan rolt de aftiteling van Reebok voorbij, een project met een tijdlijn van ruim anderhalf jaar, met 38 betrokken kunstenaars/makers die elk hun eigen moment hadden in het traject en daarna het estafettestokje doorgaven aan de volgende. Een daverend applaus barst los. Een staande ovatie volgt. Er zijn bloemen, felicitaties en loftuitingen. In de stampvolle foyer vloeit de champagne rijkelijk en zijn regisseur Jacob Dijker en producent Róman Kienjet de helden van de avond. Zij brachten alles bij elkaar. Glunderend nemen ze de gelukwensen in ontvangst. Het is volbracht. Het feest gaat door tot in de late uurtjes. Onder de crewleden zijn oude en nieuwe vrienden voor het leven. De harde kern en de tijdelijke medewerkers dansen de nacht in op weg naar een nieuw avontuur.

Reebok, fragment
Reebok, filmstill

Zo had het moeten zijn. Een welverdiend slotfeest en een première op groot scherm in een volle zaal. Als beloning voor de vele vele uren die alle betrokkenen aan de film hebben gedoneerd, tussen vele andere werkzaamheden door. En daarna een tournee langs vele festivals.. Wellicht komt dat nog.

Het goede nieuws is dat Reebok nog de hele zomer te online te zien is! Dus zet die beamer aan, koop een kaartje en geniet ervan.

Reebok https://picl.nl/films/reebok/
t/m 21 september
€4,99
© LUCY, 22-7-2020 (tekst: Marjolein Sponselee)

Reebok blog 11: Róman Kienjet

lees ook de vorige aflevering van het Reebok blog, over producer Róman Kienjet