Reebok - en actie!

blog 3

LUCY volgt filmregisseur Jacob Dijker en producent Róman Kienjet bij het maken van Reebok, een film die zich afspeelt in Amersfoort.
Deel 3: opnamen!

filmset
ms
en actie
ms

Eindelijk is het zover: draaidagen voor Reebok!

Vrijdag 14 juni is een zonnige dag in Kattenbroek, de door Ashok Bhalotra ontworpen stadsuitbreiding die in de jaren negentig een architectuurhit was. Plaats van handeling is een van de brugwoningen van Leo Heydenrijk. 'Die staan ook in Madurodam', weet Florens Kool te vertellen. Hij werkt als kunstenaar mee aan de film Reebok en groeide op in dit huis. Hij herinnert zich nog hoe groepen architectuur toeristen door de wijk fietsten. Nu is het rustig. En het huis is tijdelijk van iemand anders. Van Rebecca en Jeroen, moeder en zoon in de film. En van de filmcrew die overal zijn sporen nalaat. Meubels en accesoires die niet bij het personage van Rebecca passen zijn aan de kant geschoven. Crew en apparatuur schuiven door huis en tuin.

Jacob Dijker en Róman Kienjet maken hier een film. Samen met een heleboel anderen. In de afgelopen maanden hebben ze een team om zich heen verzameld. Jonge veelbelovende professionals die als regisseur, curator, ontwerper, cameraman, geluidsman, acteur en kunstenaar bezig zijn een carrière op te bouwen. Ze kennen elkaar van eerdere projecten, samenwerkingen, studies, via via. Met veel enthousiasme begonnen zij de dag om 8 uur. Achttien scènes staan er in het draaiboek van vandaag. Een kapotte camera zorgt al spoedig voor een vertraging. Het zal een lange dag worden. Maar de sfeer is ontspannen, het is een fijn gezelschap. Wie niet in actie hoeft hangt, kletst, kijkt toe. Acteren is vooral veel wachten zegt de ervaren Annelies Dijker die Rebekka speelt.

filmset
ms
filmset
ms

'We hebben een geluid'

'We hebben een geluid', klinkt ergens in de loop van de middag. En dat is niet positief bedoeld.
Ergens in de buurt heeft iemand besloten de heg te gaan snoeien, iets dat zich niet uit de opnamen weg laat filteren. Florens gaat op onderzoek uit en vraagt of het snoeien misschien een andere dag kan. De stilte keert weer en de opnamen gaan door. Volgende locatie, volgende scène. Genieten van wat precies klopt, aanpassen waar nodig. Een buurvrouw gluurt door het raam en herhaalt dat op verzoek nog een keer voor de camera.
Reebok werkt op die manier. Past zich aan, buigt mee en groeit zo van een papieren script naar film. Elke keuze voegt iets toe. De personages krijgen karakter door de keuze van locatie, kleding, de kleur van de bank etcetera. Zelfs de juiste auto maakt verschil licht Róman toe. Of precies het juiste glas waar de wijn op het dakterras uit gedronken wordt. Gevonden door Milou. Zo vormt zich langzaam het dna van de film. Het proces is nog lang niet ten einde. Net begonnen eigenlijk.


wordt vervolgd.

filmset
ms
filmset
boven de bank een schilderij van Florens Kool
ms

CREW

Producer: Róman Kienjet
Regie: Jacob Dijker
Regie assist: Ilia ten Böhmer
Art direction: Milou Voorwinden
Assistent art: Florens Kool
DOP: Georgios Rietveld
Gaffer: Wiegert de Vries
Best boy: Olaf Robbense
Geluid: Joris Prakken
Make up: Sarai van Buuren
Catering: Vicky Littlejohn
Productie assistenten: Yannick van Luxemburg, Janke Verhulst, Tom van Lieshout
Fotograaf: Bram Petraeus
Setfotograaf: Sylvie van Wijk

Postproductie
Composer: Wouter van den Boogaard
Editor: Ilia ten Böhmer
Animator: Bob Los

Cast
Annelies Kraan: Rebekka
Tim Schouten: Jeroen
Ovide van der Vlist: Merel
Noël S. Keulen: Erik
Rogier Komproe: Kenneth
Fem Petraeus: Miriam
Joshua Albano: Justin

© LUCY, 17-6-2019, tekst en foto's Marjolein Sponselee

Reebok blog 2: een beeld

Lees ook blog 2 over het beeld van Han Wezelaar