Uitfeest

zondag 6 september

Tijdens de start van het culturele seizoen laat het Utrechtse culturele veld zich als altijd van haar beste kant zien. Vast onderdeel is het Open Huizen programma. Meer dan 100 instellingen in de binnenstad en daarbuiten openen hun deuren en laten alvast iets zien of horen van hun aanbod uit het komende seizoen. Zowel op bijzondere locaties als in de buitenlucht vinden er tal van activiteiten en optredens plaats.
 

1509 uitfeest exbunker

Tonny Yang

Van bunker tot kathedraal

Het Uitfeest is bij uitstek de gelegenheid om vooral eens locaties te bezoeken waar je nog niet eerder bent geweest. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij magische locaties zoals Exbunker voor de expositie HKU Vers; volgens Exbunker was dit jaar de meest in het oog springende afstudeerder van de HKU Tonny Yank. Of bezoek de Metaal Kathedraal voor onder meer films en workshops of ga naar creatieve hotspot Vechtclub XL, en wie weet sla je nog aan het knutselen, met je camera bijvoorbeeld.
Voor nog meer bijzondere plekken kun je je ook aansluiten bij een van de tien VIP-trips, waarbij er onder begeleiding van een speciale gids nog meer deuren open gaan.

1509 uitfeest knikkerbaan

Marije Baas, Bouwsels, foto Berenkuil

Kies een route

Als de keuzestress toeslaat bij het enorme aanbod, is het mogelijk je te laten leiden door een alvast voor je uitgestippelde route, zoals bijvoorbeeld de preview-route, waarmee een brede blik op het nieuwe seizoen wordt geworpen met onder meer theater, mode en beeldende kunst. Zo krijg je in Gevangenis Wolvenplein alvast een inkijkje in de nieuwe kunstmanifestatie Hacking Habitat over virtuele vormen van opsluiting die vanaf februari 2015 te zien zal zijn. Of volg de Utrecht muziek route, de cabaret route of de kidsroute en bouw een knikkerbaan bij Jeugdtheater de Berenkuil.

1106 Ruud Kuijer Waterwerk
Ruud Kuijer, Waterwerk VI Weerslag (foto Rob Versluys)

Te water

Wil je helemaal niet fietsen of lopen of deelnemen aan een workshop, dan kun je je ook nog rond laten varen of het Amsterdam-Rijnkanaal en zie hoe kunst, water en industrie nauw met elkaar verbonden worden. Tijdens een tussenstop bij paviljoen Waterwerken, toont Ruud Kuijer zijn beeldenserie van gewapend beton, het grootste sculpturenproject in de Nederlandse openbare ruimte.

Uitfeest

zondag 6 september

Neem een kijkje op de website van Culturele Zondagen voor het volledige programma.