Young Utrecht Delight: dit heeft Utrecht te bieden!

Galerie Sanaa

Kunst leeft in Utrecht! Dat laat galeriehoudster Berthe Schoonman zien met de tentoonstelling Young Utrecht Delight in Galerie SANAA. Acht veelbelovende kunstenaars tonen hier hun werk. Zij zijn niet lang geleden afgestudeerd aan de HKU en timmeren aan de weg. Dit is dan ook de belangrijkste overeenkomst. Schoonman heeft duidelijk gekozen voor diversiteit in de samenstelling van de expositie die op 28 april geopend werd door Frank Koolen (Hoofd Fine Art HKU). Koolen, bekend van zijn altijd humoristische toespraken, benadrukte nog eens de kwaliteit en diversiteit van de kunstenaars die de HKU aflevert. In Young Utrecht Delight zie je werk van Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Benine du Toit, Mariaan van den Berg, Raquel van Haver, Guy Vording, Robert Roest en Jessica Skowroneck.


Voorin de galerie maak je kennis het werk van Joyce Overheul. Een kunstenaar die zich niet vasthoudt aan één medium, maar telkens weer verrast met nieuwe invalshoeken. Op de grond ligt een grote zeemijn gemaakt van organza, een doorzichtig glimmende stof, die eerder aan dure bruidsjurken doet denken dan aan wapens. Aan de muur een drietal kleine doeken met daarop een genaaid patroon van boerenbont en een feministische spreuk. Overheul reageert met haar werk op maatschappelijke onderwerpen en zoekt daarbij naar contrasten en parallellen in inhoud en materiaal.

1805 sanaa overheul

Joyce Overheul

1805 sanaa rebergen

Cecilia Rebergen

Bij de wandsculpturen van Cecilia Rebergen vraag je jezelf allereerst af van welk materiaal de werken eigenlijk zijn gemaakt. Het lijkt op gevouwen stof, maar ik heb me laten vertellen dat het metaal is. Het materiaal is met zorg gevouwen tot abstracte sculpturen. Door middel van transformatie van tekst en oppervlak wijst Rebergen ons op onze drang alles te willen begrijpen en alles betekenis te willen geven. Wat is een woord nog als er letters ontbreken? Wat is een tekst nog als het onleesbaar is geworden? Tot in hoeverre kunnen wij als mens omgaan met onderwerpen die we niet begrijpen?


1805 sanaa du toit

Benine du Toit

Benine Du Toit werkt van de acht kunstenaars het meest figuratief. In de tentoonstelling laat zij drie houtskool portretten van Afrikaanse mannen zien. Zij groeide op in Zuid Afrika en houdt zich bezig met culturele verschillen en stereotypen.


1805 sanaa van den berg

Mariaan van den Berg

1805 sanaa skowroneck

Jessica Skowroneck

De luchtige en enigszins grappige werken van Mariaan van den Berg zijn op verschillende plaatsen in de ruimte opgesteld. Wat opvalt is dat de werken met licht spelen, ofwel doordat er licht achter geplaatst is, ofwel door hun transparante materiaal: gekleurd plexiglas. De twee parende kikkers op de grond en een caleidoscopische lichtbak geïnspireerd op kikkers laten Van den Berg haar interesse voor de natuur en de onverschilligheid van de mens hier tegenover zien.

Net als Van den Berg houdt Jessica Skowroneck zich bezig met de relatie van de mens tot de natuurlijke omgeving. Als een soort hedendaagse romantiekschilder mag de natuur in haar abstracte werken nog volledig zijn eigen gang gaan.

1805 sanaa guy vording

Guy Vording

1805 sanaa roest

Robert Roest

Guy Vording werkt met pagina’s uit oude kranten en magazines. Door een groot deel van de pagina’s te bewerken met zwart aquarelpotlood, brengt Vording de aandacht van de kijker naar enkele details, die voorheen geen band met elkaar hadden, maar nu de geschiedenis een nieuwe wending geven. Doordat de werken klein zijn, dient de toeschouwer dichterbij te komen, waardoor elk moment een intieme ontmoeting wordt.

Robert Roest zijn schilderijen lijken traditioneler dan de andere werken in de tentoonstelling, maar zijn wel degelijk een product van de huidige tijd. Roest gaat in zijn schilderijen op zoek naar de relatie tussen de schilderkunst en digitale media.

1805 sanaa van haver

Raquel van Haver



Raquel van Haver kennen we vooral als schilder van grote robuuste werken. In 2017 won zij De Scheffer, een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum voor jonge beeldend kunstenaars. In Young Utrecht Delight toont Van Haver een ander soort werk, naar aanleiding van een residency in Nigeria. Een enorme fotocollage herbergt allerlei materialen: foto’s, schilderingen, kralen, en glitters vormen samen een altaar rondom een centrale persoon. In het najaar opent het Stedelijk Museum een grote tentoonstelling met het werk van Van Haver.

Wil je weten wat er op kunstgebied leeft in Utrecht? Dan licht Young Utrecht Delight een tipje van de sluier op van de diversiteit aan kunstenaars die de stad te bieden heeft.

De tentoonstelling is nog tot en met 9 juni te zien in Galerie SANAA. Op 31 mei om 20:00 uur kun je de Artist Talk bijwonen met kunstenaars Raquel van Haver en Robert Roest.

Galerie SANAA, Jansdam 2, 3512 HB , Utrecht

Open: wo t/m za 12.00 - 18.00 uur en op afspraak

© LUCY 28-5-2018. Tekst: Marjolein Witte

YOUNG UTRECHT DELIGHT

Young Utrecht Delight 
tot en met 9 juni te zien in Galerie SANAA.

Op 31 mei om 20:00 uur Artist Talk met Raquel van Haver en Robert Roest.



Galerie SANAA, Jansdam 2, 3512 HB , Utrecht
Open: wo t/m za 12.00 - 18.00 uur en op afspraak