Amie Dicke - Pocket

kunst kijken

Door de hallen van een museum lopen, je ogen laten dwalen over de kunstwerken, je verwonderen over wat je ziet. Stilstaan bij een kunstwerk dat je aanspreekt, afstand nemen, of juist dichterbij bekijken. Met de hoop dat dit snel weer in de museumzalen kan bespreek ik een werk uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Daarbij nodig ik je uit om mee te kijken, te denken en te vinden.

Amie Dicke, Pocket, archival inkjet print, 2015, collectie Centraal Museum
Amie Dicke, Pocket, archival inkjet print, 2015, collectie Centraal Museum

Eenvoudig mysterie

Dit beeld van kunstenares Amie Dicke intrigeert me, al weet ik niet direct waarom. Het heeft iets mysterieus. De zwarte stof die het grootste deel van de foto bedekt, en het witte gedeelte dat er haast per ongeluk in zichtbaar lijkt te worden. Een hand in een jaszak, ingezoomd tot een bijna abstract beeld. Dat het beeld zwart-wit is zorgt ervoor dat de lichtval en de textuur van de stof benadrukt wordt. Het witte driehoekje van de huid, precies in het midden van de foto, trekt de aandacht direct. Niet alleen omdat het een centraal en licht vlak is, maar ook omdat dat het stukje is dat door de zwarte stof onthuld wordt. Het is het stukje dat je nieuwsgierig maakt naar waar je precies naar kijkt, naar de persoon waarvan je maar een fractie ziet op de afbeelding. In eerste instantie vond ik het een wat duister beeld, maar als ik er langer naar kijk vind ik het steeds aangenamer worden. Een alledaags beeld, een hand in een zak: het doet me denken aan comfort en warmte, aan een ruststand.
Amie Dicke maakte de foto niet zelf, maar bepaalde wel de uitsnede. Het is precies wat het beeld mysterie geeft: de plooien van de stof, het contrast in licht en donker, het inzoomen op een klein gedeelte van een groter geheel. De kijker blijft in het ongewisse over de rest van de jas, de persoon en de omgeving. Een geheimzinnig detail zonder context.


Amie Dicke, Pocket, archival inkjet print, 2015, collectie Centraal Museum