Hoge Verwachtingen!

The Accelerationists

The Accelarationists

Je kunt niet anders dan nieuwsgierig worden van het bericht dat Projectspace Lokaal de wereld in slingert. Een groepstentoonstelling die slechts drie dagen te zien is; met veel energie opgebouwd in korte tijd door vier kunstenaars. Titel: The Accelerationists, een begrip dat verwijst naar het versnellen van processen om tot verandering te komen. Op weg naar een ideaal uiteraard.

De begeleidende tekst (zie hieronder) voorspelt verandering en suggereert verrassende ontwikkelingen die vanachter een gordijn tevoorschijn zullen komen. Donkere geheimen zullen verdwijnen en plaatsmaken voor een oogverblindende nieuwe wereld.


Gouden Bergen

De vier ruiters die ons door de apocalyps leiden zijn Peer Vink, Tom Putman, Wannes Missotten (en Milan Gillard) en Bernardus Baldus. Baldus is ook de drijvende kracht achter Projectspace Lokaal waar hij in de programmering een voorliefde voor installaties en mixed media laat zien. Zo ook in deze tentoonstelling. Beneden heeft Baldus zijn atelier, waar hij installaties, sculpturen en performances maakt met de beeldtaal en cultuur van de zakenwereld als materiaal. Het werk wijst op de leegte van die corporate taal en cultuur; efficiency, groei, prestaties en statussymbolen als een doel zonder inhoud.
Ook Tom Putman weet van onbeduidende dingen iets moois te maken. Een broodclip wordt een zilveren hanger, een systeemplafond verandert in een stedelijk landschap. Vaak zit er een speelse vormassociatie in de objecten die hij maakt. Zo transformeert hij bijvoorbeeld een tros druiven in een fruitmand tot een cluster longblaasjes in een ribbenkast.
Peer Vink mixt and matcht alledaagse dingen en grote gebaren in zijn werk, dat zowel bestaat uit sculpturen en installaties als schilderkunst. Bekende vormen en symbolen krijgen een plek in het werk. Palmbomen en fonteinen net zo makkelijk als een asbak.
Wannes Missotten voegt zich met eenzelfde mix aan elementen en werkwijzen moeiteloos in het gezelschap. Ook hier alledaagse en soms onbeduidende materialen in een nieuwe samenstelling, aangevuld met tekst en geluid.

Voeg hierbij een dosis humor en absurditeit en we weten eigenlijk nog steeds niet wat we kunnen verwachten. Behalve dat we op weg zijn naar iets moois. Een tipje van de sluier: zeker is al wel dat de expositieruimte wordt ingericht met Expo Style Elephant Grey - 1575 vloerbedekking. Verder zit niets anders op dan live te gaan kijken. Op naar die gouden bergen voorbij de horizon.


The Accelerationists, Projectspace Lokaal, 27/28/29 mei met Peer Vink, Tom Putman, Wannes Missotten (en Milan Gillard) en Bernardus Baldus.
openingstijden:
*vrijdag 1600 tot 2100/2200 met performances door OG Coltrane/ Big Hare/ Norbert Kovacs
*zaterdag 1300 tot 1700
*zondag einde middag wordt de show afgebroken, een registratie is daarna nog op een telefoon in de etalage te zien


© LUCY 20-5-2022 tekst Marjolein Sponselee

Bernardus Baldus
Bernardus Baldus
Tom Putman
Tom Putman
Peer Vink
Peer Vink
Wannes Missotten
Wannes Missotten

Tekst bij de tentoonstelling

zodra de schemer grauwt, schuift gerafeld roetfluweel van links naar rechts, 
valt een eeuwenoud gordijn geruisloos dicht,
Licht verdwijnt in de diepte aan een draad van zilver,
waar niets meer viel te zien.

dan, nauwelijks hoorbaar, gloeiende geheimen en diepzwarte zaken kruipen de eindeloze kamer in, ritselend achter gordijnen, samengedrukt en verborgen,
In deze diepte rijgt een druipende schaduw honderden verhalen aaneen tot een furieus brandende cirkel, telkens opnieuw, iedere nacht

Verhalen die broeien op een nakend einde, roze en onschuldig
een vacuüm, dof, verteert van binnenuit,
zwelt nu geruisloos aan,
een orkaan van vuur op een geblakerde vlakte, volmaakte stilte

een laaghangend front drijft weg, een droom over het einde

Eenmaal, als de nacht is gepasseerd, beweegt het gordijn zich als een trage slinger terug naar links,
braakt een verblindende dageraad over een bleke ravage 
lichamen met de armen beschermend voor het gezicht
een onschuldig uitzicht komt uit de verte hoopvol aangerold als een golf van glas