Tussen Kunst & Kat

aflevering 1: Nathalie en Winter

Kunstenaars en katten… het blijft een leuke combinatie. Eigenlijk combineren katten altijd goed met iets anders. Althans dat vindt kattenfanaat en LUCY-reporter Joyce Overheul. Na het lezen van het boekje Artists and their Cats van Alison Nastasi besloot ze een eigen versie te maken van hetzelfde concept.

1612 katten nathalie en winter

Kunstenaar/tekenaar Nathalie Duivenvoorden (28) trapt af. Joyce ging bij haar op bezoek in haar woning en atelier in de omgeving van Laren, en niet te vergeten ook bij haar kat Winter. Nathalie maakt tekeningen over de natuurlijke omgeving van de mens en hoe deze zijn habitat inricht. Vaak zijn het donkere omgevingen, landschappen in de nacht waarin dan het schijnsel van een lantaarnpaal of de verlichting achter een raam te zien is.

Naam kat: Winter 

Leeftijd: 5 Ras: Europese Korthaar

“Winter is al 5 jaar bij me. Ik kreeg haar via een vriendin van een boerderij hier in de buurt, ze had een nestje en ik mocht er eentje uitzoeken.”

1612 winter (van nathalie)

Wat voor werk maak je?

“Met mijn tekeningen van landschappen wil ik de relatie tussen mij als mens en de wereld onderzoeken. Ik geef ruimte aan de angst voor het verlies van de wereld zoals we die nu kennen. Het zijn pogingen om betoverende momenten en plaatsen in het landschap vast te houden, maar tegelijk wil ik bespreekbaar maken of we onze omgang met die leefomgeving niet moeten veranderen.”

Hoe beïnvloedt je kat je werk? “Haar speelsheid en concentratie, ze gaat helemaal op in het vangen van muisjes en vogeltjes en is daar super effectief in; zo wil ik met mijn werk omgaan. Ze moet zich altijd uitsloven als ik buiten in de tuin bezig ben; dan rent ze een boom in en schiet helemaal door tot in de top. Oren plat, gespannen naar beneden kijken of ik het wel gezien heb. Ook wil ze graag onder de douche ; ze kruipt gewoon tussen het douchegordijn door en gaat naar het afvoerputje kijken. Als ik mijn tanden floss komt ze recht tegenover me op tafel zitten. Ze blijft me strak aankijken en volgt het touwtje met een concentratie die een beetje eng is. als ik klaar ben met flossen volgt een gevecht tussen kat en draadje.”

1612 nathalie duivenvoorden

Shine, potlood op papier, 2016

Kent u of bent u ook een kunstenaar met een kat en wilt u meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar info@lucyindelucht.nl

© LUCY, december 2016. Tekst en foto's: Joyce Overheul