TOEN - De Belofte

bij Kunstliefde

De Belofte is een jaarlijks expositietraject met jonge kunstenaars. Joyce Overheul was vorig jaar zelf een van de deelnemers en kijkt nu naar de nieuwe lichting.
1406 de belofte klomp
Mathieu Klomp

De Belofte

 De Belofte is een project van Genootschap Kunstliefde waarin een select groepje vers afgestudeerde kunstenaars de kans krijgen om een jaar lang samen aan een expositie te werken. Ze kunnen vervolgens onder begeleiding van een professioneel team ervaren hoe het is om de eerste stappen te zetten in hun carrière als kunstenaar, en wat een instelling als Kunstliefde voor hun kan betekenen. Ik sprak Elise 't Hart kort over haar bevindingen van dit samenwerkingstraject: "Er waren een hoop dingen heel leerzaam. Vooral het werken met toch wel een grote groep erg variërende kunstenaars. Je wilt iets moois, nieuws en interessants neerzetten met elkaar. Ik vind het gaaf dat er zoveel nieuw werk is ontstaan, er waren leuke gesprekken. Soms was het ook wel heel lastig of frustrerend, maar dat hoort denk ik bij het werken in een groep."
 
Er zijn aardig wat veranderingen voorafgegaan aan deze editie van de Belofte. Zo is er veel gedaan met de feedback van vorig jaar; de samenstelling van de begeleidende commissie vanuit Kunstliefde is flink veranderd, en kregen Belofte-deelnemers dit jaar veel meer vrijheden ten opzichte van voorgaande edities. Dit lijkt, vergeleken met de editie van vorig jaar, voor meer samenhang te hebben gezorgd in de uiteindelijke presentatie. 
1406 de belofte guy vording
Guy Vording

Toen en nu

De expositie heeft als thema 'Toen' en oogt op het eerste gezicht fris, maar al snel valt wel op dat niet alle deelnemers heel erg nieuw werk hebben gemaakt; iets waar tijdens de openingsspeach wel heel erg mee geadverteerd. Het is dan misschien wel gemaakt voor deze expo, maar écht nieuw doet het lang niet altijd aan.
    Werken waarbij ik dat gevoel kreeg, waren de foto's en sculptuur van Gabriëlle Meijer, en het beeld van Mathieu Klomp. Beide werken deden me heel erg aan de eindexamenexpositie van vorig jaar denken; Meijer is erg dicht bij haar afstudeerwerk gebleven, en ook Klomp lijkt dezelfde hoofdingrediënten van zijn afstudeerwerk te hebben hergebruikt (wederom hoefdier in wit plastic + mensfiguur met wapenattributen in wit en zwart plastic). De verschillen tussen het 'toen' en 'nu' lijken hier in ieder geval niet zo groot, helemaal niet gezien Klomp in zijn begeleidende tekst vermeldt dat zijn werk zich in een grijs gebied bevindt "tussen betekenisvol en pure willekeur".  
1406 belofte uljana orlova
Uljana Orlova (foto Kunstliefde)
Gelukkig is er ook 'nieuwer' werk gemaakt. Sommige kunstenaars nemen duidelijk wat meer risico, zoals Kim van Erven met haar billboard waarvan je inderdaad '...en toen?' gaat denken, omdat het zo ontzettend niet op zijn plek lijkt te staan in de galerie. Kim van Erven over haar werk: "Veel mensen snappen niet wat dat billboard daar doet, maar als je uitlegt welke gedachte erachter schuil gaat, kunnen ze er wel om lachen."  
     Elise 't Hart maakte gehoorneutralisator, welke je geluidstechnisch op moet frissen, zodat je daarna weer met een fris gehoor naar de geluiden om je heen kan luisteren. 't Hart: "Ik wilde iets als dit maken als 'gebruiksvoorwerp'. Een plek voor mensen om naartoe te gaan en de neutralisator toe te passen op hun eigen dagelijkse, drukke leven."
     De werken zijn ook vaak erg persoonlijk, zo fotografeerde Gabriëlle Meijer haar eigen, blote lichaam, en legde Niels Mulder de mannen vast die van invloed op hem zijn geweest in relatie tot wie hij nu geworden is, en printte hun portretten op zeer groot formaat uit.
     Ook het project van Uljana Orlova is erg persoonlijk en ook erg interessant; ze ging op zoek naar een meisje wat ze leerde kennen in een asielzoekerscentrum, Maya. Maya schreef Uljana een brief maar Uljana schreef haar nooit terug. Eind vorg jaar besloot ze naar Maya op zoek te gaan. Hoe dat afgelopen is, wat ik hier niet ga verklappen, valt te achterhalen bij Kunstliefde zelf. 
 

© LUCY, 21-6-2014. Tekst en foto's: Joyce Overheul
1406 belofte elise detail
Elise 't Hart, detail (foto ms)
1406 belofte elise t hart 1
Elise 't Hart (foto Kunstliefde)

De Belofte

De Belofte
t/m  22 juni
Kunstliefde, Nobelstraat 12a, Utrecht.
22 juni finnissage van 13-17 uur, waarbij de kunstenaars zelf ook aanwezig zullen zijn.
 
Deelnemende kunstenaars: Kim van Erven, Jochem van Grieken, Elise 't Hart, Mathieu Klomp, Gabriëlle Meijer, Niels Mulder, Uljana Orlova en Guy Vording.