Nieuw kunstcentrum in oud schoolgebouw

Sophies AL opent met Created in Utrecht

Ondanks de voor de kunstsector gure tijden is Utrecht een multidisciplinair kunstcentrum rijker. Sophies AL, een nieuwe locatie van Sophies kunstprojecten, wil verrassen, verbazen en verbijsteren. Maar vooral wil dit centrum de uitwisseling tussen kunstenaars en andere creatieve geesten stimuleren. Het voormalige gebouw van de lerarenopleiding aan de Archimedeslaan gaat onderdak bieden aan exposities, festivals, concerten en andere artistieke activiteiten, zoals dat eerder is gedaan in Babel en Sophies Palace.
1011 Sophies AL Dorothe Arts en Mitzie Versteeg
Links: werk van Dorothé Arts, rechts: werk van Mitzie Versteeg
De opening van Sophies AL startte op 25 november met de verkoopexpositie Created in Utrecht, een soort atelierroute op locatie met werk van 66 Utrechtse kunstenaars. De tentoonstelling is door vijf curatoren ingedeeld in even zo veel clusters: het Nuseum, de Beurs, de Galerij, de Boulevard en de Kelder.

Bij de voorbereiding zorgde het regelen van de brandveiligheid voor vertraging, waardoor de curatoren en kunstenaars maar een paar weken de tijd hadden om de kunstwerken op te hangen, neer te zetten of ter plekke te voltooien. Toch is er veel te zien. In het immense gebouw, dat uitblinkt in lelijkheid en overal vervreemdende sporen vertoont van een vorig leven, wordt de dwalende bezoeker getrakteerd op een enorme diversiteit aan kunstuitingen van Utrechtse bodem.

Wulps vrouwenbeeld

In het Nuseum vraagt het werk van Mitzie Versteeg om aandacht. Zij portretteert demente ouderen met een gemengde techniek van collage en tekening. Hun ledematen, meesterlijk gecomponeerd met stukjes gekleurd papier uit tijdschriften, steken af bij het getekende witte ondergoed. In de Beurs zijn het creatieve ondernemers die in voormalige handwerklokalen hun autonome werk laten zien. Daar bewijst Marcel Muller dat foto’s, gemaakt met een mobiele telefoon, een bijzondere sfeer kunnen oproepen.

De kunstenaars van de Boulevard hebben vrij intensief samengewerkt om er één geheel van te maken. In de met doeken van de buitenwereld afgesloten ruimtes zijn zeer uiteenlopende kunstwerken samengebracht, die allen verwijzen naar een onderdeel van de hersenen. In de Galerij wilde de curator vooral realiseren dat de kunstwerken een dynamische dialoog met elkaar aangaan. Een kleurig en wulps vrouwenbeeld van Renee van Poppel, gemaakt van beton en glasmozaïek, lijkt desondanks vooral voor zichzelf te spreken.
1012 sophies al 2
Opening Sophies Al (foto: iris@artonlocation)
1012 sophies al1
Opening Sophies Al (foto iris@artonlocation)

Swifferdoekjes met stofresten

In de Kelder zochten de kunstenaars niet naar een gemeenschappelijke noemer, maar koos ieder een ruimte voor zijn installatie. Dorothé Arts heeft twee lokalen tot haar beschikking. In de ene zie je rechthoekige witte lapjes met grillige patronen in een vierkant hangen, in de andere krioelen geinige vormpjes, die het midden houden tussen geopende schelpen en smileys, op en rond een stoel. Swifferdoekjes met stofresten en huishoudfolie vormen het materiaal voor deze installaties. Arts blijkt dan ook gefascineerd door alledaags materiaal dat eigenlijk niks is, maar door bewerking een heel andere uitstraling krijgt.

Sophies Al is een bijzondere plek voor uiteenlopende kunstactiviteiten, maar ook een avondje dansen of een bezoek aan een zitzakcinema behoort tot de mogelijkheden. Sfeer creëren in het grote en gedateerde gebouw aan de Archimedeslaan, wat tijdens de opening in ieder geval is gelukt, is nog een uitdaging.
All zijn de plannen groots, de precieze invulling voor de toekomst is nog niet bepaald concreet. Maar Marion Jacobse, directeur van Sophies Kunstprojecten, is ervan overtuigd dat het samenbrengen van Utrechtse kunstenaars en kunstdisciplines, evenals het verrassen van een breed publiek, vruchten zal afwerpen. “Ik weet zeker dat de ideeën na de opening vanzelf komen.”

Created in Utrecht
t/m 19 december 2010
Kijk voor openingstijden en locatie op: www.sophiesal.nl


(c) Lucy, 30-11-2010. Tekst: José Vorstenbosch

Created in Utrecht

Lees meer op de website van Created in Utrecht >>