Atelierroute 2012

250 deelnemers

Ruim 250 kunstenaars zetten op zondag 4 en zondag 11 november de deuren van hun atelier open. Een atelierroute is altijd een mooie gelegenheid om te kijken waar je favoriete kunstenaar mee bezig is en onbekende talenten te spotten. En een prima manier om de zondagmiddag door te brengen. De Atelierroute wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door Kunstliefde, dat daarmee een nieuwe weg inslaat.
1211 atelierroute sohier
Roland Sohier

Nieuwe koers voor Kunstliefde

Het is alweer vier jaar geleden dat de laatste grote Atelierroute in Utrecht plaatsvond. Die werd in 2009 georganiseerd door Sophies Kunstprojecten. Daarna zijn er nog wel kleinere initiatieven geweest, veel ateliercomplexen - bijvoorbeeld Concordia en De Vlampijpateliers - hebben jaarlijks een open dag.  
Dit jaar heeft Sophies het initiatief voor de Atelierroute overgedragen aan Genootschap Kunstliefde. Enigszins noodgedwongen natuurlijk, want na het debacle met Sophies Al heeft Sophies even niet veel credits meer om een groot evenement in de gemeente Utrecht te organiseren.

Voor Kunstliefde daarentegen gaan juist nieuwe deuren open. In haar advies voor de cultuurnota 2013-2016 liet de gemeente dit voorjaar optekenen dat Kunstliefde veel meer voor de Utrechtse kunstenaars zou kunnen doen en spoorde de vereniging aan een actievere rol te spelen. De adviescommissie schreef:
De respectabele leeftijd rechtvaardigt het bestaan van de vereniging die daarmee in zekere zin tot het cultureel erfgoed van de stad gerekend kan worden. Maar de commissie moet ook constateren dat Kunstliefde de voeling met de eigen tijd in de loop der jaren is kwijtgeraakt en tot een soort anachronisme is geworden. Ze heeft de indruk dat de vereniging dit zelf ook wel beseft, maar nog niet bij machte is om de gewenste koerswijziging te realiseren. Kunstliefde zou zich echt hard moeten maken voor hedendaagse Utrechtse kunstenaars en bijvoorbeeld de functie van een ‘Utrechtse Salon’ of andere kunstmanifestatie op zich moeten nemen.


1211 atelierroute heijligers
Nico Heijligers

Atelierroute en Salon

Kunstliefde heeft deze opmerkingen ter harte genomen en zet met de organisatie van de Atelierroute een eerste stap in een nieuwe richting. Directeur Marion Wagenvoort bevestigt dat er volop wordt nagedacht over een koerswijziging.  In september hebben verschillende commissies van Kunstliefde hierover gesprekken gevoerd met bestuur en anderen en komende week is er een avond waarop bestuur en leden hierover verder praten. Wagenvoort: 'Wat daaruit gaat komen: geen idee. Maar ik durf het wel aan om de mogelijkheden die er zijn voor Utrechtse kunstenaars zoals de atelierroute en de Utrechtse salon te organiseren mits Kunstliefde de beschikking heeft over de financiële mogelijkheden om een team samen te stellen dat hierin meewerkt en -denkt.'

Voor de Atelierroute bestaat dat team uit Elaine Vis, Monique Sep, Brigitte Heslenfeld en Mariel Oolthuis. Deels dezelfde mensen die ook vorige edities van het evenement organiseerden. Ruim 250 kunstenaars doen mee, er zijn promotiefilmpjes op you tube, advertenties en A0 posters, een publieksprijs en een heleboel andere extra activiteiten. Je kunt op verschillende plekken gratis workshops kleien of schilderen volgen, een animatiefilm maken, wijn proeven en tapas eten een dansrepetitie bijwonen en nog veel meer. Alsof kunst kijken alleen al niet leuk genoeg is. 

(c) Lucy, 4-11-202. Tekst: Marjolein Sponselee
1211 atelierroute frerichs
Iris Frerichs

Atelierroute 2012

Zondag 4 en 11 november van 13.00 tot 18.00 uur.

Informatie over de deelnemers, extra activiteiten en een plattegrond vind je op
www.atelierrouteutrecht.nl