Hans van Bentem in Amersfoort

open call 2023

Gemeente Amersfoort schrijft elk jaar een open call uit voor een kunstproject in de stad. Personen of organisaties kunnen daarvoor een voorstel indienen. In de afgelopen jaren kwamen zo verschillende evenementen, kunstroutes en tentoonstellingen tot stand. Lucy doet hiervan jaarlijks verslag. Dit jaar gaat kunstenaar Hans van Bentem aan de slag in Amersfoort.

Hans van Bentum - ICOON lampen
Hans van Bentum, lampen in ICOON
MS

Ruimtelijke collages

Hans van Bentem is als beeldhouwer bekend van vele sculpturen in de openbare ruimte. Zijn werk is meestal een uitbundige stapeling van verschillende elementen uit de beeldcultuur. Dat kan zowel een element zijn uit het oude Egypte als uit een hedendaagse computergame. Hij combineert ze moeiteloos tot een nieuw geheel. Zijn werk is kleurrijk en meestal van keramiek. Ook in Amersfoort is werk van hem te vinden. In 2010 maakte hij voor het verzamelgebouw ICOON in Vathorst - met daarin een school, een bibliotheek en een theater - een reeks sculpturen. Van Bentem: ‘Omdat het een cluster van gebouwen en organisaties is heb ik ook in het kunstwerk met de gedachte van een cluster gewerkt. Als kruimels door het gebouw heb ik verschillende elementen neergezet. Lichtsculpturen, een serie vazen en zitobjecten.’ Deze elementen zijn nog steeds aanwezig.
Een ander bekend beeld van Van Bentem in de regio staat in zwembad Merwestein in Nieuwegein. Hier maakte hij het beeld Paradise Lost, een tropische verrassing in het zwemparadijs: een grote kleurrijke vaas van keramiek die rijk versierd is met guirlandes en dolfijnen.

Hans van Bentum - ICOON vazen
Hans van Bentum, cluster vazen in ICOON
MS
Hans van Bentum - Paradise Lost
Hans van Bentum, Paradise Lost, Nieuwegein

Masterclass

Het plan dat Van Bentem voor Amersfoort heeft met de open call is een aantal tijdelijke sculpturen te maken in de openbare ruimte. Hiervoor gaat hij samenwerken met twee kunstenaars uit Amersfoort. Ook nu wil hij gebruik maken van de collage techniek. ‘Bijvoorbeeld door op een speelse, associatieve manier op elkaars ideeën te reageren en zo samen tot een ontwerp te komen.’ Het samenvoegen van verschillende elementen komt ook terug in de uitvoering. Deels wordt gewerkt met keramiek, zoals in veel van het werk van Hans van Bentem. Maar ook gevonden materialen en objecten kunnen in de beelden een plek krijgen. Onder supervisie van 
Van Bentem gaan de kunstenaars aan de slag met de uitvoering van het ontwerp. Plaatsing van de beelden in de stad is gepland aan het begin van de zomer. Wat en waar blijft precies is dus nog niet duidelijk, maar zeker is dat deze zomer een paar een onverwachte ruimtelijke collages in het straatbeeld zullen opduiken.

© LUCY 31-1-2023 tekst Marjolein Sponselee