Exbunker

nieuwe expositieruimte

Vijf bij drie. Veel meer is het niet, de expositieruimte van Exbunker die zich tussen metersdikke muren bevindt. Veel kleiner dan de buitenkant van de bunker doet vermoeden. Die buitenkant is een vierkant betonblok aan de rand van het Wilhelminapark. Het oppervlak is niet glad maar bobbelig als de gerimpelde huid van een 70-jarige. Planten groeien rondom en bovenop. Welkom bij Exbunker, een bunker uit 1944 die sinds kort dienst doet als expositieruimte.

1407 ex bunker buitenkant
Exbunker, Wilhelminapark

nieuw podium

De kunstenaars Daan Bramer, Daniel Braten, Jasper Timmermans en Mark Schevers namen het initiatief de betonnen bunker in gebruik te nemen voor installaties, performances en exposities. Hun doel is ruimte te bieden aan kunstenaars die nog geen podium hebben. Daan Bramer: “Het is een locatie die vernieuwend/hedendaags werk laat zien dat je niet zo snel tegen komt bij de galeries, musea en podia. Bij voorkeur sprekend voor een breed publiek. We selecteren op: vernieuwend, passend in de bunker, toegankelijkheid en kwaliteit. De vorm is vrij, dus alle soorten kunst, film, poëzie en kleine optredens zoals  muziek/cabaret/theater zijn welkom.” De organisatie gaat zelf op zoek naar potentiele exposanten maar geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden. De kunstenaar/performer betaald geen huur of provisie en de toegang is gratis. Exbunker is open op zaterdag- en zondagmiddag.

1407 exbunker roel v doorn
Roel van Doorn, 12, installatie

Het programma ging in juni 2014 van start met een werk van Daniel de Bruin. Nu is de beurt aan Roel van Doorn, een kunstenaar die installaties maakt in verschillende media en de bunker transformeert tot een oord van licht en geluid. Aan het plafond hangt een systeem van gloeilampen en kleine speakers dat via een computergestuurd programma wisselend beeld en geluid oproept. De felle lampen flitsen aan en uit en brengen je ogen in verwarring. De speakers geven elk een ander geluid als je je oor ernaast houdt, maar zorgen tezamen voor een ritmische cadans van geknars en geknetter. Zoals in veel van zijn werk gaat Van Doorn op zoek naar de grens van wat de zintuigen aan informatie kunnen verwerken. Hoe hypnotiserend de installatie ook is, na een tijdje bereik je die grens en wil je eruit. Dan ga je naar buiten en sta je weer terug in de idylle van het park. Een mooi contrast. Juist het feit dat het zo klein is, maakt Exbunker tot een spannende plek. Een verborgen hut in het park, met een smalle entree, een lange gang en om de hoek een verrassing.


© LUCY, 8-7-2014. Tekst en foto's: Marjolein Sponselee

1407 exbunker roel van doorn 2

Exbunker

Exbunker, 
Wilhelminapark 24
open za en zo van 13-18 uur
toegang gratis
Meer informatie op
www.exbunker.nl

 

Komende periode in EXbunker:

 

6 december t/m 4 januari

Mathieu Klomp - GEBOORTE 
In de aanloop naar de Kerstperiode zal Mathieu Klomp de bunker gebruiken als zijn atelier en nieuw werk maken. In het weekend van 20 december zal het groeiproces afgerond zijn en wordt de GEBOORTE gevierd. 

Open: Zaterdag en zondag van 13-18 uur. EXTRA OPEN: 1e en 2e kerstdag van 13-17 uur.

--------------------------

10 januari t/m 1 februari:

EXperimentele films in EXbunker i.s.m. het Nederlands Film Festival
Gevarieerd aanbod, van verhalend tot abstract. Kom langs en kies zelf welke film je wilt zien. Ook zijn er enkele filmavonden.

————————————


7 februari t/m 1 maart: 

 

Cecilia Rebergen - Probably trading shapes

Cecilia Rebergen zoekt in haar werk als schilder de grenzen op van het gegeven ‘schilderij’. Haar schilderijen zijn site-specific installaties. Zowel inhoudelijk als formeel begeeft haar werk zich in een grensgebied tussen schilderkunst, installatie en sculptuur.