Experimentele samenwerking

MilesKm bij RoodNoot

Samenwerken, daar draait het om in het project MilesKm van Sofia Montenegro en Nora Silva. Kunstenaars en andere creatieven kunnen zich een week lang laten inspireren in RoodNoot.
1305 mileskm tekening
Of je nu de krant openslaat of inlogt op een LinkedIn-groep, de kans is groot dat dit woord valt: samenwerken. Zzp’ers, journalisten en creatievelingen zoeken elkaar op – soms uit noodzaak – onder het motto ‘Samen sta je sterk(er)’. Bij Sofia Montenegro zit het aangaan van zulke verbintenissen in haar bloed. Tijdens haar studie aan de Universidad Complutense in Madrid ontmoette ze Nora Silva, met wie het meteen klikte. ‘Onze interesses en doelen kwamen vrijwel precies overeen’, vertelt de kunstenares lachend. ‘In ons derde jaar kregen we allebei een beurs om in het buitenland te studeren. Nora ging naar Londen en ik naar de HKU in Utrecht. Die ervaring veranderde ons idee over de kunstpraktijk radicaal. Nora maakte deel uit van het Londense collectief Luxury en ik was destijds betrokken bij het Spaanse collectief Elcolectivo. We brachten hen samen in Madrid en ‘onze baby’ MilesKm was geboren.’ 

Uiterst flexibel

MilesKm (MilesKilometros) is een internationaal kunstenaarsplatform dat culturele uitwisseling en jawel, samenwerking, wil stimuleren en faciliteren. Elk jaar vindt het evenement ergens anders plaats: Madrid in 2011, Londen in 2012 en Utrecht in 2013. Sofia Montenegro: ‘MilesKm verbindt mensen met projecten én projecten met mensen buiten het gebruikelijke institutionele kader. Het geweldige aan het project is dat je nooit weet wat je te wachten staat. Het programma is uiterst flexibel en we staan altijd open voor het onverwachte. Dat houdt het spannend!’
    Vergeleken met voorgaande jaren pakten Montenegro en Silva het in Utrecht anders aan. In plaats van zich op individuen te richten werken de deelnemers dit jaar met projectvoorstellen, concepten, workshops en events die de aard van collectiviteit onderzoeken. Hierdoor is de focus meer dan voorheen gericht op interactie, het uitwisselen van ideeën en het ontstaan van nieuwe vormen van expressie.
1305 mileskm
een eerdere bijeenkomst van MilesKm

Alternatieve ruilmarkt

Tijdens haar studie aan de HKU richtte Montenegro niet alleen MilesKm op, maar organiseerde ze ook wekelijks een Tractieleaks-bijeenkomst waarmee ze (mede)studenten wist te inspireren door onderling ideeën uit te wisselen. Voor de van oorsprong Spaanse kunstenares is samenwerken dé manier om te onderzoeken, te verkennen en uit te voeren. 
Tijdens MilesKm kan ze vijf dagen lang banden smeden met de meest uiteenlopende kunstenaars. Op het programma staat onder meer Dramatize your Housing Struggle, Semantic Appropriation of Space, The Other Market en The Cultural Stereotype Summit, een workshop c.q. discussiegroep waarin alle deelnemers onderzoeken hoe ze naar zichzelf en anderen kijken als het draait om nationalisme. Ben jij een authentieke Engelse, een rasechte Nederlandse? Welk stereotype omarmen we en waarom?  
    The Other Market refereert aan de VPRO-documentaire Time For Change van socioloog Manuel Castells, waarin hij stelt dat mensen het kapitalisme accepteren omdat ze geen ander systeem kennen. Deelnemers worden creatief uitgedaagd om producten te maken en diensten te leveren zonder dat het geld kost. Ze dienen het product in de openbare ruimte te ruilen, waardoor er een alternatieve ruilmarkt ontstaat.  
    MilesKm biedt een zeer gevarieerd en uitdagend programma, waarbij de actieve deelnemer op een ander niveau kan worden getild. ‘Een unieke ervaring, waarbij uitwisseling en samenwerken centraal staat’, aldus Montenegro. 
 
(c) LUCY, 2-5-2013. Tekst: Karen Duking

Wie, wat, waar

MilesKm
1 t/m 5 mei 2013
bij RoodNoot,
Oude Vleutenseweg 33,
Utrecht.

Meer informatie en aanmelden:  
www.mileskm.com
 en
www.roodnoot.nl