Videowall Stadsschouwburg

Wie in augustus en september 's avonds langs de Utrechtse Stadsschouwburg liep, zag ze bungelen. Zes paar benen die relaxed heen en weer zwaaiden. Alsof er mensen op het balkon van Zindering - het restaurant op de eerste verdieping - zaten die hun benen over de reling hadden gegooid. Het riep een vrolijk en zorgeloos gevoel op, alsof de zomer eindeloos zou duren.
1010 Helma van Nuenen Videowall
Helma van Nuenen, Loos

Bungelende benen

De ledematen maken deel uit van Loos, een videoloop van Helma van Nuenen, die geprojecteerd werd op de videowall naast de hoofdingang. Van Nuenen: "Loos betekent onder andere 'leeg'. De videoloop is een eindeloze herhaling die je meevoert in tijdloosheid. Of zoals Wittgenstein schreef in Tractatus Logico-Philosophicus: "Als men onder eeuwigheid niet eindeloze tijdsduur verstaat maar tijdsloosheid, dan leeft hij eeuwig die in het heden leeft"."
In de videoloops en installaties die Van Nuenen maakt staat de niksende, lanterfantende mens, soms in tragikomische situaties, centraal. Het feelgood-thema komt uit de filmwereld. Haar werken zoomen in op de sensatie van het kleine, de vervreemding van het gangbare en negeren natuurwetten als zwaartekracht of vermoeidheid.

Toneelgordijn

De videowall van de Stadsschouwburg beslaat zestien ramen van 12 meter breed. Een forse projectiemuur die al sinds 2002 bestaat. Bea Roes, coördinator beeldende kunst van de schouwburg: “Na de verbouwing van de Stadsschouwburg werd besloten een videowall toe te voegen aan de openbare kunstruimte van het gebouw. Een mooie eyecatcher.” De komende maanden draaien er films, gemaakt door kunstenaars die een traject hebben gevolgd bij Cultuur-Ondernemen (voorheen Kunstenaars & Co en Kunst & Zaken, red.). Zo draait in oktober draait de film Covet the intangible van Jerke van den Braak, Krista Burger en Tjitske Hemkes over het ontastbare, een toneelgordijn en het verlangen naar de openbaring van wat zich daarachter afspeelt. Er lijkt geen einde aan het gevaarte te komen. Hoe lang is dit gordijn?! Krijgen we te zien waar we op wachten?

(c) Lucy 10-10-2010. Tekst: Karen Duking