Huiskamer voor hedendaagse kunst

Dapiran Art Project Space

Nieuwe kunstinitiatieven schieten in Utrecht als paddestoelen uit de grond. LUCY maakt een rondgang. Deze week de galerie van Cathelijne Dapiran: Dapiran Art Project Space aan de Springweg.
1401 dapiran met cathelijne

Huiskamerformaat

Helder wit straalt je tegemoet als je over de drempel stapt bij de gloednieuwe kunstruimte Dapiran Art Project Space aan de Springweg in Utrecht. Maar je verdrinkt er niet in, want de ruimte is bescheiden, het formaat van een woonkamer. En dat was het ook, maar in de praktijk bleken de bewoners daar weinig tijd door te brengen en zo ontstond het idee er een galerie te realiseren. Kunsthistorica Cathelijne Dapiran (1984) werkte al enkele jaren in een galerie in Amsterdam maar droomde van een eigen plek. Ze wilde zelf de keuze van de kunstenaars bepalen en het op haar manier gaan doen. In het pand aan Springweg 59 waar ze sinds anderhalf jaar woont bleek dit goed te realiseren. De ruimte op de begane grond werd weinig gebruikt en ze besloot om daar, in eigen huis een galerie te beginnen. Het pand leent zich er goed voor omdat er oorspronkelijk een winkelruimte was – zoals bij veel panden aan de Springweg – en een aparte toegang en tussendeur naar het woonhuis erboven aanwezig was. De ruimte zelf bleek ook zeer geschikt, het licht valt mooi naar binnen en er is een voldoende wandruimte, met ook meer intieme hoeken. Met enkele kleine aanpassingen, een frisse lik verf en de juiste verlichting was de galerie een feit. In november vond de opening plaats met een tentoonstelling van foto’s van Daan Verschuur. Foto's die hij maakte voor een jubileumboek over 70 jaar Utrechts Monumentenfonds, dat eigenaar is van het pand. 
1401 dapiran ruimte

Jong talent

Sinds half december is de eerste echte expositie te zien zoals Cathelijne Dapiran het in gedachten heeft: werk van jonge kunstenaars die al een tijdje afgestudeerd zijn en al enkele exposities hebben gehad. De volgende expositie zal bijvoorbeeld zijn van Joris Kuipers (1977), die in februari een installatie bij Dapiran toont. Daarna volgt Joost Bakker (1977) met animaties en tekeningen. Dapiran beschrijft de kunst die ze wil tonen als onderzoekende kunst met beeldende kwaliteit. Ze zoekt werk dat past bij de locatie: een intieme ruimte in een historisch pand. Aan die omschrijving voldoet ook het werk van Choi Wong (1981) dat nu te zien is. Wong maakt kleine werken die verbonden zijn met haar persoonlijke geschiedenis. Ze borduurt op foto’s en geeft met de draden verbindingen tussen personen aan, of verstopt juist delen van de foto onder een dikke deken van garen.
    Behalve exposities wil Dapiran ruimte houden om andere dingen te realiseren. Ze koos er bewust voor het woord galerie niet in de naam te gebruiken, maar noemt het liever een art project space. Ze wil ook buiten de galerie kunstprojecten kunnen organiseren, eventueel in samenwerking met anderen. Utrecht kan nog wel wat groei gebruiken in cultureel opzicht vindt ze en daar wil ze zich graag voor inzetten. Maar ook binnen het galerieconcept wil ze variëren. “Ik wil kunnen experimenteren en verschillende dingen doen, bijvoorbeeld een kleine veiling, een borrel, activiteiten en rondleidingen. De tijd van de grote galeries waar je alleen de deur moet openhouden en het publiek vanzelf komt is voorbij, het gebeurt nu meer op internet en op beurzen.” Dapiran mikt op een publieksgroep vanaf circa 35 jaar, iets jonger dan de doorsnee kunstkoper. Die groep is meer internet georiënteerd, dus gaat ze op zoek naar goede mogelijkheden om via die weg kunstwerken aan te bieden. De prijzen liggen rond de 700-1000 euro. Intussen zijn de eerste werken verkocht. Een goed begin.

Dapiran Art Project Space
Springweg 59, Utrecht
Open: vrijdag en zaterdag 12:00-18:00 uur
www.dapiran.nl
 

© LUCY, 14-1-2014. Tekst: Marjolein Sponselee
1401 dapiran huis
1401 choi wong 3

Choi Wong

attached & apart
De expositie van Choi Wong is te zien tot en met 8 februari

Springweg 59,
3511 VK Utrecht
vr. en za. van 12 - 18 uur
www.dapiran.nl