Tussen Kunst & Kat 2

Aflevering 2: Qinyi & Hugo

Kunstenaars en katten… het blijft een leuke combinatie. Eigenlijk combineren katten altijd goed met iets anders. Althans dat vindt kattenfanaat en LUCY-reporter Joyce Overheul. Na het lezen van het boekje Artists and their Cats van Alison Nastasi besloot ze een eigen versie te maken van hetzelfde concept.

1701 kat2 qinyi en hugo 1

Bericht uit Hong Kong

Via Skype sprak ik af met Qinyi Lim, onafhankelijk curator en werkzaam in Singapore en Hong Kong. Ik ken Qinyi nog van haar deelname aan het curatorial programme van De Appel in Amsterdam een paar jaar geleden en met onze katten als gezamenlijke deler zijn we via social media altijd in contact gebleven.

Naam kat: Hugo Lim, Musket of the Far East
Leeftijd: 3 jaar
Ras: geen

“Hugo en ik zijn al 2 jaar en 8 maanden bij elkaar. Ik heb hiervoor nog nooit een kat of ander huisdier gehad en toen ik op een andere curator z’n kat pastte in Hong Kong, ontdekte ik hoe leuk het gezelschap van een kat is. Die vriend introduceerde me aan de vrouw die haar katten verzorgde en precies op dat moment had ze een oranje kitten. Ik herinner me dat ik lichtelijk aangeschoten was toen ik Hugo ontmoette en hij stuiterde van blijdschap toen hij me zag. Tijdens mijn tweede bezoek kroop hij op mijn schouders en viel hij daar in slaap.”

Wat voor werk doe je? “Ik schrijf en cureer – soms is dat bevredigend, op andere momenten frustrerend.”

Hoe beïnvloedt je kat je werk? “Hugo heeft het karakter van een hond – hij loopt met me mee naar de deur en begroet me bij de deur wanneer ik terugkom. Als ik tot laat wakker ben om te schrijven of Skypen, kijkt hij vaak toe vanuit een hoekje in de kamer. Hij heeft me veel geleerd; hoe onze angst problemen groter maakt dan ze zijn, hoe stil en in het hier en nu te kunnen zijn. Ik zou wel willen denken dat hij me inspireert in mijn werk maar dan komt dan waarschijnlijk over alsof ik een crazy cat lady ben. Ik zie het alsof we een partnerschap hebben. Hugo is ontzettend bang van onweer en regen – voornamelijk omdat hij als kitten zeiknat en alleen gevonden werd in een afvoerput. Gewoonlijk gedraagt hij zich nogal maniakaal de avond voordat het gaat regenen, net alsof hij iedereen probeert te waarschuwen voor het naderende gevaar. Hij houdt niet van paté, wat het voor mij erg moeilijk maakt om natvoer te vinden waar niet al te veel troep in zit. Het liefst krabt hij aan karton.”
Hugo heeft overigens zijn eigen instagram account: @hugo_the_ginger

Kent u of bent u ook een kunstenaar met een kat en wilt u meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar info@lucyindelucht.nl

1701 kat2 qinyi en hugo 2

© LUCY, 12-1-2017. Tekst en foto's: Joyce Overheul