Vreemde Gasten

16 en 17 oktober in Amersfoort

Amersfoort eindigde vorig jaar als tweede in de race om de Nederlandse kunststad van het jaar. Dat is onder andere te danken aan de Amersfoortse kunstenaars zelf, die al jaren met allerlei activiteiten aan de weg timmeren. Zo bestaat de KunstKijkRoute, een initiatief van Amersfoorts kunstenaars, al veertien jaar. In de loop der tijd heeft de KunstKijkRoute haar activiteiten uitgebreid met een KunstVaarRoute en een KunstRijRoute. Daarnaast was er een modewerkgroep actief. Sinds september vallen al deze kunstactiviteiten onder de overkoepelende naam Stichting Kunst in Amersfoort. In het derde weekend van oktober organiseert de stichting de kunstmanifestatie Vreemde Gasten.
Zo'n 50 bewoners van historische panden in de binnenstad en acht galeries bieden gastvrijheid aan 100 Amersfoortse kunstenaars, van gevestigde orde tot jong aanstormend talent. Het publiek kan zo een grote hoeveelheid kunst bekijken in de sfeervolle context van kamers, hallen en tuinen van historische woonhuizen. En wie altijd al nieuwsgierig was naar het interieur van de buren kan ook zijn hart ophalen.

Mode'Show geeft onder het thema 'Melting Pot' vier shows. Zes Amersfoortse modekunstenaars kozen zes kunstenaars uit een andere discipline, waaronder schilders, beeldhouwers, verhalenvertellers, edelsmeden, dichters, muzikanten, videomakers en keramisten. Samen ontwerpen ze een grote modeshow: Jan Kees Helms & Jorrit Paaijmans met Wietske Edel & Lindy Brinkman en het Antiliaans project Huntu, Hilde Paalvast & Monique Trienen, Baukje Rienks & Aletta Teunen, Kirsten König & Yolanda Withaar, Mascha Hornsveld & Joeri Calis.
Op 15 oktober is er een Gala-avond voor genodigden in de Aegtenkapel (20 uur), waar de plannen worden gepresenteerd. Een aantal Amersfoortse restaurants serveert tijdens het weekend voor de gelegenheid een speciaal 'vreemd' gerecht.

Vreemde Gasten, 16-17 oktober binnenstad Amersfoort 12.00-17.00 uur. Modeshows beide dagen 13.00 en 16.00 uur bij Kleine Koppel 62 (oude Rohm en Haas gebouw, entree 5 euro).


(c) Lucy, 13-10-2010. Tekst: Celesta Lente