‘En toen wisten we alles’ is het motto van De Belofte 8, de jaarlijkse tentoonstelling in Kunstliefde van jong talent. Een boute bewering voor negen pas afgestudeerde kunstenaars. Wel passend bij jonge honden vol bravoure, maar koud van de academie weet je in principe nog ‘niets’. Je staat aan het begin van een ontwikkelingsproces dat - hopelijk - goed gaat uitpakken. Dat die uitspraak niet voor alle exposanten opgaat is goed zichtbaar. Hoewel er gekozen is voor overwegend ruimtelijk werk en installaties, ontbreekt hier en daar de samenhang. Een gemiste kans, want tijdens eerdere Beloftes was dat juist een sterk punt. Vreemde eend in de bijt is Jonna Balk, die vrij traditionele, doorleefde ruimtes op houten panelen maakt. Ook het massieve, manshoge schilderij van RaQuel van Haver waarin het draait om identiteit, past qua beeldtaal niet in de overvloed aan ruimtelijk werk.
Nieuwe natuur
Interessant is het werk van Menno Hiele, die een hydrosculptuur heeft geïnstalleerd voor de glazen pui van Kunstliefde. Nietsvermoedende passanten stellen de installatie in werking. Zodra er op de stoep voor het raam beweging plaatsvindt, floepen de lichten aan en wordt er water rondgepompt dat bestemd is voor de planten die uit twee hangende grijze pvc-buizen groeien. Een natuurlijke cyclus, die onnatuurlijk aandoet door het gekozen kunstmatige materiaal dat als ‘bloempot’ dienst doet. Daar is het Hiele ook om te doen: spanning opwekken door twee werelden - binnen en buiten - samen te voegen. De natuur was van meet af aan een belangrijke inspiratiebron voor Menno Hiele. Met zijn werk creëert hij een nieuwe vorm van natuur, die kan aarden in binnenruimtes en kan groeien in beeldende zin.
Abstracte kennistorens
De titel ‘En toen wisten we alles’ is afgeleid van het gelijknamige boek van filosoof Coen Simon - die de tentoonstelling opent - en is een pleidooi voor oppervlakkigheid. ‘Het gaat niet om feiten of argumenten, maar om het luisteren naar en het leren lezen van verhalen’, aldus Simon. Alle deelnemende kunstenaars - Corine Zomer, Joyce Overheul, Jasper Timmermans, Menno Hiele, Jonna Balk, RaQuel van Haver, Robert Glas, Rudie van den Berg en Willemien Schaap - gaven hun eigen interpretatie van dit thema. Zo pakte Willemien Schaap gestapelde encyclopedieën in en creëerde op deze wijze abstracte ‘kennistorens’. De tentoonstellingsruimte maakt bij Schaap altijd onlosmakelijk deel uit van het werk en vormt samen met de objecten de sculptuur. Opvallend is ook het werk van Rudie van den Berg. Zij haalt alledaagse voorwerpen uit hun context, waardoor er vervreemdende beelden ontstaan. Haar halve stoelen bieden geen houvast, integendeel: de functie en het nut worden door Van den Berg volledig onderuitgehaald.
Menselijke computer
Jasper Timmermans vatte het motto vrij letterlijk op. Hij baseert zijn werk op het feit dat je met z’n allen alles weet. Fungerend als een ‘menselijke computer’ kunnen bezoekers de meest uiteenlopende vragen aan de kunstenaar stellen. De antwoorden probeert hij te achterhalen door een beroep te doen op zijn vrienden en kennissen. Timmermans: ‘Op Wikipedia kun je veel opzoeken, maar de betrouwbaarheid ervan is onzeker. Via een levend persoon kom je eerder bij de bron – en meer. Netwerken is veel menselijker en levert meer op.’
Benieuwd of Jasper Timmermans álle vragen kan beantwoorden? Ga naar Kunstliefde en daag hem uit!
(c) LUCY, 4 juni 2013. Tekst: Karen Duking
Benieuwd of Jasper Timmermans álle vragen kan beantwoorden? Ga naar Kunstliefde en daag hem uit!
(c) LUCY, 4 juni 2013. Tekst: Karen Duking