Smartphone met pindakaas

KAAP 2012

Op Fort Ruigenhoek in Groenekan vindt tot en met 8 juli Kaap plaats: 'Avontuurlijke kunst speciaal gemaakt voor kinderen'. Maar vinden de kids dat ook?
1205 kaap kinderen
Kaap als laboratorium 

Laboratorium

De opening begint goed, want op Eerste Pinksterdag is het heerlijk zomerweer. Het is druk en veel bezoekers duiken het fort in, op zoek naar kunst. Om na afloop met een biertje te relaxen op het grasveld. Kinderen kunnen skelteren, sjoelen met enorme stenen, reuzenbellen blazen en Kapla-torens bouwen.
Het Kaaplab zit bomvol kinderen. Hier kunnen ze allerlei proefjes uitvoeren, zoals van pindakaas drollen maken, theezakjesraketten knutselen en rozijnen laten dansen. In het lab kunnen ze hun eigen vragen onderzoeken. Dat is precies wat curator Frank Koolen voor ogen had. Kaap 2012 is volgens hem een laboratorium aan mogelijkheden: 'Het doet doorlopend voorstellen over hoe je naar de wereld om je heen kunt kijken. Dat veel van wat we denken is aangeleerd en dat je door veel te proberen in alles nieuwe dingen kunt ontdekken'. 

Raadsels en mogelijkheden

Dat geldt zeker voor de installatie Instituut voor Infanten van Uta Eisenreich. Gefascineerd blijven mijn kinderen kijken naar de experimenten die ze heeft gefilmd. Zo rijdt een treintje op een spoorrails met een steen erop. Hij stopt natuurlijk, waarna de proef wordt herhaald door met een geel papier een deel van het spoor af te dekken. Opeens rijdt het treintje wél door. Enkele ooohs en aaahs verder bedenken ze dat de kunstenares de steen stiekem heeft weggehaald, zonder dat ze het in de gaten hadden. Een paar shots later legt ze een smartphone op tafel en besmeert 'm met pindakaas. Telkens zet Eisenreich de toeschouwer op een verrassende manier op het verkeerde been door onverwachts uit de hoek te komen. Met haar Instituut voor Infanten stelt ze het menselijk denken aan de kaak door voortdurend te balanceren tussen zin en onzin, tussen wetenschap en huiselijk experiment. Eisenreich onderzoekt wanneer de mens de gave verliest om bij een object mogelijkheden en raadsels te zien. En vanaf welk moment de waarneming wordt gestuurd door wat we denken te weten.
1205 kaap zoro feigl 2
Zoro Feigl,Pyranography

Chocola

Voor haar onderzoek ging de kunstenares te rade bij het Baby Reasearch Center in Nijmegen, waar de cognitieve ontwikkeling van peuters en baby's wordt bestudeerd. Ondanks de korte spanningsboog die kinderen hebben, blijven ze lange tijd geboeid. Ze willen zelfs niet meer weg. Dat is knap van Uta Eisenreich, inhoudelijk interessante kunst voor kinderen creëren is lastig. Het wordt al snel een grap, te moeilijk, te saai of wil teveel 'pleasen'.
Te moeilijk en te saai wordt het werk Djnoqstrvixsl van Wim T. Schippers gevonden. De installatie draait rond – da's het enige leuke eraan – maar verder kunnen de kinderen (en de meeste volwassenen) er geen chocola van maken. De midgetgolfbaan van Maze de Boer is 'cool' en 'grappig', net als de glazen bollen van Zoro Feigl.    
1205 Kaap John Bock
John Bock, film still

Kindvriendelijke horror

In het videowerk van John Bock speelt een aaibaar konijn de hoofdrol. Hij huppelt door een kamer en knabbelt aan allerlei fantastievolle constructies, die de kunstenaar van alledaagse voorwerpen heeft gebouwd. De zoek- en speurtocht van het konijn wordt op de voet gevolgd – soms in close-up dan weer uitgezoomd – wat soms tot komische situaties leidt. Bocks films houden het midden tussen slapstick, sciencefiction en kindvriendelijke horror.
Ten slotte nemen we een letterlijke duik in de wereld van Jaap Kroneman. Hij transformeerde de vloer van een bunker in een blauw zwembad, waar je voeten in wegzinken. Je krijgt spontane associaties met de 'gaten' van Anish Kapoor of met een trampoline. Het hangt er maar vanaf wie er kijkt: een volwassene of een kind.
 
(c) Lucy, 31-5-2012. Tekst en beeld: Karen Duking 
1205 kaap wimtschippers
Wim T. Schippers, Djnoqstrvixsl 

KAAP

Kaap, t/m 8 juli, 
Fort Ruigenhoek,
Ruigenhoeksedijk 125,
Groenekan.

elke zaterdag en zondag
van 11.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie:
www.kaapweb.nl