Startruimte - Artspace Untitled

Nieuwe kunstinitiatieven schieten in Utrecht als paddestoelen uit de grond. LUCY maakt een rondgang. Deze keer waren we op bezoek bij Artspace Untitled in Maarssen. 
1401 artspace maarten
Maarten van Soest in de ruimte van Artspace Untitled
De witkwast staat nog in de hoek. Als er geen expositie is gebruikt eigenaar Maarten van Soest de smalle galerieruimte aan de Besselsesteeg in Maarssen zelf als werkruimte. Nu is het leeg en in afwachting van de drie kunstenaars die deze week gaan inrichten. Naast zijn beroepspraktijk als schilder van abstracte doeken startte Van Soest (1985) enkele maanden na zijn eindexamen aan de HKU in zijn eigen huis een expositieruimte. De ruimte is lang en smal, met aan de voorzijde een wat hoger deel en achterin is het wat breder. In totaal zo’n 50 à 60 m2 met veel wandruimte. De eerste expositie was een solo van zijn eigen werk en ook daarna bleef Van Soest in eerste instantie dichtbij huis met exposities van medestudenten van de HKU: in november toonde Guy Vording zijn werk en in januari is de beurt aan Matea Bakula, Doenja Likumahua en Débra den Dekker. Maar Van Soest kijkt verder en naarmate zijn netwerk groeit zal ook de kring van exposanten groter worden.  
1401 Artspace dunja
overzicht met werk van Doenja Likumahua en Matea Bakula
Artspace Untitled is bedoeld als een laagdrempelige ruimte, niet zozeer voor het publiek maar vooral voor de kunstenaar zelf. Voor beginnende kunstenaars is het moeilijk een goede, professionele omgeving te vinden om te exposeren, is de ervaring die Van Soest ook zelf heeft. Met deze expositieruimte wil hij jonge kunstenaars een podium bieden. Zij kunnen de ruimte benutten om hun werk in een galerie-setting te laten zien aan collega’s en contacten uit de kunstwereld. De openingstijden zijn beperkt, na de opening op donderdagavond is elke expositie twee weekenden te zien. Elke zes tot zeven weken is er een nieuwe expositie. Het getoonde werk is divers, Van Soest heeft geen duidelijk omschreven voorkeur, behalve dat het hem moet aanspreken en intrigeren en dat hij wil snappen waar de kunstenaar mee bezig is. Na deze expositie heeft hij presentaties van Bas de Ruiter (schilderijen) en Wouter Willebrands (tekeningen) in de planning.
     De galerie zit in het centrum van Maarssen-dorp en trekt daardoor ook nieuwsgierige voorbijgangers. Met name in de zomer is Maarssen druk en komen er veel toeristen. Veel dorpsgenoten komen even kijken wat er nu in de voormalige winkelruimte gebeurt, maar hoe het op de langere termijn gaat lopen is afwachten. Van Soest: “Het is nu vooral belangrijk om een netwerk op te bouwen en awareness te creëren, zorgen dat mensen weten dat het er is en wat ze er kunnen verwachten. Om in bekendheid het dorp te ontstijgen moet je even doorwerken.” 
1401 artspace staand 1
links werk van Doenja Likumahua, rechts Débra den Dekker
1401 artspace debra
Als ik drie dagen later terugkom blijkt de smalle galerie groot genoeg voor een expositie van drie kunstenaars met ruimtelijk werk. Slechts een halve dag hadden Matea Bakula, Doenja Likumahua en Débra den Dekker nodig om in te richten, maar dat er meer voorbereiding achter zit is al snel duidelijk. Het werk gaat goed samen, de materiaalkeuze blijft beperkt tot hout en papier en dezelfde kleuren komen in het werk van de drie kunstenaars terug. Een mooie combinatie, met toch een heel eigen signatuur bij elke deelnemer. De ijle bouwwerken van latjes van Débra den Dekker, de raadselachtige houten objecten van Doenja Likumahua en twee werken van papier van Matea Bakula. De laatste weet 28 rollen behangpapier om te toveren tot een visuele echo van een groepje berkenbomen waar ik op weg naar Maarssen voorbij fietste. Intrigerend werk, dat die fietstocht best waard is.
 
 
Artspace Untitled
Besselsesteeg 2 Maarssen
www.artspaceuntitled.nl

(c) LUCY, 28-1-2014. Tekst en foto's: Marjolein Sponselee
1401 artspace matea behang

Artspace Untitled

We know this much,
Matea Bakula, Doenja Likumahua en Débra den Dekker
t/m 1 februari
vrijdag 12-21 uur en zaterdag 11-17 uur.


Artspace Untitled
Besselsesteeg 2 Maarssen
www.artspaceuntitled.nl