Een eigentijdse en persoonlijke ark? Klinkt spannend. Getransformeerde ruimtes, boten, interactie, globalisering, vloedgolven, exotische dieren…. Zoiets? Een kleine teleurstelling maakte zich van mij meester. De expositieruimte toont een rij schragen die opgesteld zijn volgens de U-vorm van de ruimte. Op een dun houten latje zweeft tweeduizend jaar beeld van de Ark van Noach op de schragen. Hoewel, zoveel zijn het er nou ook weer niet. De opstelling eindigt bij een houten plateau voor de ramen. De zin ‘born on an ark’ is ingelijst in een passe partout van latjes. Naar buiten kijkend met onze gedachten gekaderd hoopt Bel ons te prikkelen om na denken over waar je vandaan komt en hoe dat je wereldbeeld bepaald. “Ik probeer een zaadje in jouw hersenen te planten,” vertelt hij.
Wereldbeeld
In Moira zijn geen christelijke of religieuze verwijzingen te vinden, daar gaat het Bel niet om. “De ark staat voor mij symbool voor de kennis van de wereld,” zegt hij. "Dat is de kern." De afbeeldingen laten zien hoe de ark steeds groter werd met meer exotische dieren aan boord. Immers, in de loop van de eeuwen werd onze notie en begrip van de wereld om ons heen steeds groter. Het is interessant om te bedenken dat de ark een universeel verhaal is, ongeacht religie. En dat het woord ark van het Latijnse woord ‘arca’ komt, wat letterlijk box of kist betekent. Zo werd de ark in de tweede eeuw als een soort doos afgebeeld. Voor Bel is een eigentijdse ark geen fysiek ding. Het is de drager van alle kennis en daarmee van de hele wereld.
Subtiliteit
Met deze eigentijdse ark wil Maarten Bel een brug slaan tussen de rijke geschiedenis van de wereld en de wereld van vandaag de dag. Maar denken we hierdoor na over ons wereldbeeld? De handreikingen die hij hiervoor doet, de afbeeldingen en een aantal citaten, zijn subtiel. De titel klinkt mooi, de reden ook dat Bel hiervoor koos. Het is een directe verwijzing naar de leeuw (de koning van de dieren en daarom onmisbaar op een ark), maar meer ook niet. In zijn werk onderzoekt Bel interessante en prikkelende vragen, waarbij ons wereldbeeld steeds een rode draad is. Hij geeft echter veel ruimte aan de verbeelding, wellicht iets te veel ruimte. Het is niet eenvoudig om de balans te vinden tussen genoeg informatie geven en niet teveel weggeven. Dat is Maarten Bel hier niet helemaal gelukt. Maar zijn werk en gedachtegang maken nieuwsgierig naar meer.
© Lucy, 26 februari 2013. Tekst: Esther de Graaff. Beeld: Maarten Bel