Vaste patronen

Paul van Katwijk en Kate Price

Hij houdt van strakke lijnen en kleurvlakken en werkt lang door aan een thema.
Zij heeft een intuïtieve manier van werken en maakt installaties met kleine tekeningen en gouaches. Ze zijn twee maanden te gast bij Das Spectrum.
Kunnen ze elkaar vinden in een gezamenlijk werk?

1606 spectrum kate en paul

Paul en Kate in het atelier

1606 spectrum kate in atelier

Utrecht - Australië

Paul van Katwijk en Kate Price delen twee maanden het gast atelier van Das Spectrum. Zij studeerden beiden aan de HKU en wonen en werken in Australië. Werken betekent ook een baan van vier dagen, want ze houden van reisjes en uit eten gaan en als je in Australië een expositie wil maken moet je vaak voor de ruimte betalen. En een reis naar Nederland kost ook wat. Tijdens hun residency proberen ze niet alleen zelf nieuw werk te maken maar ook samen iets tot stand te brengen. Hoe dat moet weten ze nog niet. Een atelier delen deden ze vaker, maar hun werk is erg verschillend.

1606 spectrum paul 4

the Machine

1606 spectrum paul 3

Off the Kerb 4

Controle

Van Katwijk onderzoekt in zijn werk de formele kant van het schilderen. Hij studeerde in 2011 af aan de HKU met schilderijen die met hulp van tape in strakke kleurvlakken waren verdeeld. Hij noemt zichzelf een control freak, maar probeert dit  los te laten; speelt met de vorm van het doek of maakt twee versies: een doek waarin de lijnen van de kleurvlakken strak zijn en ernaast hetzelfde werk uit de losse pols geschilderd. Ook de dikte en textuur van de verflaag variëren. 
In 2015 onderzocht hij het belang van 'het handschrift van de kunstenaar' door een machine te bouwen die elke dag een schilderij produceerde. Zijn deze doeken minder waard dan unieke, door de schilder met de hand gemaakte werken? Ironisch genoeg maakte de machine geen standaardwerken; onder invloed van vocht, temperatuur en haperingen in de machine was elk schilderij anders. Een ander effect was dat Van Katwijk zelf geen controle had over het werk en in zich meer technicus dan schilder voelde. Hij herontdekte hierdoor het schilderen en wil proberen wat expressiever te gaan werken.

1606 spectrum kate 2

detail 'Overall Jesus Rating'

Discodel

Kate Price was zes jaar geleden als uitwisselingsstudent uit Australië te gast op de HKU in het derde jaar. Zij maakt tekeningen en kleine schilderijen en bouwt daarmee ook installaties. Ze werkt figuratief en onderzoekt thema's als identiteit, individu versus samenleving, controle en manipulatie van het individu door organisaties en structuren.
Price werkt op klein formaat en is veel minder bedachtzaam dan Van Katwijk. Ze wil snel werken en veel maken omdat je ideeën ook zo gaan en continu veranderen. Ze werkt projectmatig en combineert de tekeningen in een installatie of collage. Zo maakte ze in 2015 de expositie 'Overall Jesus Rating' waarin ze heldendom en fans binnen de voetbalwereld en het katholicisme met elkaar vergelijkt.
Hier wil ze de verschillen tussen Australië en Nederland verkennen en dan met name drie onderwerpen: voedsel, wilde bloemen (komen in Australië nauwelijks voor) en vensterbanken. De eerste tekening die ze van Nederlands voedsel heeft gemaakt komt ook mij volkomen vreemd voor: de discodel, een frikandel met discodip.

1606 spectrum kate discodel

discodel

Grenzen verkennen

Hoe kunnen deze twee bij elkaar komen?
 Price heeft wel een idee: "Misschien kan Paul eens op een niet gespannen canvas schilderen en kunnen we dat verwerken in een installatie. Of misschien kunnen we de werken op een collage-achtige manier bij elkaar brengen."
Van Katwijk kijkt bedenkelijk en weet het niet zo goed. Ze zijn nog maar een paar weken in het atelier en hij kan zich nog niet voorstellen hoe het samenwerken er concreet uit gaat zien. "Maar het is goed om uit vaste patronen te breken zo."

Benieuwd naar het resultaat?
vrijdag 29 tm zondag 31 Juli bij Das Spectrum, Montaelbaandreef 2 Utrecht
opening vrijdag 29 Juli vanaf 19:00


© LUCY 17-6-2016, tekst en atelierfoto's: Marjolein Sponselee

1606 spectrum paul 1

Off the kerb 2

1606 spectrum paul 16 spectrum paul 2

Off the Kerb 3

1606 spectrum kate 1

installatie 'Overall Jesus Rating'

Paul van Katwijk en Kate Price

Meer over Paul van Katwijk en Kate Price op hun websites:

www.kate-price.com

www.paulvankatwijk.com

en over das Spectrum: http://www.dasspectrum.org