Impakt Festival: Soft Machines

Impakt presenteert deze week de 25e editie van het festival voor mediakunst. Het festival zoomt in op het thema Soft Machines en hoe mens en machine naar elkaar toe groeien. Met lezingen, exposities, film en muziek.

1014 impaktfestival marklecky

Mark Lecky, Prop4aShw, 2011

Het 25e Impakt Festival

Festival Impakt beleeft dit jaar het 25e jubileum. Vanaf de start in 1988 heeft Impakt zich toegelegd op het signaleren en zichtbaar maken van vernieuwende ontwikkelingen in de wereld van de beeldende kunst, film, videokunst, performance en muziek en crossovers tussen deze disciplines. Waar die combinatie ons nu als zeer vertrouwd overkomt, was er in die tijd sprake van een zich nog ontwikkelend idioom. In de beginjaren lag de nadruk bij Impakt op het ontdekken en zichtbaar maken van mediakunst.

Met de opkomst van internet werd dat materiaal echter steeds makkelijker toegankelijk, en verschoof het accent binnen het festival naar de reflectie op - en duiding van de nieuwste ontwikkelingen. Critical and creative views on media culture is de ondertitel van het festival. In de praktijk betekent dat dat je jezelf vijf dagen lang kunt onderdompelen in een keur van wetenschappelijke en kunstzinnige lezingen en presentaties, films, installaties, tentoonstellingen en concerten.

Het thema van dit jaar is ‘Soft machines’; over mensen die vergroeien met de techniek en machines die empathische kwaliteiten krijgen toebedeeld.  De Amerikaanse Gastcurator A.E. Benenson spreekt over een figuur X: “Hierbij neemt technologie de ethische en emotionele lasten van de mens op zich, terwijl onze emotionele wereld opnieuw wordt vormgegeven door de eisen die de technologie er aan stelt. […] Hieruit ontstaat een model dat inzicht verschaft in hoe technologie ons leven verandert: niet de rechte lijn van ‘vooruitgang’, maar het figuur X, dat zowel een punt van samenkomst als een kortsluiting voorstelt en tegelijkertijd beloftes van uitwisseling en confrontaties inhoudt. “ 

Geen lichte kost, nee. Maar wel een grote kans op nieuwe ontdekkingen en heldere inzichten. Dus laat je smartphone even liggen, neem vakantie van Facebook en duik de diepte in.

www.impakt.nl

1410 impakt festival opening lezing

lezing Michael-Bell Smith, 99 computer jokes, 29 oktober 2014

1410 impakt opening arjon

Festivaldirecteur Arjon Dunnewind en hoofdcurator A.E. Benenson

1410 impakt flyer

Impakt Festival

Impakt Festival

29 oktober - 2 november

 

Locaties: Theater Kikker, 't Hoogt, Casco, Fotodok, Galerie Sleper, Academiegalerie

 

meer informatie en festivalprogramma op

www.impakt.nl/festival