Nieuw Kunstbolwerk Das Spectrum

samen de schouders eronder in Overvecht

Aan de Montalbaendreef, vlakbij winkelcentrum Overvecht ligt op de hoek een betonnen kolos die vroeger Uitgeverij Het Spectrum huisvestte. Met de letters van de oud-gebruiker nog op de gevel, opende Das Spectrum, een broedplaats met ateliers en expositieruimte van en voor jonge kunstenaars. Dik vijftien jonge kunstenaars beginnen kunstcollectief met ambitie.
1112 spectrum exporuimte

Verpaupering

Een leegstaand kantoorpand dat aan vandalisme en verval onderhevig is; dat is zonde. Zeker in een stad waarin ruimte toch al schaars is, vooral ook voor beginnende autonome kunstenaars op zoek naar een atelier. De gemeente heeft sloopplannen, maar zolang die nog niet acuut zijn, huren de kunstenaars verenigd onder de naam Das Spectrum het gebouw van Sophies Kunstprojecten.

Met op de begane grond een expositieruimte en ateliers en daarboven nog twee grote en ruime etages met lichte ateliers biedt het gebouw niet alleen ruimte aan de creatieve geesten om zich aan hun eigen werk te wijden, maar ook om kunst van gelijkgezinde kunstenaars voor het voetlicht te brengen. Een extra meerwaarde ligt erin besloten dat het pand door het gebruik behoed wordt voor verpaupering.

Samen de schouders eronder

Samen zetten de kunstenaars anderhalve maand voor de opening (eind oktober) de schouders onder het opkalefateren en inrichten van DasSpectrum. In die tijd werkten zij ook plannen uit voor een ‘door eendracht sterk’ filosofie die hedendaagse kunst niet geïsoleerd beschouwt, maar als een integraal onderdeel van de maatschappij en daarmee ook nauw verbonden met andere culturele uitingen, zoals muziek of wetenschap. Het streven is dan ook om DasSpectrum een broedplaats te laten zijn met een open vizier op de wijk, de stad en de samenleving als geheel. Daarom werken de kunstenaars niet alleen zelf aan hun eigen stukken, maar organiseren zij ook lezingen, concertavonden, exposities en meer. Ambitie kan het team achter DasSpectrum niet ontzegd worden. Enthousiast optimisme evenmin, want er wordt bepaald niet bij enige pakken neergezeten in cultureel moeilijke tijden. Integendeel: de handen gaan letterlijk uit de mouwen en er wordt aangepakt.

1112 spectrum macular
1112 spectrum macular 2

De exposities

Das Spectrum biedt plek aan drie initatieven; Das BilT, Frast en IMG_SRC colletive. Laatstgenoemde organiseerde de openingstentoonstelling met audiovisuele kunst van het Haagse Macular. Maar liefst 32 speakers vormden een klankwereld door het uitzenden van afwisselende patronen van tikjes die naar gelang je positie ten aanzien van het werk de tonen deden veranderen. Ook toonde Macular abstracte digitale lijnprojecties. Een expositie dus die prima aansluit op de doelstelling van IMG_SRC collective, dat het onderzoeken van de wisselwerking tussen hedendaagse digitale technologische en de weerklank daarvan op kunst centraal stelt.

De komende twee weekeinden is de tweede expositie van Das Spectrum nog te aanschouwen, ditmaal gecureerd door Das BilT. Verwacht een indrukwekkend instrument van Lars Kynde genaamde ‘Wandelende Tak’ en het enigmatische vissenorkest van Oskar Maan, dat letterlijk de muzikaliteit van vissen op de korrel neemt. Intrigerend en vooruitstrevend is ook de installatie ‘Luna Lerks’ waarin Claire Hassell en VJ DO_Ray laten zien hoe games en de spelervaring kunnen werken als je niet zoals gebruikelijk uitgaat van de visuele input als belangrijkste focus, maar de nadruk legt op geluid. Speel het spel, vorm de koppels van wezens op een andere planeet en laat je verrassen door deze nieuwe en unieke ‘game-experience’, gevangen in een kunstinstallatie.
1112 affiche open ateliers
1112 spectrum affiche filmavond

En verder

Wie een kunstenaar niet persoonlijk kent, loopt waarschijnlijk niet heel erg snel een atelier binnen, zomaar. Tenzij de artiest zelf de deur wagenwijd openzet en je uitnodigt en precies dat doet Das Spectrum op 3 en 4 december. Een mooie gelegenheid om niet alleen de tweede tentoonstelling te aanschouwen, maar ook de zestien ateliers door heel het gebouw te bekijken en in contact te komen met deze jonge makers en hun werk. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd en sonisch vertier komt van The Philistines.

Zoals de eerste twee exposities al betoonden, tekent Das Spectrum voor verrassing, want waar zou je werk van Macular of Claire Hassell anders tegenkomen? Wellicht op een groot festival voor mediakunst, maar dat belicht dan vaak slechts één artistiek genre en diept dat uit. Das Spectrum kent door de samenwerking in één pand nu juist de brede kijk, meerdere invalshoeken en een groot spectrum. Waar ambitie bovendien hoog in het vaandel gedragen wordt, belooft het onderstaande programma meer dan genoeg verrassingen in petto te hebben. Daarmee is Das Spectrum een frisse, jonge en vooral enthousiast-optimistische loot aan de Utrechtse kunstboom; met een netwerk tot ver daarbuiten zelfs, zodat hedendaagse artistieke schoonheid in de stad gemaakt en getoond wordt.


De activiteiten van Das Spectrum de komende maand:
3, 4 dec. - Open ateliers, 11:00 – 17:00 uur
4 dec. - Finissage expo Das BilT, open 16:00 uur
9, 10, 11 dec. - Expositie exchangestudenten Fine Art HKU
10 dec. - Performance avond, aanvang 20:00 uur
15 dec. - Thema-avond 'Beat-Generation', aanvang 19:30 uur
17 dec. - Concert avond, aanvang: 20:00 uur
29 dec. - 'Almost the last drink of the year'-party, vanaf 19:00 uur

(c) Lucy, 1-12-2011. Tekst: Sven Schlijper