Lucy Tip: Compostkleding

Compostkleding? Ja dat kan. In Castellum Hoge Woerd is deze zomer te zien welke alternatieven kunstenaars bedenken voor kleding die meer duurzaam is dan snelle fashion.

compostkleding - Jan Coolen
paspop van Jan Coolen
ms

Utrecht Natuurlijk nodigde acht kunstenaars uit een werk te maken over hoe de kledingindustrie milieuvriendelijker kan. Bron van inspiratie voor het project zijn de Romeinen die hier 2000 jaar geleden rondliepen. Van hun verblijf zijn vele sporen teruggevonden, maar nauwelijks textiel. Dat komt omdat alles biologisch afbreekbaar was. Sowieso valt er van de Romeinen veel te leren over circulair leven stelt Astrid van den Broek, die met Emma Riethorst de expositie samenstelde.

compostkleding - Dasha Tsapenko
Dasha Tsapenko, MYCoat, 2022, verschillende tunieken van hennep en mycelium
ms
Compostkleding -Marijke Bongers en Ineke Visser
Marijke Bongers en Ineke Visser, Willowqueen
ms

Deelnemers zijn zowel kunstenaars als modeontwerpers met vernieuwende ideeën over duurzaamheid en samenwerking met de natuur. Zo gebruikt Marije Dijkstra het pigment en de structuur van klei in haar werk. Ilse Kremer kleurt haar textiel met schimmels en hergebruikt resten van oude kleding. Het ondergoed van MUSA wordt gemaakt van vezels van de bananenplant. Dasha Tsapenko zoekt naar manieren om de natuur draagbaar te maken voor het menselijk lichaam. Letterlijk. Zij creëerde een mantel met uitlopende chia zaadjes, het lijkt wel een plantaardige bontjas. Jan Coolen probeert Utrecht al jaren te vergroenen met plantenconstructies die in te zetten zijn als kamerscherm, bouwhek of groen straatmeubilair. Voor Compostkleding ontwierp hij een paspop.

compostkleding - Marijke Bongers
Marijke Bongers, Textielgrondstoffen
ms
compostkleding - Thomas Bruins
Thomas Bruins, De Wachter
ms
compostkleding - Bananenlingerie
MUSA Intimates - lingerie van bananenvezel
ms
compostkleding - Ilse Kremer
Ilse Kremer, Fabolous Fungi, met kleurstof uit schimmels geverfde kleding
ms

De expositie is goed op zijn plek in het Castellum. In 1997 werd hier in een van de eerste wijken van Leidsche Rijn op één dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Omvangrijk archeologisch onderzoek leverde meerdere Romeinse schepen en wachttorens op en talrijke goed bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen die het verhaal vertellen over 3000 jaar wonen en werken in het Nederlandse rivierengebied. De tentoonstelling Compostkleding is te zien in de hal rondom het Romeinse schip De Meern 1 is, het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden, en in de tuinen van Utrecht Natuurijk, een bloemrijke natuurlijke oase in de vinexwijk. Een perfecte match van erfgoed, heden en toekomst.

Compostkleding – Een natuurlijke toekomst voor onze fashion

16 juni t/m 16 oktober 2022
Castellum Hoge Woerd
Gratis te bezoeken van di t/m zo 10.00-17.00 uur
www.utrechtnatuurlijk.nl/compostkleding

© LUCY 10-7-2022 tekst en foto's marjolein sponselee