De achterkant van de stad

Unmaking the Netherlands

1509 expodium

overzicht expositie Unmaking the Netherlands

Met de Werkspoorkathedraal als vertrekpunt en uitvalsbasis verkent Expodium in het project Unmaking the Netherlands de verborgen processen in de stedelijke omgeving. In lezingen, wandelingen, een website en een expositie onderzoeken kunstenaars de manier waarop de stad zich ontwikkelt en hoe wij de stad ervaren. Los van de plannen die overheden en stedebouwkundigen op de stad loslaten (b)lijkt de bebouwde omgeving een heel eigen dynamiek te hebben. De stad als een op zichzelf staand levend organisme dat beweegt, produceert en consumeert wordt binnen Unmaking the Netherlands bestudeert onder de noemer Urban Canibalism. Dat gaat dan om kleine natuurlijke processen, zoals Geert van Mil die benoemd in zijn bijdrage From concrete to less concrete; maar ook over de manier waarop delen van de stad soms ineens populair zijn en er tal van nieuwe initiatieven ontstaan. Zou dat ook in de omgeving van de Werkspoorkathedraal kunnen gebeuren? Het is een mooie plek, wel iets uit de route, maar centraal gelegen tussen het centrum van Utrecht en buitenwijk Leidsche Rijn. Expodium formuleert gaandeweg in de komende periode een visie op de mogelijkheden van het gebied.

expodium geert van mil

Geert van Mil, From Concrete To Less Concrete, deel 1 en 10

Observaties en visioenen

De Werkspoorkathedraal zelf is interessant maar de openbare ruimte in de directe omgeving is niet heel boeiend, een standaard bedrijventerrein met lege straten en saaie loodsen. Een plek om doorheen te rijden in plaats van te verblijven. Of niet? De thema’s Play en Walking Culture van Unmaking the Netherlands bieden een ander perspectief. De traagheid van een wandeling maakt dat je meer en andere dingen ziet dan in de auto of op de fiets. Een plant die door een kier in beton vrijheid zoekt, een patroon in de straat dat uitnodigt tot hinkelen, een andere route dan de kortste weg. De ontdekking van een brug die je steeds over het hoofd had gezien. In de expositie die nu in de Werkspoorkathedraal te zien is , zijn dergelijke observaties en visioenen verzameld, waardoor je op de terugweg toch weer andere dingen opvallen dan op de heenweg.

Unmaking the Netherlands expositie Living Archive
met werk van: Denisa Kollarova & Anna van Lingen, Geert van Mil, Joris Lindhout, Floris Brekelmans, Wietske Maas & Matteo Pasquinelli, Mariska Gewald, Mirjam Muller, Petra van de Laar and HKU Fine Art students and recent HKU Fine Art graduates [Ariaan Lutejin, Mariejem Tordjo, Roy Vastenburg, Dalida-Georgiou Achmet, Inga Kolbrun Soring]

Open:
12 en 13 september van 13-17 uur
18 september 16-21 uur en op afspraak via info@expodium.nl

Tractieweg 41
3534 AP Utrecht
www.expodium.nl
www.unmakingthenetherlands.nl

©LUCY, 11-9-2015, tekst: MS

1509 expodium mirjam muller

Mirjam Müller

1509 expodium

Petra van de Laar

1509 expodium Mariska gewald kaart

Mariska Gewald, installatie en kaart Dove Keeper

1509 expodium unmaking logo

Unmaking the Netherlands