Sic Transit Gloria Mundi

Dries Verhoeven - SPRING festival

Als onderdeel van SPRING Festival presenteert Dries Verhoeven zijn enorme installatie Sic Transit Gloria Mundi, wat zich laat vertalen naar 'zo vergaat de wereldse grootsheid'.

1805 dries v werklui

Last minute: herdenk je samenleving, nu het nog kan

Spanning en sensatie op de Neude, als we filmpjes en artikelen van RTV Utrecht en andere regionale omroepen moeten geloven. Momenteel staat daar een enorme bouwplaats, en niet zo maar één: nee, het is een kunstwerk van Dries Verhoeven. Op de bouwplaats zijn bouwvakkers een enorm beeld aan het opbouwen, maar de oplettende kijker ziet dat ze eigenlijk maar wat aanklooien en niet zo heel veel doen. Naast de bouwplaats staat een gebouwtje, met onderin maquettes, een video en uitleg en daarboven een kleine souvenirshop. Daar zit een Chinese jongeman die net zo veel Engels spreekt als waar hij op dat moment zin in heeft, hij hóeft je niet te woord te staan, hij doet het alleen als hij er zin in heeft. Hij verkoopt voor een tientje gipsen miniaturen van het monument dat gebouwd wordt.

1805 dries v souvenir

Confronterend

Het werk is een regelrechte klap op je bek, een confrontatie van hier tot Tokyo over hoe wij de positie van onze maatschappij superieur achten en vooral ook voor lief nemen. Maar dit moet je wel zien te ontdekken, voor je het weet zie je het hele project aan als louter een bouwplaats en sta je te vox-poppen in een filmpje van Hart van Nederland. De Henken en Ingrids die aan het woord komen in de filmpjes online vinden het maar niks, er zouden tonnen aan het werk besteed zijn en dat kon toch veel beter naar de vul-maar-in... Verhoeven gaf daar snel weerwoord op via Instagram (@studiodriesverhoeven) en stelde dat het project slechts 38.000 euro gekost heeft. Wie even de tijd neemt om zich in de installatie te verdiepen, zal zien dat het elke euro waard is geweest, alleen al vanwege de ervaring die het gros van de mensen in Nederland niet zo snel op zal doen..

De witte westerling waant zich namelijk eindelijk eens een keer in de minderheidspositie in de installatie van Verhoeven. Je eigen eerste of tweede taal staat niet meer bovenaan op de borden met uitleg, gebodsborden zijn niet in jouw taal maar in het Russisch en Arabisch vormgegeven en je positie als eersterangs burger is ondergeschikt gemaakt...

Voor veel bezoekers zal het, gezien de witheid van de culturele sector in Nederland, de eerste keer zijn dat ze zich in zo'n minderheidspositie wanen. Het ongemak is duidelijk voelbaar bij sommige bezoekers en naast dat dat ook eens tijd werd, is het een goede en effectieve manier om mensen zich wat bewuster te laten worden van de plek waar ze zich op dit moment bevinden en hoe het ook anders kan, hoeveel 'geluk' wij eigenlijk hebben dat we ons in een maatschappij bevinden die aan de top van de voedselketen staat in de wereld en zich niet veel wijs laat maken door andere samenlevingen.

Ga vooral langs om het werk te bekijken en de souvenir te scoren voordat het te laat is, en naast ‘onze’ hegemonie ook dit steengoede kunstproject weer is verdwenen. 

Te zien tot en met zaterdag 26 mei. Opschieten, dus!
De bouwplaats is de hele dag te bezoeken, de informatieruimte en de souvenirshop zijn geopend van 14:00u tot 22:00u.

SPRING, Dries Verhoeven, Neude, Utrecht

© LUCY, 25-6-2018. Tekst: Joyce Overheul. (beeld: Studio Dries Verhoeven)

1805 dries v werklui
1805 dries v bushalte