Care Full - Artist Talk Zonderpunt

Janneke Kornet en Esther Hoogendijk

Mooie artist talk op 7 oktober bij Collectief Zonderpunt met Esther Hoogendijk en Janneke Kornet. Beiden maakten een werk voor de kunstroute CareFull. Esther in Buitenplaats Doornburgh en Janneke in Landhuis Oud Amelisweerd.

Mooi hoe de verschillen naar boven komen terwijl beiden ook nadrukkelijk met de natuur werken. Esther begint vanuit materiaal, zij kan bijvoorbeeld gefascineerd zijn door een driehoekje dat ze in de bouwmarkt tegenkomt. Dat wordt dan het uitgangspunt van haar installatie op Doornburgh. Janneke werkt vanuit een inhoudelijk traject met historisch onderzoek en kiest pas daarna het materiaal dat daarbij past. Planten en duurzaamheid spelen bij beiden een rol. En ook de factor tijd.
Bij Esther Hoogendijk is dat niet de historie, maar meer het geduld dat ze van de toeschouwer vraagt. Het kost tijd om het werk echt te zien. Bijvoorbeeld omdat het verandert door de natuur die een functie heeft in het werk. 'Tijd geeft mij ruimte om iets te laten gebeuren. En het vraagt geduld van de kijker. Omdat het werk groeit ziet niemand het eigenlijk als het echt af is en de echo van het werk naklinkt als het al verdwenen is.”
Janneke Kornet vertaald haar historisch onderzoek uiteindelijk in een beeldend werk en hoopt dat dat ook effect heeft op hoe de mens naar de natuur kijkt. Met de historisch onderzoek als basis is haar werk in feite al een echo uit het verleden.

Te zien bij Care Full t/m 30 oktober. Esther Hoogendijk bij buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Janneke Kornet bij Oud Amelisweerd aan de ander kant van Utrecht

Esther Hoogendijk driehoek
Esther Hoogendijk, schets van haar installatie met driehoeken op buitenplaats Doornburgh
Esther Hoogendijk - driehoek Doornburgh
Esther Hoogendijk tekent met metalen driehoeken van 3x3x3 meter in het gras
Janneke Kornet - Oud Amelisweerd
Janneke Kornet verdiept zich tijdens de residency op Oud Amelisweerd in de Moestuin Amelis' Hof, die al honderden jaren bestaat. Daarbij probeert ze ook oude recepten voor het inmaken en bewaren van groenten.
Janneke Kornet - Oud Amelisweerd
Janneke Kornet, rode kool uit Moestuin Amelis' Hof en een recept uit De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keuken-meid, Utrechts Archief

Meer over Care Full op https://artutrecht.com/carefull/

Meer over de kunstenaars:
https://www.estherhoogendijk.nl

https://www.jannekekornet.com

© LUCY, 9-10-2022 Tekst Marjolein Sponselee