Springplank

Nog voor ze van de springplank konden springen, werden ze in het diepe gegooid. Annebel Vernooij (23, Product Design), Alana Van der Valk (22, Product Design) en Thomas Klein Horsman (24, Product Design) vertellen over de afgelopen periode en leggen uit waarom je juist nú het heft in eigen hand moet nemen. Want hoe is dat eigenlijk, afstuderen tijdens een pandemie?

Springen van je eigen springplank
Joyce Overheul

Unaniem zijn ze het erover eens dat ze nu veel meer geleerd hebben dan wanneer er een reguliere eindexamenexpositie was geweest. In die zin heeft het virus voor hun ook zo zijn voordelen. Thomas: "Het is zo stressvol geweest en mentaal was het superzwaar om zo je afstudeerjaar door te komen, maar als je het objectief bekijkt hebben we met zijn allen zo veel meer bereikt, veel meer geleerd en veel meer contacten gelegd. Die zelfstandigheid komt opeens veel sneller binnen dan wanneer het op de normale manier was gegaan" Annebel: "Maar wel met minder exposure, heb ik het idee." Alana: "Ik heb het gevoel dat er niet echt een afsluiting was van de opleiding, dat is heel gek. Eerst hadden we nog de hoop dat we over drie weken weer naar school mochten, en toen kwam dat niet..."

Presentatie

Ze vroegen zich af of er nog wel een eindexamenexpositie zou komen, hét moment om je werk aan de buitenwereld te presenteren... Maar helaas. De eindexamenexpo's zoals we die al jaren kenden, werden gecanceld. Er bleef alleen nog maar een digitaal evenement over waarbij de persoonlijke touch ontbrak. Waar de afstudeerrichting Fine Art later nog wel een eindexamenexpositie krijgt (te weten, nu), is dat voor Product Design niet aan de orde. Daarom vonden ze dat er echt wat moest gebeuren, ze moesten hun eigen springplank naar de buitenwereld toe fabriceren.

Annebel: "De naam zegt het eigenlijk al, het is een beetje de springplank naar de culturele sector. Normaal is dat je afstudeerexpositie, maar die ontbreekt nu. We zijn met zeven makers binnen de organisatie, we hebben inmiddels de eerste reacties ontvanen op onze open call, waarbij afstudeerders hun eigen werk in konden sturen om mee te doen."

Joyce Overheul

Wandelroute

Het is een expositie verspreid over de binnenstad van Utrecht, het is een te wandelen route die je onder andere langs Tivoli Vredenburg, de Winkel van Sinkel en de kelder van Puschkin leidt. Annebel: "De makers zullen daar veel aanwezig zijn, zodat de interactie tussen jou, je werk en de toeschouwer aanwezig is. Want dat miste ik wel tijdens de online presentatie, je hebt geen idee wie het werk bekeken heeft en je krijgt ook niet te zien hoe mensen erop reageren."

Door corona is er gekozen voor zeven verschillende locaties, tijdens de eerste brainstormsessies was er nog een complete lockdown en werd pas net bekend dat de terrassen open konden. Annebel: "We dachten, als dat kan, dan moet dit ook kunnen. Daarom hebben we de werken over meerdere locaties verspreid, om het publiek te kunnen verspreiden. Mochten er een tweede lockdown of weer strengere regels komen, dan zou dit evenement alsnog door kunnen gaan. Het is voor ons en ons werk belangrijk dat mensen uit het culturele veld kunnen komen kijken." Thomas: "Het is die eerste stap die je carrière een boost kan geven. Je moet toch je naamsbekendheid opbouwen, dat zijn de eerste stapjes."

Aan tafel, druk aan het vergaderen
Joyce Overheul

Springplank is te bezoeken van 26 september t/m 4 oktober, tussen 12:00-17:00 uur bij de volgende locaties: Stay Okay, Kunstuitleen, Tivoli Vredenburg, Winkel van Sinkel, Boekhandel Bijleveld, Café de Tussentijd en Puschkin. Loop de locaties af in deze volgorde, dat is de optimale wandelroute.

De deelnemende exposanten zijn:
Adinda de Kousemaeker, Alana van der Valk, Annebel Vernooij, Marene Schram, Merel Vorst, Michelle Huveneers, Thomas Klein Horsman, Bertrand Burgers, Megan Auður, Annemiek Menck, Tom Dolmans, Philip Harmsen, Eline Veldhuisen, Maartje van Dijck, Tonnie Heijdra, Jorien Aberkrom.

Meer informatie:
http://www.springplankexpositie.nl
Instagram: @spring.plank
Facebook event link:
https://www.facebook.com/events/619202569010026

Tekst en beeld: Joyce Overheul

Alana Van der Valk, Eco Sell
Alana Van der Valk
Merel Vorst, Calm Down Human
Merel Vorst
Thomas Klein Horsman, Drift
Thomas Klein Horsman