De schoonheid van alledaags geluid

Gerausmacherei in Moira

Door het linker bovenraam van de expositieruimte van Moira lopen twee pvc-buizen. Er hangt een rode trechter aan die op een megafoon lijkt. De andere buis is hoog aan de muur bevestigd en leidt mij naar de zijkant van het gebouw. Vlak boven het water van de gracht eindigt deze buis ook in een rode trechter. Ondanks gespitste oren hoor ik niets. Mijn bezoek viel midden in de opbouwweek, wellicht stond nog niet alles aan. Eenmaal binnen blijk ik het bij het verkeerde eind te hebben. De rode trechters zijn een soort microfoons: ze vangen juist het geluid buiten Moira op. De pvc-buizen die naar binnen lopen, werken als versterkers. Moira zelf wordt tevens gevuld met meerdere pvc-buizen die door de ruimte lopen met aan ieder buiseinde een rode trechter. Samen met een reeks geluidsschilderijen vullen deze trechters de ruimte met herkenbaar, maar niet meteen te duiden, geluid: welkom in Gerausmacherei van Petra Neurink (1981).
1110 Moira Petra Neurink 1
1110 Moira Petra Neurink 2

Alle geluiden verzameld

Geluid, we worden er continu mee omringd; met het zachte geroezemoes van mensen, het getik van de regen, een zoemende koelkast, een ratelende verwarming, het razende verkeer. Veelal luisteren we niet (meer) bewust en verdwijnen vertrouwde geluiden naar de achtergrond. Sta dan maar eens stil in de stad en luister eens bewust. Laat dat nou juist zijn wat Petra Neurink deed voor haar expositie in Moira. Voor Gerausmacherei nam ze op verschillende kenmerkende plaatsen in de stad Utrecht geluid op, zoals het herkenbare geratel van het blauwe bord op het treinstation van Utrecht Centraal. Ook geluiden in de directe omgeving en in Moira zelf laat Neurink horen. Dit omgevingsgeluid wurmt zich als het ware naar binnen om samen te komen in een nieuwe vorm en context. Om dit te bereiken combineerde ze twee werken: het ‘pvc-buizenstelsel’ en ‘geluidsschilderijen’.

De alledaagse schoonheid

De titel van de expositie ontleende ze aan de term ‘Gerausmacher’, de persoon die vroeger bij een hoorspel live geluidseffecten verzorgde zoals voetstappen, galopperende paarden en dichtslaande deuren. De naam Gerausmacherei staat voor haar symbool om op een subtiele manier dingen onder de aandacht te brengen. ‘Ik vind het jammer wanneer het alledaagse, het altijd aanwezige, zo vanzelfsprekend wordt, dat we voorbij gaan aan de schoonheid ervan’, vertelt Neurink. De geluidsschilderijen - een soort grote geluidsboxen in sprekende kleuren - zijn voor haar een zoektocht naar wat vorm en kleur doet met onze perceptie van geluid. Neurink is, net als veel hedendaagse geluidskunstenaars als Edwin van der Heide en Aernoudt Jacobs, bezig met de vraag hoe geluid zich verhoudt tot zijn omgeving en tot ons. En in het bijzonder hoe geluid op een fysieke, ruimtelijke en emotionele manier uitgedrukt kan worden. Neurink hoopt dat haar werk mensen prikkelt om bewust naar de omgeving te gaan luisteren én kijken. Kom naar Moira en laat de dagelijkse routine een nieuwe impuls krijgen.


© Lucy, 17-10-2011. Tekst: Esther de Graaff 
Gerausmacherei
16 oktober t/m 6 november 2011
Moira
Wolvenstraat 10, Utrecht
Openingstijden: vrijdag t/m zondag: 13 - 18 uur
www.moira-utrecht.nl 
 
Petra Neurink (1981)
Woont en werkt in Groningen
petraneurink.blogspot.com/