Tough Crowd!

kunst in het stationsgebied

Van 22 tot en met 29 mei duiken in Hoog Catharijne verschillende kunstwerken op. Een try out met zes deelnemers voor het grotere kunstproject dat in 2013 zal plaatsvinden. Stichting Kunst in het Stations­gebied wil permanente en tijdelijke beeldbepalende kunstwerken tot stand brengen in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station. Maar probeert eerst even uit hoe dat werkt.
1205 kunst HC beeld jaarbeurs
Christian Jankowski, Living Sculptures, Caesar, 2007
1205 kunst in HC beeld kruidvat
Christian Jankowski, Living Sculptures, El Che, 2007

Net echt

Het proefproject ging wat stiekem van start, geen persbericht of aankondiging gezien. En als ik woensdagavond 23 mei niet had gezien dat een van mijn facebookvrienden het leuk vond had ik het helemaal gemist. Want waarom zou je met fantastisch zomerweer vrijwillig Hoog Catharijne bezoeken? 
Ook ter plaatse was het even zoeken naar de eerste beelden, want gek genoeg was op het station zelf geen informatie te vinden over Kunst in het Stationsgebied. Bij de uitgang Jaarbeurs trof ik echter een knielende Caesar aan. Een van de Living Sculptures van Christian Jankowski. Hé een nieuw beeld zei een voorbijganger, maar veel aandacht kreeg Caesar niet. Bij El Che in het Godebaldkwartier twijfelden een moeder en dochter of het echt was of niet, Living Sculptures staat er immers op de vloer naast het beeld. Volgens mij is het van brons zei ik en raakte het beeld aan. Wat dapper! zei het meisje en keek me aan alsof ik net een krokodil had geaaid. Die verwarring is grappig, maar veel meer is het ook niet.
1205 kunst in HC waterprinter
Julius Popp, Bit.fall, 2007

Vluchtig

Ondanks de zomer was het belachelijk druk op zaterdagmiddag in Hoog Catharijne. Veel mensen bleven even staan bij Bit.fal van Julius Popp. Een grote waterprinter op het plein in het Radboudkwartier die een stroom van woorden uit de lucht liet vallen. De woorden worden willekeurig van nieuwssites geplukt en elk woord is slechts even zichtbaar. Vermiste, Nederland, favoriet, zag ik voorbij komen en als ik er geen foto van had was ik ze al vergeten. Een commentaar op de vluchtigheid van informatie in deze tijd.
1205 kunst HC AdeMIchele
Alberto De Michele, Silvio Berlusconi's watch, 2010

Of het werk van Alberto De Michele veel mensen is opgevallen is de vraag. Silvio Berlusconi's watch is een affiche dat eruitziet als een reclame voor een horloge van het merk Berlusconi. Het draait mee op de digitale reclameborden in Hoog Catharijne en is op meerdere plekken vaak te zien. Het beeld is sterk en blijft wel hangen, maar het verhaal gaat verloren. In een tekst op het affiche vertelt De Michele hoe hij in het bezit kwam van dit horloge van Berlusconi. Een mooi verhaal, maar de digitale reclames zijn te vluchtig om het te lezen. Op groot formaat in een bushalte of op het perron zou het beter tot zijn recht komen.
1205 kunst in HC pashokje
fragment een van de One Minutes in paskamer V&D

Tough crowd

Maar zelf als mensen de tijd hebben om ergens naar te kijken is het maar de vraag of ze dat doen. In de paskamer bij V&D stonden de wachtenden er even apatisch bij als altijd. De videobeelden van de One Minutes veranderden daar weinig aan, en de koptelefoons bleven naast de monitor liggen. Tough crowd! Eigenlijk stond de kunst hier in deze kleine ruimte vooral in de weg. Om het winkelend publiek te imponeren moet je echt meer in huis hebben.

Het werk van Idan Hayosh slaagt daar nog het beste in. Zijn installatie Version RUNWAY produceert een serie felle lichtflitsen die al van afstand de aandacht trekt. Wat is daar aan de hand? Een uit de hand gelopen fotoshoot? In een lege winkelruimte tegenover de Media Markt maakte hij een opstelling van lampen en brandblussers in het patroon van een landingsbaan. Enkele seconden lang flitsen de felle lampen en dan blijft een dreigende opstelling achter. Ik had niet verwacht dat een installatie van Hayosh zou werken in deze omgeving, maar dat doet het wonderwel. In de verzameling verschillende werelden die een winkelcentrum is past deze wereld er prima tussen.
Tegenvallers en successen dus in deze - te korte - try out van Kunst in het Stationsgebied. Maar voldoende materiaal voor een vervolg. Hopelijk treden volgende edities ook buiten het winkelgebied, anders zou je nog denken dat het de bedoeling is om het publiek Hoog Catharijne in te lokken. Terwijl op dit moment juist de bouwputten er omheen intessantere plekken zijn. 


(c) Lucy, 29-5-2012. Tekst en beeld: Marjolein Sponselee

kunst in het stationsgebied

website
kunstinhetstationsgebied

23 t/m 29 mei in Hoog Catharijne, Utrecht
met werk van Idan Hayosh, Christian Jankowski, One Minutes, Julius Popp, LIGNA en Alberto De Michele.