Serieuze galerie op zakformaat

Hans Lemmen bij Ornis A. Gallery

Ornis Althuis is nog jong maar weet wat hij wil. Hij verzamelt kunst, bemiddelt voor kunstverzamelaars en heeft sinds oktober 2010 zijn eigen galerie in het centrum van Utrecht. Met een kleine selectie tekeningen van Hans Lemmen (Venlo, 1959) opende Ornis A. Gallery op 4 februari haar derde tentoonstelling. Eerder was er werk te zien van de schilders Jan Knap en Yuri Rodekin. Na Lemmen volgt eind maart Leo van Veldhuizen.

1102 Hans Lemmen mandier
Hans Lemmen, z.t., 2007

Droombeelden

Hans Lemmen maakt ruimtelijk werk, tekeningen, keramiek en boeken. Voor een grote tentoonstelling in het museum van Las Palmas is hij momenteel bezig met het verzamelen, beschilderen en opnieuw laten bakken van 100 gebruikte  porseleinen schalen. ‘Iedere schaal vertelt een aspect van mijn relatie in tijd en ruimte met het landschap (mijn innerlijke landschap en dat waarin ik woon)’, vertelt hij op zijn site.
Lemmens fascinatie met landschap en archeologie komt terug in zijn tekeningen. Hij combineert beeldtaal uit zijn onderbewustzijn met concrete elementen uit zijn fysieke omgeving. Boerderij, hond, laarzen of elektriciteitsmasten: ze worden losgemaakt uit hun normale context en krijgen in droombeelden een nieuwe betekenis.
De tekeningen zijn gemaakt met pen,  inkt en water. Ze hebben allemaal hetzelfde formaat van 23,5 x 31,5 cm. Vooraf prepareert Lemmen het papier zorgvuldig met een caseïneoplossing, waardoor het vergeelt en oud lijkt. De precieze en gelaagde werkmethode staat in contrast met de spontaniteit van de beelden zelf: de tekeningen ontstaan zonder vooropgezet plan. ‘Tekenen doe je in een flow. Het is meer een verlengstuk van de geest dan schilderen.’ aldus Lemmen.

1102 hans lemmen boerderij
Hans Lemmen, z.t., 2005
1102 hans lemmen paraplu
Hans Lemmen, z.t., 2010

Gang galerie

Twintig tekeningen presenteert Ornis A. Gallery. De galerie is gevestigd in een smalle aanbouw van een Utrechts grachtenpand. Buiten valt de puntige geveluitbouw van glas en metaal op. Deze vormt een mooie eye catcher. De galerie zelf is klein. Althuis heeft bewust een bescheiden ruimte gekozen om mee te starten vanwege het intieme karakter. Aan weerszijden is een muur waarop werken gepresenteerd kunnen worden. Door de uitbouw vangt de ruimte veel licht. Om er te komen ga je door de woonvertrekken van de galeriehouder, wat Althuis gelegenheid biedt ook zijn eigen collectie te presenteren.

Lemmens tekeningen zijn als losse velletjes op de muur geplakt, alsof ze uit het water zijn opgevist. Hun diepgang en kracht komt naar mijn mening sterker uit in het boek ONTMOETINGEN met de HOLENBROEDER, dat in beperkte oplage bij de tentoonstelling verschijnt. Het boek met stoffen kaft is door de kunstenaar zo bewerkt dat het er gebruikt uitziet.

Mens en dier

Soms zijn Lemmens tekeningen humorvol, soms mysterieus. Ze gaan vaak over het contrast tussen emotie (intuïtie) en ratio, of het verschil tussen dier en mens. Lemmen noemt de mens een ‘zelfdenkend zoogdier’. Volgens de kunstenaar onderscheidt eigenlijk alleen het hoofd (de ratio) de mens van het dier. Veel voorkomend thema in de tekeningen is dan ook dat hoofd. Gescheiden van de romp, verstopt in een boerderij, of helemaal verdwenen. Soms worden mens en dier letterlijk verweven. Een man ligt ruggelings op een hond. Het is moeilijk te zien waar de man begint en de hond ophoudt. Het mannenhoofd is uitgewerkt, de rest in ijle lijnen weergegeven, de hondenkop krijgt menselijke trekken.

Althuis kiest voor zijn exposities werk van kunstenaars die internationaal bekend zijn en niet vertegenwoordigd in het Nederlandse circuit. Naar eigen zeggen heeft hij geen echte afbakening in stijl of genre, maar neemt de vrijheid alles wat hij tegenkomt en interessant vindt te exposeren. Waren dat de eerste twee tentoonstellingen grote realistische (dan wel idealistische), kleurrijke schilderijen, nu zijn het intieme pentekeningen op klein formaat. Het is dus nog een verrassing hoe Ornis A. Gallery zich gaat ontwikkelen.

Solotentoonstelling Hans Lemmen 6 februari t/m 19 maart
Ornis A. Gallery, Maliesingel 9 te Utrecht
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ONTMOETING met de HOLENBROEDER (tekeningen 2003-2010, tekst Emile Holman). Prijs: 50 euro, gesigneerd en genummerd in oplage van 250 stuks.


(c) Lucy, 11-2-2011. Tekst: Celesta Lente