Freestyle! in Zakopane

Frank Koolen bij InTuinen

Nederland in lockdown. Er is nergens wat te doen. Maar er is een lichtpuntje. Eén evenement houdt dapper stand...InTuinen.
LUCY wandelt door Amersfoort langs de kunstroute InTuinen.
Vandaag deel 2: Freestyle! In Zakopane.

Frank Koolen - InTuinen
Frank Koolen, Over de heg.. in Zakopane!, 2021
ms

Over de heg.. In Zakopane!

Het begint al bij de titel Over de heg... in Zakopane! die Frank Koolen zijn werk voor InTuinen meegaf. Direct slaat de verwarring toe, over de heg is helder, maar hoezo Zakopane? En waar ligt dat ook alweer. In de tuin staat een vrolijk gekleurde totem. Aan de uitstekende neusjes bungelt een vetbol. Het ziet er gezellig uit. Via een qr code op het bord naast de tuin kun je een geluidsbestand bij het werk beluisteren. Een stem draagt voor. Somt namen van alle hommels op. Zijn er echt zoveel verschillende? Het lijkt het begin van een natuurdocumentaire, maar dan, als een radio die plots naar een andere zender schakelt, komen we ineens in een soort hoorspel terecht. Waar het precies over gaat is niet duidelijk. We blijven met raadsels achter.

Frank Koolen - InTuinen
Frank Koolen, Over de heg...in Zakopane!, 2021
ms
Frank Koolen - InTuinen
Frank Koolen, Over de heg... In Zakopane!, 2021
ms

Bij de andere totems gebeurt iets soortgelijks. In elke tuin lijken ze weer een ander zender op te pikken, die speelt met de wetten van radio en rondleiding. Woorden worden herhaald als was het een taalcursus, stemmen vervormen, soms klinkt er storing. Soms is het stil en hoor je alleen vogels fluiten. En dan ineens weer een heldere dialoog of gedachte, als je maar het hele verhaal zou kennen. Maar helaas zover komt het niet. Meer dan een glimp krijgen we niet. Verschillende flarden wisselen elkaar af. Soms herken je er iets in. De zin Mijn baasje ruimt gewoon op klinkt tamelijk absurd, maar kom ik later toch live tegen.

Frank Koolen - InTuinen
Frank Koolen, Over de heg... In Zakopane!, 2021
ms

Wandelend door de straten van het Bergkwartier in Amersfoort met deze geluidswerken in je oor, zou je kunnen denken dat het steeds een flard is van de gedachten of gebeurtenissen uit het huis dat je voorbij loopt. Of is het andersom, vangt de totem de gedachten en gesprekken van de voorbijgangers? Misschien zegt het nog wel het meest over de werkwijze van de kunstenaar.
Frank Koolen plaatste deze zeven totems in de tuinen. Soms als een dief verscholen tussen de struiken, soms prominent centraal in de voortuin. Vrolijk knoopt hij allerlei associaties aan elkaar in de geluidsmonumenten die erbij horen. Variërend van Mondriaan tot Donald Duck. Totaal willekeurig is het zeker niet. Er komen allerlei weetjes voorbij, zoals in elke audiotour het geval is en vele zijn gebaseerd op wat je onderweg tegenkomt. Maar een samenhangend verhaal is het niet geworden. Eerder een freestyle jazz variant van de klassieke rondleiding. Gewoon maar goed luisteren en van genieten.

InTuinen, kunstroute in tuinen in Amersfoort, t/m 9 januari 2022
Op loopafstand van Amersfoort Centraal.
zie: www.kunst-intuinen.nl
Met werk van: Annabelle Binnerts, Bas Oussoren, Felipe van Laar, Frank Koolen, Maya Berkhof, Melina Böhne, Ronald Nijhof, Rozemarijn Westerink en Tamar Frank.

LUCY wandelt de komende weken in een blog langs InTuinen.

© LUCY 28-12-2021, tekst en foto's Marjolein Sponselee

InTuinen - mijn baasje
'Mijn baasje ruimt gewoon op'
ms