Nachtelijk Buitenspelen

Verslag 7 mei 2011

Een broeierige zaterdagavond vormt het toneel voor een initiatief wat al enkele maanden aan het borrelen is in Utrecht. Alle verschillende kleine creatieve ideeën om Utrecht een stukje mooier, beter of interessanter te maken in een nacht bijeenbrengen. Dat is het idee.
 
In een oude loods in de buurt van het centrum van de stad druppelen aan het begin van de avond rustig de eerste mensen binnen. Vanuit een Facebook groep, die uiteindelijk rond de 350 leden telt ontmoeten gezichten en ideeën elkaar nu in het echt. Naarmate er meer mensen binnen stromen, begint de spanning toe te nemen: ‘Wat ga jij doen?’ ‘Te gek, goed idee!’. Plannen worden uitgewisseld terwijl verschillende groepjes mensen op de vloer van de loods de voorbereidingen voor hun acties aan het treffen zijn.
 
Op de muur hangt een grote kaart van Utrecht waarop met whiteboard markers verschillende interventies worden aangegeven. Enkele meters verderop staat een geïmproviseerde bar en projecteert een beamer de Facebook pagina en een Twitterfeed waarnaar mensen direct hun acties, foto's en oproepen aan het mobiele bier- en koffieteam kunnen sturen.

De stad in

Het wachten lijkt op het startschot van de eerste groep die de stad in trekt. Dit komt van een groep mensen die een nieuwe roeping heeft gevonden voor sigarettenpeuken. Zij gaan op pad naar het park Lepelenburg.
 
Anderen wachten hun moment nog even af, of drinken nog een biertje en treffen hun laatste voorbereidingen. Met een heliumtank worden zilveren ballonnen opgeblazen, die voorzien van teksten zoals ‘kijk naar je eigen’ voor surveillance camera’s door de stad gehangen zullen worden. Delftsblauwe tegeltjes worden beschreven met eigen teksten. Een lading lego-poppetjes en knuffels ligt klaar om een nieuwe bestemming te krijgen. Stoepkrijt wordt vermalen en met water in een plantenspuit tot een tijdelijke graffiti gemaakt.

Diversiteit

In de stad zijn mensen ondertussen bezig met het maken van uitkijkcirkels, stoelen op omgezaagde bomen, guerilla knitting en prijskaartjes aan objecten in de openbare ruimte. Rond 2 uur komen de eerste mensen met een grijns op hun gezicht weer terug naar de hideout. Sommigen maken gelijk vol energie nieuwe plannen terwijl anderen even bijkomen en verhalen uitwisselen. Mensen die gewoon even langskwamen om te kijken naar het initiatief zijn inmiddels ook betrokken bij de plannen van anderen. De creativiteit komt vanuit allerlei hoeken: nerds, ontwerpers, coaches, fotografen, kunstenaars lopen door elkaar en ondersteunen elkaar.

Interventies

Tegen het begin van de ochtend komt het eerste bericht binnen van ingrijpen van de politie. Het plaatsen van een toekan van ongeveer 2 meter in de buurt van het Wed werd niet gewaardeerd en ook enkele bewakingscamera’s zijn alweer ontdaan van hun kritische ballonnen. Verder geen arrestaties of groot ingrijpen en rond deze tijd, als de zon al bijna aan het opkomen is, begint ook iedereen rustig aan zijn bed op te zoeken. Besmeerd met stoepkrijt, handen onder de verf of lijm maar met een voldaan gevoel.
 
Ondanks de digitale hulp van Twitter is het moeilijk om op de avond zelf een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies allemaal uitgevoerd wordt. Als je de volgende ochtend de gordijnen opentrekt kan je niet zeggen dat Utrecht volledig getransformeerd is, op verschillende plekken kom je echter opeens toch dingen tegen die er voorheen niet waren, dingen die een glimlach op je gezicht brengen.
 
(c) Lucy, 11-05-2011. Tekst: Jelte Timmer

Organisatie

Nachtelijk Buitenspelen is opgezet door Cultdealer in samenwerking met SETUP.
www.cultdealerenzo.nl
www.setup.nl