Performance Weekend!

warm aanbevolen

Dit weekend gaat Utrecht Performs van start. Goed voor onverwachte ontmoetingen met Yoeri Guépin, Andrea de Kruijf, Sanna Rosendahl en Theo van Wijk.
UP 11Yoeri Guépin
Yoeri Guépin - Escaping Boredom
Heb je ooit heimelijk het verlangen gekoesterd naar de spotlights en het toneel, maar heeft je artistieke identiteit nooit de ruimte gekregen om zich daadwerkelijk te manifesteren?

Wie tijdens het weekend van 21 en 22 mei door het centrum van Utrecht loopt, maakt zomaar de kans om opgenomen te worden in een uniek theatraal en kunstzinnig evenement. In het kader van het omvangrijke kunstproject Utrecht Performs 2011 – een initiatief van CBKU met medewerking van het Festival aan de Werf en het Performance Studies international (PSi) – zullen vier jonge Utrechtse kunstenaars niet eerder gerealiseerde performances in de openbare ruimte uitvoeren. Het publiek speelt een cruciale rol in de voltrekking en afloop van deze ‘levende kunstwerken’. Yoeri Guépin, Andrea de Kruijf, Sanna Rosendahl en Theo van Wijk nemen het publiek door middel van intermediale optredens mee in de wereld van de ‘live art’, waarin de vervreemding en pervertering van het alledaagse centraal staat.

UP11 Andrea home
UP 11 Lothar Schröder
Johannes Lothar Schröder

Na de performance

Van 26 tot en met 28 mei is voor kunstenaars en belangstellenden een speciaal verdiepingsprogramma ontwikkeld, waarin actuele ontwikkelingen binnen de performance-kunst onder de aandacht worden gebracht. Aan de hand van enkele vraaggesprekken en rondleidingen maakt het publiek kennis met verschillende kunstenaars, curatoren en programmeurs, en krijgt het de kans om vragen te stellen over de installaties en performances, de manier van werken en het begrip ‘performance’.

De bijeenkomsten van het verdiepingsprogramma vormen een ideale achtergrond bij de tentoonstelling waarmee Utrecht Performs 2011 in juni wordt besloten. Deze tentoonstelling bestaat uit registraties en overblijfselen van verschillende performances. Daarbij gaat het vooral om de vragen in hoeverre het voor een performance mogelijk is om 'voort te leven’ na de uitvoering en in welke mate er sprake is van originaliteit wanneer het werk niet alleen wordt uitgevoerd, maar tevens wordt verfilmd.

Schroom niet, beklim het podium. Want zoals Yoeri Guépin zegt: bij performance gaat het niet om het 'doen alsof', maar gewoon om het 'doen'.

Utrecht Performs 2011
21 mei t/m 3 juli
in CBKU en andere locaties.

(c) Lucy, 19-5-2011. Tekst: Rob Vennix

Programma en informatie