Duel met verf en doek

The Battle

Men neme 
 
Twee kunstenaars 
Een kamer van schildersdoek 
Verf 
Bezems, kwasten, latjes, emmers 
Een stapel l.p.’s 
Een draaitafel 
Een paar strandstoelen 
 
Recept 
Zet alle ingrediënten in een lege ruimte, kondig een duel aan en wacht af.
1210 battle dag 1
dag 1

Dag 1. Donderdag 4 oktober, 16.00 uur

Bij het betreden van CM Studio komt de geur van verf je al tegemoet. Binnen bekijkt Koen Delaere het resultaat van de eerste dag van The Battle, een wedstrijdje schilderen tussen hem en Jeroen Doorenweerd. Een fris en eenvoudig idee dat in de uitvoering nog niet zo simpel blijkt. Wie bepaalt welke kleur er gebruikt wordt? Wat als de ander zonder gene over een stuk heen schildert dat je zelf juist heel geslaagd vond? Wat zijn de grenzen? The Battle begint met een uit schildersdoek gebouwde kamer, de analoge ruimte die Doorenweerd enkele jaren geleden voor een tentoonstelling in museum De Lakenhal maakte. Wat het eindresultaat wordt is onduidelijk. Iets met verf en doek dus, dat wel. Maar verder is de enige afspraak dat ze om beurten het doek beschilderen. Voor Delaere is dat dagelijkse kost. Doorenweerd heeft twintig jaar niet geschilderd, ruimtelijk werk en performance is meer zijn werkterrein. Vooralsnog is de sfeer gemoedelijk en zijn zij ook zelf nog vooral nieuwsgierig naar de uitkomst. Er worden plaatjes gedraaid en ook daarin zoeken ze de strijd op, want de smaken verschillen en een vervelende plaat kan een lelijke deuk in je concentratie slaan. Maar zo ver is het nog niet.
    Toch is er wel degelijk al sprake van een gevecht. Delaere probeert de cirkels die Doorenweerd eerder die dag op de wanden, vloeren en het plafond van de ruimte schilderde te overwinnen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Zelfs niet als je de verf, wit en fel oranje, met een lat in grote vlakken over het doek uitsmeert. Het maakt nieuwsgierig naar het vervolg.
1210 batte muziek

Dag 3. Donderdag 11 oktober, 12.00 uur

Een week later blijkt dat Delaere een adequaat antwoord heeft gevonden. Hij schroefde de kamer uit elkaar en bracht het strijdtoneel terug naar het hem vertrouwde platte vlak. Een deel van de doeken staat tegen de muur, de achterwand en het plafond liggen op de vloer. Doorenweerd is aan zet. Hij laat een emmer met verf boven het doek cirkelen. Door twee gaatjes in de onderkant drupt de verf naar beneden en laat spiraalvormige patronen achter. De grasgroene kleur overwoekert het oranje en neemt bezit van het doek. Delaere kijkt toe en denkt na over een mogelijke reactie. Zo wisselen ze elkaar af. Ze werken tot ze tevreden zijn en dan neemt de ander weer over. De situatie is wezenlijk anders dan alleen in je atelier werken. Delaere: "Als je alleen schildert heb je altijd wel een idee in je hoofd van waar je naar toe wilt. Nu moet je dat bedenken terwijl de ander aan het werk is.” Doorenweerd geeft de emmer met verf nog een slinger en kijkt geamuseerd toe wat dat oplevert: "Ik denk dat het voor mij makkelijker is dan voor Koen. Voor hem ligt het dichtbij wat hij altijd doet, ik kan vrijer werken.” 
     Bij Dealere is het schilderen altijd nadrukkelijk een activiteit, een actie in plaats van een vertelling. Het gaat over schilderen, niet over inhoud. Wat ís een schilderij in feite: verf op doek. Dat is duidelijk. Blijft over hoe je die verf erop doet en waarom. Over die vragen gaat deze wedstrijd. De kunstenaars laten de controle los, verlaten de vertrouwde omgeving van het eigen atelier en gaan en plein public een duel aan. Waar ze uitkomen weten ze niet. Delaere maakt de vergelijking met sport: je kunt jaren trainen maar in die paar minuten van een Olympische finale moet je het waarmaken. Die druk rust ook op The Battle, want door deze setting te kiezen schep je verwachtingen. Achteroverleunen en niets doen is geen optie. The Battle is een spel tussen twee kunstenaars, maar het is ook een performance voor publiek. Het moet nu gebeuren. Dat performatieve aspect zit ook in de rockmuziek die ze tijdens het werken draaien. Muziek die onderdeel is van de strijd en ingezet wordt als stoorzender. Zo bleek de plaat van Edgard Varèse die Doorenweerd opzette verre van inspirerend voor Delaere.
The Battle CM studio
1210 battle 3 4
Jeroen Doorenweerd in actie

Spongebob

Een nieuwe emmer groene verf slingert boven het doek. Het is een geel Spongebob emmertje dat aan de ene kant breed grijnst en aan de andere een beetje moeilijk kijkt. Eigenlijk een mooie metafoor voor wat hier gebeurt. Het is vrolijk duel, waar beiden met plezier aan werken, maar toch zeker geen gemakkelijke opgave. Hoe zullen die doeken er aan het eind van de rit uitzien? Is er dan nog iets zichtbaar van de individuele acties van de twee schilders, of zie je vooral dat er gestreden is?

In een uur tijd heeft een grote groene vlek bezit genomen van het doek.
“Ben je bijna klaar?”, vraagt Delaere aan zijn tegenstander. “Want ik weet nu wel wat ik wil doen”.

to be continued....  
 
 
(c) Lucy, 12-10-2012. Tekst: Marjolein Sponselee
1210 the battle stoel

The Battle

Jeroen Doorenweerd
vs Koen Delaere
4 - 26 oktober 2012. 

Centraal Museum
 Utrecht. 
Nicolaaskerkhof 10 
elke donderdag en vrijdag van 11-17 uur
toegang gratis

zie ook:
https://www.facebook.com/events/526011314092032/

www.koendelaere.nl
www.jeroendoorenweerd.com