Diep Gaan

LUCY en Le Tour

Volhouden, doorzetten en nog dieper gaan.
Met het project Diep Gaan haakt LUCY aan bij de start van de Tour de France in Utrecht. LUCY ziet een parallel tussen het zwoegen van de sporter en dat van de kunstenaar en gaat op zoek naar de overeenkomsten tussen kunst en sport. Hoe motiveren deze einzelgängers zichzelf om steeds maar door te gaan?

1412 jeroen eisinga springtime

Jeroen Eisinga - Springtime - 2011

Het snot voor ogen

Diep Gaan onderzoekt hoe ver kunstenaars gaan in hun werk, kunstenaars die zich net als de wielrenner het snot voor ogen ploeteren. Alleen. De wielrenner die tegen de verzuring vecht, die zichzelf elke keer weer dwingt net iets dieper te gaan dan de vorige keer. En de kunstenaar die blijft prutsen aan een thema of kunstwerk en nachtenlang doorhaalt tot het goed is. Voor de sportman is de finish een helder en concreet doel. De kunstenaar weet dat er een finish is, maar hoe het eindpunt en de weg erheen eruit zien is hem niet altijd bekend. Het onder tijdsdruk presteren is iets dat beiden kennen, op de dag van de opening of de dag van de wedstrijd moet de performance perfect zijn.
   In Diep Gaan verkent LUCY de grenzen van kunst en sport in een reeks interviews, een wedstrijd, een talkshow en een expositie. Een aantal kunstenaars die ver gaan in hun werk, fysiek of mentaal, realiseert een nieuw werk voor Diep Gaan. In een talkshow aan het begin van de zomer komen alle elementen samen en gaan sporters, wetenschappers en kunstenaars met elkaar in gesprek over Diep Gaan.

1412 diep may kerstens fiets

May Kerstens in actie (foto: John Baggen)

Diep Gaan in etappes

Het project Diep Gaan kent verschillende etappes:

1. 11 januari 2015. De proloog hebben we al achter de rug: een korte talkshow in de Winkel van Sinkel tijdens de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik met kunstenaar Jeroen Eisinga, danser en choreografe Truus Bronkhorst en duathlon kampioene May Kerstens. Alle drie experts in het ‘diep gaan’.

2. vanaf februari / maart: terreinverkenningen op onze website. Interviews met kunstenaars, sporters en wetenschappers over Diep Gaan, links naar verwante onderwerpen en verslag van andere culturele activiteiten rondom de tour.

3. 7 juni t/m 5 juli. Een expositie bij Galerie Sanaa in het hart van Utrecht met kunstenaars die ver gaan in hun werk. Met oud en nieuw werk, performances met bloed, zweet en tranen en verwijzingen naar Diep Gaan in sport en wetenschap.

4. 21 juni 2015. Talkhow Diep Gaan. Een talkshow met kunstenaars, wetenschappers en sporters, die in gesprek gaan met elkaar over diep gaan en grenzen opzoeken. Deze keer ook met muziek en een column.

5. 27-28 juni. De tijdrit Over the Top. Een race tegen de klok waarbij een klein groepje kunstenaars de opdracht krijgt om binnen 24 uur een nieuw werk te realiseren. Het publiek kan het maakproces volgen. Aan het eind van de rit is het werk af, deadline en finish vallen samen.

  

1501 diep gaan flyer1

Le Tour Utrecht

Diep Gaan is onderdeel van het culturele programma van Le Tour Utrecht

http://utrecht2015.com/nl/home

1501 diep gaan talkshow publiek

foto MV

Talkshow Diep Gaan

Zo'n 70 gasten luisterden op zondag 11 januari in de balzaal van de Winkel van Sinkel naar een inspirerend gesprek tussen Truus Bronkhorst, May Kerstens en Jeroen Eisinga over diep gaan, doorzetten en grenzen opzoeken. Topsporters en kunstenaars blijken inderdaad veel gemeen te hebben.