Ik krijg zelfs ideeën van sinaasappels uitpersen
Inspiratie is overal! Guido Marsille krijgt zelfs ideeën van sinaasappels persen. Marsille is een van de twaalf kunstenaars die deelneemt aan Zero Footprint Campus, een kunstproject op de Uithof. Marsille werkt als ontwerper veel in de openbare ruimte. Hij maakt winkelinterieurs en meubilair voor straten en pleinen. Interessant aan de publieke ruimte vindt hij dat je er anderen ontmoet en deelnemer van die ruimte bent. "Je leest je omgeving en interpreteert de mensen erin. Je gaat je met de ruimte en de mensen identificeren en je ernaar gedragen."
In Zero Footprint Campus werkt Marsille echter op een heel andere manier met de publieke ruimte. Hier zet hij het onderzoek voort naar natuurlijke schoonmaakmiddelen dat hij in Rotterdam is gestart. Hij onderzoekt de mogelijkheden om van lokaal organisch afval zeep en andere schoonmaakproducten te ontwikkelen. Zowel op basis van oude recepten als door zelf nieuwe methodes te ontwikkelen, in samenwerking met samen met o.a. Microbiologie UU en het CBS Fungal Biodiversity Centre (KNAW), en Hogeschool Chemie. Via de samenwerking met de universiteit en hogeschool komt een groot netwerk van wetenschappers en kennis beschikbaar voor zijn onderzoek. Schoonmaakmiddelen zijn een van de grootste vervuilers voor het milieu. Door met natuurlijk afval te werken probeert Marsille hier een oplossing voor te vinden. Waardeloze stoffen blijken nog veel mogelijkheden te bieden, zo blijken sinaasappelschillen zeer geschikt als basis voor zeep en allesreiniger. Sinaasappelschillen worden bovendien al apart ingezameld omdat ze het vergistingsproces in biologisch afval verstoren. Via samenwerking met de cateraar van de Uithof zamelt Marsille ze in. Daarna test hij de vergisting met verschillende bacteriën. Zijn woonkamer staat vol met emmers schillen.
De sinaasappelschil is slechts een van de mogelijkheden. Marsille werkt met grondstoffen die lokaal beschikbaar zijn en bouwt een systeem op van verschillende ingrediënten die elk tot andere producten kunnen leiden. De gedachte is om zo te komen tot een menukaart van organisch afval dat de basis is voor zeep, wasmiddel en schoonmaakmiddelen. Elk met een eigen geur en samenstelling, met als merknaam Van Blankensteyn.
Wild kamperen op De Uithof
De zeepproductie van de firma Van Blankensteyn is een van de twee projecten op de nieuwe muurkrant van Zero Footprint Campus die sinds 25 april op het paviljoen hangt. De krant is een van de manieren om de onderzoeken van de kunstenaars zichtbaar te maken in de openbare ruimte van De Uithof. Steeds verschijnt een nieuwe versie op het kleine houten paviljoen naast het Educatorium. Het tweede project in deze versie is van Laurent Tixador. Tixador focust op de uitwisseling tussen mens en natuur in zijn project Man Helps Nature - Nature Helps Man (MNH-HNM). Hij helpt de natuur door een installatie te bouwen die water geeft aan een dor stukje grond, zoals er zovele zijn op De Uithof. Hierdoor krijgen de zaden die voorbij waaien gelegenheid te groeien en wortel te schieten. In het begin zal er alleen mos groeien, na verloop van vele jaren wellicht zelfs een boom. De hulp van de natuur vraagt hij in het bouwen een toren. Tussen enkele bomen plaatst hij een aantal plateaus. Doordat de bomen hier tegenaan gaan groeien en de constructie steeds meer zullen ondersteunen ontstaat een stevige toren. Tixador zal als deel van ziijn onderzoek ook tijdelijk in het bos gaan wonen. En hij zoekt nog mensen die met hem mee willen...
meer informatie op www.zerofootprintcampus.nl
© LUCY, 30-4-2017. tekst: Marjolein Sponselee